دکتر فاطمه نعمت اللهی تله ویزیت

علل درد لگن در زنان

درد لگن قسمت پایینی شکم را درگیر میکند. لگن درد زنان ممکن است نشانه دل درد قاعدگی، تخمک گذاری، یا مشکلات معده و روده مانند سوء هاضمه باشد و یا میتواند دلایل جدیتری داشته باشد.در چنین مواردی، باید به پزشک متخصص زنان مراجعه کرد.

علل لگن درد زنان

  • دل درد قاعدگی

دل درد قاعدگی یکی از علل رایج درد لگن در زنان است.

از میان تمام اختلالات قاعدگی، زنان بیشتر احساس درد را تجربه میکنند.

بیش از نیمی از زنانی که پریود میشوند، در چرخه قاعدگی خود حداقل 1 تا 2 روز درد خواهند داشت.

معمولاً دل درد قاعدگی پیش از شروع پریود آغاز میشود چرا که رحم منقبض شده و دیواره آن ریزش میکند. این درد ممکن است مشابه گرفتگی عضلات یا درد ضربه ای باشد.

کیسه آب گرم میتواند به تسکین این درد کمک کند. داروهای بدون نیاز به نسخه پزشک مانند ایبوپروفن و ناپروکسن نیز به رفع درد کمک میکنند.

در مواردی که درد قاعدگی شدید باشد، متخصص زنان ممکن است داروهای دیگری توصیه کنند.

 

  • تخمک گذاری

اگر فرد در اواسط قاعدگی در یک طرف لگن خود احساس درد داشته باشد، ممکن است mittelschmerz را تجربه کند. متخصص زنان از این واژه آلمانی برای اشاره به تخمک گذاری دردناک استفاده می‌کنند.

هنگامی که یک خانم تخمک گذاری میکند، تخمدان ها در کنار دیگر مایعات، تخمک آزاد میکنند. سپس این تخم از لوله فالوپ گذشته و به رحم میرسد. مایع ترشح شده تخمدان میتواند در ناحیه لگن پخش شده و منجر به حساسیت لگن و احساس درد شود.

این احساس ناراحتی ممکن است چند دقیقه تا چند ساعت طول بکشد و بسته به اینکه کدام تخمدان تخمک ازاد میکند، ممکن است در نقاط مختلف بدن احساس شود. این درد موقتی است و به درمان خاصی نیاز ندارد.

  • ورم مثانه

ممکن است زنان ورم مثانه داشته باشند که هیچ دلیل مشخصی ندارد. اصطلاح پزشکی برای این بیماری ورم بینابینی است و پزشکان مطمئن نیستند چرا رخ می‌دهد.

ورم مثانه بینابینی می‌تواند منجر به درد لگن و علائمی مانند ادرار دردناک، ادرار مکرر و درد حین رابطه جنسی شود. درمان‌ها معمولاً شامل کنترل علائم به بهترین نحو میشوند.

  • ورم مثانه یا عفونت دستگاه ادراری

آماس مثانه به ورم مثانه در نتیجه عفونت باکتریایی اشاره دارد. این وضعیت به دلیل وجود باکتری‌های واژن، رکتوم یا پوست به وجود می‌آید که میتواند وارد مجاری ادراری شده و به مثانه برسند.

عفونت دستگاه ادراری عفونتی است که در تمام سیستم ممکن است رخ بدهد اما ورم مثانه تنها در مثانه رخ میدهد.

هردوی این بیماریها در زنان رخ میدهند. این عفونت‌ها گاهی اوقات به صورت خود به خودی رفع میشوند، اما معمولاً مصرف آنتی‌بیوتیک برای یک دوره کوتاه مدت، ورم مثانه و دیگر عفونتهای دستگاه ادراری را درمان میکند.

  • بیماری های مقاربتی

بیماریهای مقاربتی میتوانند عامل درد لگن باشند.

درد لگن ممکن است نشان دهنده بیماری‌های مقاربتی (STD) مانند سوزاک یا کلامیدیا باشد. این بیماریها در افرادی رخ میدهند که از لحاظ جنسی فعال هستند.

در کنار درد لگن، دیگر نشانه‌های STD ممکن است شامل درد حین ادرار، خونریزی بین دو قاعدگی و تغییر ترشحات واژن باشند.

هر فردی که چنین تغییراتی را تجربه میکند، باید به پزشک متخصص زنان مراجعه کند تا بتوانند نوع بیماری را تشخیص داده و درمان مناسب آن را تجویز کنند. همچنین لازم است به شریک جنسی خود درمورد بیماری اطلاع دهد تا از انتشار آن پیشگیری کنید.

  • بیماری‌های التهابی لگنی

بیماری التهابی لگنی (PID) یک بیماری رحمی است که میتواند به بافتهای اطراف آسیب برساند. PID ممکن است در نتیجه ورود باکتریها از طریق واژن و دهانه رحم به رحم وارد شده و در آنجا رشد کنند.

این بیماری معمولاً شکل وخیم بیماریهای مقاربتی مانند سوزاک و کلامیدیا است. علاوه بر درد لگن، زنان ممکن است علائم دیگری مانند ترشحات غیرطبیعی واژن و خونریزی داشته باشند.

PID خطر ناباروری را افزایش میدهد. طبق آمار سازمان پیشگیری و درمان بیماریها، از هر 8 زنی که به PID مبتلا بودهاند، 1 نفر مشکل بارداری دارد.

درمان این بیماری معمولاً با مصرف آنتی بیوتیک برای درمان عفونت باکتریایی صورت میگیرد. با این حال، این داروها نمیتوانند جراحت را درمان کنند، به همین دلیل درمان زودهنگام آن ضروری است.

  • اندومتریوز

اندومتریوز زمانی رخ میدهد که اندومتریوم، یا بافت دیواره رحم، بیرون از رحم رشد میکند.

اندومتریوزی ممکن است عامل درد مزمن و طولانی مدت لگن درد زنان باشد. هنگامی که پریود فرد شروع میشود، این بافت خارج از رحم به تغییرات هورمونی واکنش نشان میدهد که ممکن است سبب خونریزی و ورم لگن شود.

برخی افراد ممکن است درد متوسط یا شدید داشته باشند. اندومتریوز ممکن است برخی زنان را در بارداری با مشکل مواجه کند. پزشکان ممکن است با توجه به شدت علائم، درمان‌های مختلفی توصیه کنند.

  • سندرم روده تحریک پذیر

سندرم روده تحریک پذیر (IBS) یک اختلال روده است که منجر به درد و علائمی همچون یبوست، اسهال و نفخ میشود.

علائم IBS به طور ناگهانی عود کرده و به مرور، به ویژه پس از دفع مدفوع رفع میشوند. هیچ درمانی برای IBS وجود ندارد، بنابراین درمان آن روی کنترل علائم از طریق تغییر رژیم غذایی، میزان استرس و دارو تمرکز دارد.

  • ورم آپاندیس

ورم آپاندیس یک التهاب در زائده آپاندیس است که یک عضو کوچک در سمت راست و پایین شکم قرار دارد. یک عفونت سبب این بیماری میشود و اگرچه بیماری رایجی است اما میتواند خطرناک باشد.

هرکسی که احساس درد شدید در سمت راست پایین شکم و علائم دیگری مانند استفراغ و تب داشته باشد، باید فوراً به پزشک مراجعه کند، چرا که ممکن است نشانه ورم آپاندیس باشند.

  • سنگ مجرای ادراری

سنگهای موجود در مجاری ادراری از نمک و مواد معدنی مانند کلسیم تشکیل شده اند که بدن در دفع آنها مشکل دارند.

این مواد معدنی میتوانند جمع شده و سنگهایی را در کلیه یا مثانه به وجود آورند که معمولاً سبب درد لگن و کمر خواهند شد. همچنین ممکن است این سنگها منجر به تغییر رنگ ادرار به صورتی یا قرمز همراه با لکه های خون شوند.

برخی سنگها به درمان نیاز ندارند اما دفع آنها ممکن است دردناک باشد. در دیگر مواقع، پزشک ممکن است داروهایی را برای شکستن سنگها تجویز کند یا با جراحی آنها را بردارد.

مقالات مرتبط
جدیدترین مـقالات آموزشی
ساعات حضور در مطب
شنبه الی چهار شنبه: صبح ها از 8 الی 12
تلفن: 88430922-021
بالا