افتادگی رحم ،علل و علائم
افتادگی رحم زمانی اتفاق می افتد که ماهیچه ها و رباط های کف لگن کشیده و ضعیف می شوند و طولی نمی کشد که دیگر پشتیبانی کافی برای رحم را ندارند. در نتیجه، رحم به داخل یا خارج واژن افتادگی پیدا می کند. افتادگی رحم در زنان در هر سنی ممکن است اتفاق بیفتد اما اغلب بر روی زنانی که یائسه شده اند و یک یا دو زایمان واژینالی داشته اند، تاثیر می گذارد. افتادگی خفیف رحم معمولا نیاز به درمان ندارد. اما اگر افتادگی رحم باعث ناراحتی شما می شود و زندگی عادی شما را مختل کرده است، می توانید با درمان های مختلف آن را برطرف کنید.
افتادگی رحم چیست؟
افتادگی رحم توسط کشیده شدن رباط ها و ماهیچه های به وجود می آید که از اندام های لگن پشتیبانی می کنند و باعث می شود که آن اندام ها به پایین کشیده شوند. کلمه افتادگی به معنای واقعی کلمه یعنی ” از جای خود سقوط کردن یا پایین آمدن” است.
رحم شما به طور معمول در داخل لگنتان با ماهیچه ها، بافت ها و رباط ها جای گرفته اند. به دلیل بارداری، زایمان و کارهای سخت، این ماهیچه ها در بعضی زنان ضعیف می شوند. همچنین، با پیر شدن زنان و از دست دادن هورمون استروژن طبیعی، رحم آن ها در کانال واژن فرو می رود و شرایطی را به وجود می آورد که افتادگی رحم شناخته می شود.
ضعیف شدن یا شل شدن ماهیچه ها ممکن است به رحم شما اجازه دهد تا در مراحل مختلف ضعیف شود یا به طور کامل از بدن خارج شود:
-
اولین مرحله: دهانه رحم به درون واژن سقوط می کند.
-
دومین مرحله: دهانه رحم فقط در قسمت باز واژن سقوط می کند.
-
سومین مرحله: دهانه رحم در خارج از واژن است.
-
چهارمین مرحله: کل رحم خارج از واژن است. به این حالت پرولاپسوس می گویند. این زمانی اتفاق می افتد که همه ماهیچه های پشتیبان ضعیف شوند.
حالت های دیگر معمولا با افتادگی رحم همراه است. آن ها ماهیچه هایی را که رحم را در جای خود نگه می دارد را ضعیف می کنند.
-
سیستوسل: ایجاد فتق ( بیرون زدگی) دیواره فوقانی واژن جایی که بخشی از مثانه در واژن باد می کند. این ممکن است باعث تکرر ادرار، فوریت، احتباس و بی اختیاری ( از بین رفتن ادرار) شود.
-
انتروسل: ایجاد فتق در دیواره فوقانی عقب واژن جایی که قسمتی از روده کوچک در واژن برآمده می شود. ایستادن منجر به احساس کشش و کمردرد می شود که در هنگام خواب تسکین می یابد.
-
رکتوسل: ایجاد فتق در دیواره پایینی عقب واژن جایی که رکتوم در واژن برآمده می شود. این برآمدگی حرکات روده را مشکل می کند، نکته این است که برای اینکه روده را خالی کنید باید به دورن واژن خود فشار بیاورید.
دلایل افتادگی رحم
شرایط زیر باعث به وجود آمدن افتادگی رحم می شود:
-
بارداری/ زایمان با روش طبیعی یا سزارین
-
ضعیف شدن ماهیچه های لگن با افزایش سن
-
ضعیف شدن و از بین رفتن کیفیت بافت بعد از یائسگی و از دست دادن استروژن طبیعی
-
شرایطی که منجر به افزایش فشار در شکم می شود مانند سرفه مزمن( با برونشیت یا آسم)، کرنش( همراه با یبوست)، تومورهای لگن(نادر) و یا تجمع مایعات در شکم. افزایش وزن و چاقی با فشار اضافی بر روی عضلات لگن، همراه است.
-
جراحی های عمده در ناحیه لگن باعث از بین رفتن پشتیبانی های خارجی می شود.
-
سیگار کشیدن
علائم افتادگی رحم
موارد خفیف افتادگی مثانه و رحم معمولا هیچ علائمی ندارد. افتادگی اگر شدید باشد، علائم زیر را دارا می باشد:
-
ناراحتی در واژن، لگن، شکم تحتانی، ران یا کمر. ناراحتی همراه با افتادگی اغلب به عنوان احساس کشش و درد توصیف می شود. این می تواند در هنگام مقاربت جنسی یا قاعدگی بدتر باشد.
-
سنگینی یا فشار در ناحیه واژن. بعضی از زنان حسی مانند اینکه چیزی در حال خارج شدن از واژن است، دارند.
-
برآمدگی بافت صورتی رنگ واژن. این بافت ممکن است تحریک شود و باعث خارش یا زخم های کوچکی شود که می تواند خونریزی کند.
-
نشت ادرار که می تواند با بلند کردن اجسام سنگین، سرفه کردن، خندیدن یا عطسه کردن بدتر شود.
-
تکرر ادرار
-
عفونت های مکرر مجرای ادراری، زیرا زمانی که ادرار می کنید، مثانه به طور کامل خالی نمی شود.
-
نیاز است که با انگشتان به داخل واژن، به داخل رکتوم، یا برخلاف پوست نزدیک به واژنتان فشار وارد کنید تا مثانه شما خالی شود و روده شما به حرکت در بیاید.
-
مشکل در حرکات روده
-
درد در هنگام مقاربت جنسی، نشت ادرار در هنگام رابطه جنسی و عدم توانایی در رسیدن به ارگاسم
-
ترشح مرطوب که لباس زیر شما را لکه می کند.