دکتر فاطمه نعمت اللهی تله ویزیت

تشخیص بارداری مولار

بارداری مولار در هفته چندم تشخیص داده می شود؟

بعد از تاخیر در قاعدگی، حتما به بارداری بودنتان شک خواهید کرد و سراغ تست حاملگی می‌روید. در این مرحله بارداری شما تشخیص داده می‌شود اما در هفته هشتم تا نهم بارداری و زمان انجام سونوگرافی ممکن است پزشک پی به بارداری مولارنبرد.

 

عوامل خطر بارداری مولار

پژوهشگران می‌گویند تقریبا یک مورد در 1000 مورد بارداری، مولار است. عوامل مختلفی ممکن است باعث بارداری مولار شود که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

سن مادر: بارداری مولار در زنان بالای 35 سال و کوچکتر از 20 سال بیشتر دیده میشود.

سابقه بارداری مولار: اگر یک بار بارداری مولار داشته باشید، این احتمال که این نوع بارداری تکرار شود بیشتر است. بارداری مولار تکراری به طور متوسط در یک مورد از هر 100 مورد اتفاق می‌افتد.

 

عوارض جانبی بارداری مولار

پس از آنکه بارداری مولار از بین رفت، بافت مولار ممکن است باقی مانده و همچنان رشد کند که نئوپلازی ترفوبلاستیک بارداری یا GTN نامیده می‌شود. این حالت در حدود 15 تا 20 درصد از بارداریهای مولار کامل و 5 درصد بارداریهای مولار جزئی بروز می‌کند.

یکی از نشانه‌های نئوپلازی ترفوبلاستیک بارداری سطح بالای هورمون گنادوتروپین کوریونی انسانی است. در برخی موارد یک مول هیداتیفرم تهاجمی عمیق به لایه میانی دیوار رحم نفوذ میکند که باعث خونریزی واژینال می‌شود. معمولا این مشکل با شیمی درمانی درمان می‌شود اما یکی از گزینههای درمان نیز برداشتن رحم یا هیسترکتومی است.

 

پیشگیری از بارداری مولار

در صورتی که سابقه بارداری مولار داشته‌اید قبل از اقدام مجدد بهتر است با پزشک مشورت کنید. او ممکن است توصیه کند 6 ماه تا یک سال صبر کنید تا خطر عود مجدد بارداری مولار کم شود. در طول بارداریهای بعدی لازم است مراقبتهای ویژه ای مانند انجام سونوگرافی به طور مرتب انجام شود. همچنین تست غربالگری و آزمایشهای ژنتیکی قبل از تولد می‌تواند برای تشخیص بارداری مولار مفید باشد.

 

تشخیص بارداری مولار

اگر پزشک به بارداری مولار مشکوک باشد، آزمایش خون انجام می‌دهد تا سطح گنادوتروپین کوریونی انسانی را اندازه‌گیری کند. او همچنین سونوگرافی توصیه خواهد کرد. با یک سونوگرافی استاندارد، امواج صوتی با فرکانس بالا به بافت شکمی لگن هدایت می‌شود. در اوایل بارداری رحم و لوله‌های فالوپ به واژن نزدیک‌ترند بنابراین ممکن است سونوگرافی انجام شود.

انجام سونوگرافی برای تشخیص بارداری مولار

سونوگرافی بارداری مولار کامل که در هفته 8 و 9 بارداری تشخیص داده می‌شود، ممکن است موارد زیر را نشان دهد:

-هیچ جنینی وجود ندارد

- هیچ مایع آمنیوتیکی وجود ندارد

- جفت کیستیک ضخیم همه رحم را پر کرده است

- کیست تخمدان

 

در سونوگرافی بارداری مولار جزئی نیز ممکن است موارد زیر دیده شود:

- جنین با رشد کم

- حجم کم مایع آمنیوتیک

- جفت کیستیک ضخیم

 

اگر پزشک تشخیص باردای مولار دهد ممکن است موارد زیر را نیز بررسی کند:

- پره اکلامپسی

- هیپرتیروئیدیسم

- کم خونی

 

درمان بارداری مولار

بارداری مولار یک بارداری طبیعی نیست. برای پیشگیری از عوارض، بافت جفتی باید برداشته شود. درمان بارداری مولار شامل یک یا چند مرحله است:

- اتساع و کورتاژ: برای درمان بارداری مولار از روش اتساع و کورتاژ استفاده می‌شود تا بافت مولار از رحم خارج شود. این روش به صورت سرپایی در بیمارستان انجام می‌شود. در طی این روش درمان یک بیهوشی موضعی انجام شده و پزشک یک معاینه لگن انجام داده و برای مشاهده دهانه رحم از اسپکولوم استفاده میکند. او دهانه رحم را باز کرده و با یک دستگاه بافت را از رحم خارج می‌کند.

- هیسترکتومی: اگر بیمار در خطر ابتلا به نئوپلازی تروفوبلاستیک بارداری قرار داشته باشد از هیسترکتومی استفاده می‌شود.

بررسی هورمون گنادوتروپین کوریونی انسانی: بعد از برداشتن بافت مولار پزشک میزان هورمون HCG را بررسی می‌کند تا به حد طبیعی برسد. اگر در خون فرد همچنان این هورمون وجود داشته باشد نیاز به درمان دیگری است. حتی ممکن است پزشک تا یک سال این هورمون را بررسی کند تا مطمئن شود اندازه این هورمون به مقدار طبیعی بازگشته است.

مقالات مرتبط
جدیدترین مـقالات آموزشی
ساعات حضور در مطب
شنبه الی چهار شنبه: صبح ها از 8 الی 12
تلفن: 88430922-021
بالا