هر آنچه که باید درباره ویروس اچ پی وی (HPV)
یکی از مسائل حاکم بر جامعه درگیری بسیاری از افراد با بیماری های منتقله از راه جنسی می باشد. این بیماری ها با شروع روابط جنسی پر خطر از دوران نوجوانی شروع می شوند. یکی از عفونت های منتقله از راه جنسی ویروس HPV می باشد. احتمالا اسم آن را زیاد شنیده اید. در این مقاله توضیحاتی در رابطه با این ویروس و نکات پیرامون آن داده می شود. ویروس HPV ویروس پاپیلومای انسانی شامل بیش از ۱۰۰ گونه است که نیمی از موارد آن از از طریق داشتن رابطه جنسی انتقال پیدا میکنند. این ویروس یکی از شایعترین بیماریهای منتقله از راه جنسی می باشد و حدود ۸۰ درصد از افراد جامعه آلوده به این ویروس می باشند، در صورتی که از ابتلا آن بی اطلاع هستند . زیرا در بسیاری از موارد فرد علامتی ندارد و به همین خاطر است که گروه زیادی از افراد که حامل این ویروس و بدون علامت هستند در طی رابطه جنسی آن را به سایر افراد منتقل میکنند.
راه های انتقال ویروس
این ویروس از طریق رابطه جنسی چه از طریق واژن، چه رابطه دهانی و چه مقعدی می تواند منتقل شود. این ویروس در ترشحات تناسلی نیز وجود دارد و حتی در زنان و مردانی که با همجنس خود ارتباط دارند قابل انتقال می باشد. از دیگر راههای انتقال این ویروس حین زایمان از مادر به نوزاد است. یکی از نگرانیهای ناشی از آلودگی به این ویروس افزایش ریسک ابتلا به سرطان دهانه رحم می باشد.
تظاهرات ناشی از این ویروس
در اکثر موارد افراد ناقل این ویروس علائمی ندارند و به همین دلیل به راحتی از طریق داشتن رابطه جنسی آن را به سایرین منتقل می کنند. به همین خاطر است که زنان باید تحت تست دوره ای پاپ اسمیر قرار بگیرند. یکی از تظاهرات این ویروس زگیل تناسلی می باشد که به صورت برآمدگی های کوچک منفرد یا متعدد در ناحیه تناسلی ظهور می یابد.
ابتلای مجدد
در بسیاری از موارد این ویروس خود به خود از بین میرود ولی با توجه به اینکه گونه های زیادی از آن وجود دارد امکان ابتلای مجدد با این ویروس وجود خواهد داشت.
راه های پیشگیری
یکی از راه های پیشگیری استفاده از واکسن است. از دیگر راه های پیشگیری که شاید مهمترین و اصولی ترین اقدام می باشد داشتن رابطه جنسی محافظت شده با استفاده از کاندوم و داشتن رابطه جنسی با یک شریک جنسی می باشد. این موارد علاوه بر ویردس HPV از انتقال بسیاری از بیماری های جنسی دیگر نیز جلوگیری می کنند .
استفاده از واکسن می تواند شما را از گونه های دیگری که هنوز با آنها مبتلا نشده اید و به خصوص گونههای پرخطر آن محافظت کند.
چرا ویروس HPV خطرناک است؟
یکی از عواملی که موجب نگرانی در مورد ابتلا به ویروس HPV و انجام تست های دوره ای پاپ اسمیر در زنان می گردد افزایش ریسک ابتلا به سرطان دهانه رحم و سرطان دستگاه تناسلی می باشد.
مسری بودن زگیل های تناسلی
زگیل های تناسلی بسیار مسری هستند و حتی داشتن یک مرتبه ارتباط با فرد مبتلا به زگیل تناسلی ریسک ابتلا را به حدود ۷۰ درصد می رساند.
ویروس زگیل تناسلی فقط با داشتن رابطه جنسی منتقل می شود؟
فقط رابطه جنسی واژن یا دهانی باعث انتقال این بیماری نمی شود و حتی تماس پوست با پوست فرد آلوده نیز عامل انتقال این بیماری می باشد و حتی در برخی موارد استفاده مشترک از خوله یا تیغ افراد آلوده عامل انتقال بیماری بوده .
منفی بودن تست پاپ اسمیر
وقتی تست پاپ اسمیر نرمال باشد یعنی سلولهای دهانه رحم در حالت طبیعی خود قرار دارند و تغییری در آنها دیده نشده و این علامت خوبی است که نشان میدهد فرد تغییرات پیش سرطانی در سلولهای رحم ندارد ولی این منفی بودن تست پاپ اسمیر رد کننده عفونت HPV نمی باشد و فرد نیازمند پایش دورهای می باشد .
آیا درمان قطعی برای زگیل تناسلی وجود دارد ؟
درمان های متفاوتی برای زگیل تناسلی استفاده میشوند از جمله درمانهای دارویی موضعی یا استفاده از لیزر ولی هیچ کدام از روشهای درمانی قطعی نیست. برخی از افراد راحت به درمان جواب نمیدهند ولی برخی نیاز به تکرار دوره درمان دارند و احتمال عود در همه موارد وجود دارد.
کاندوم ریسک انتقال عفونت های منتقله از راه جنسی را بسیار کاهش می دهد ولی با توجه به اینکه تماس پوست با پوست فرد آلوده نیز یکی از راههای انتقال گزارش شده استفاده از کاندوم عامل محافظت ۱۰۰ درصد نمی باشد و بهتر است از آلوده نبودن شریک جنسی خود اطمینان حاصل کنیم.
واکسنهای موجود از جمله واکسن گارداسیل موجب پیشگیری از ابتلا به برخی از انواع خطرناک ویروس میشود ولی خاصیت درمانی ندارد.
احتمال عود زگیل تناسلی بعد از درمان در چه کسانی بیشتر است؟
استفاده از هر نوع درمانی ریسک عود زگیل تناسلی را کاهش نمی دهد و در همه افراد احتمال عود زگیل تناسلی با توجه به خاصیت ژنتیک ویروس وجود دارد ولی باید بدانید افرادی که شرکای جنسی متعددی دارند یا فاکتورهای از جمله استرس یا مصرف دخانیات را دارا می باشند در معرض عود بیشتر با فاصله ی کوتاه تر هستند.
افراد مبتلا به زگیل تناسلی منعی برای ازدواج ندارند ولی در صورتی که شریک جنسی آنها مبتلا نشده بهتر است قبل از داشتن رابطه جنسی واکسن را دریافت کند.
آیا زگیل تناسلی منعی برای بارداری می باشد؟
زگیل تناسلی در طول بارداری به جنین منتقل نمی شود ولی در زمان زایمان طبیعی از طریق تماس با ترشحات مادر ممکن است به نوزاد منتقل شود.
نکات بهداشتی
جدا شدن وسایل بهداشتی فرد از جمله حوله، تیغ، صابون، لباس زیر ضروری می باشد ولی نیازی به جدا کردن ظرف غذا نمی باشد و زگیل از طریق تماس های روزانه منتقل نمی شود.
آیا با درمان زگیل انتقال بیماری قطع می شود؟
خیر این ویروس بسیار مسری است و حتی بعد از درمان زگیل و یا بدون داشتن تظاهرات پوستی قابل انتقال است.
.
آیا ابتلا به انواع پر خطر ویروس موجب ابتلا قطعی به سرطان می شود؟
انواع پر خطر ویروس ریسک ابتلا به سرطان را افزایش می دهند ولی این لزوما به معنای ابتلا به سرطان در همه افراد نیست.
شما میتوانید به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید یا اگر وقت مراجعه به پزشک را ندارید یا دسترسی به یک پزشک متخصص زنان و زایمان خوب برای شما سخت است، پیشنهاد میکنیم با استفاده از سامانه پزشکی از راه دور تله ویزیت به صورت آنلاین با بهترین پزشکان متخصص زنان و زایمان به صورت متنی ارتباط برقرار کنید.
در سامانه تله ویزیت، بصورت آنلاین توسط
دکتر فاطمه نعمت اللهی ویزیت شوید