چسبندگی رحم به عنوان نوعی از عفونت ها در زنان است که دارای انواع مختلفی می باشد. از جمله این نوع چسبندگی ها، چسبندگی داخل رحم و چسبندگی داخل لگن می باشد. به طور کلی چسبندگی داخل رحم نباید برای هیچ کسی ایجاد گردد چراکه به پوشش درونی رحم در شرایط عادی آسیبی وارد نمی گردد، اما در برخی موارد ممکن است مخاط محافظ درون رحم از بین رفته و در طول زمان بخشهایی از رحم از داخل به هم بچسبد که اصطلاحا به چسبندگی رحم معروف است. بر این اساس چسبندگی رحم یا سندرم آشرمن نوعی بیماری برای بانوان می باشد که در آن چسبندگی هایی در رحم فرد ایجاد شده و بسته به شدت آن عوارض متفاوتی را برای فرد درپی خواهد داشت. در ادامه به بررسی چسبندگی رحم، علل ایجاد آن، علائم، انواع و سایر بیماری هایی که چسبندگی را تشدید می سازد، عوارض این بیماری برای بانوان، تشخیص و درمان چسبندگی رحم، رابطه این بیماری و بارداری در بانوان و در نهایت پیشگیری از ایجاد چسبندگی رحم به عنوان بهترین راه حل در کاهش عوارض آن، خواهیم پرداخت. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید تا بیشتر در این خصوص بدانید.
چسبندگی رحم چیست؟
رحم یکی از اجزای دستگاه تناسلی در بانوان بوده که تخمدان ها در آن قرار گرفته و نقش تاثیرگذاری در باروری بانوان دارد. چسبندگی رحم یا سندرم آشرمن در وضعیتی ایجاد می شود که بافت اسکار بین دیواره های رحم فرد ایجاد گردد و این از بین رفتن مخاط دیواره رحم، منجر به چسبیدن دیواره جلویی و پشتی رحم به هم می شود. در برخی موارد این چسبندگی صرفا در بخش کوچکی از رحم رخ می دهد اما در مواردی نیز کل رحم دچار چسبندگی می گردد. میزان چسبندگی طیف متفاوتی از خفیف، متوسط و شدید را شامل می شود. همچنین چسبندگی می تواند نازک یا ضخیم، لکه دار یا برهم ریخته باشد.
علل ایجاد چسبندگی رحم
-
خونریزی شدید پس از زایمان
-
جفت دفع نشده پس از زایمان
-
جای زخم پس از جراحی رحم مانند کورتاژ و اتساع
-
وجود جای زخم پس از جراحی سرازین
-
عفونت اندامهای تولید مثل
-
پرتو درمانی
علائم چسبندگی رحم
علائم چسبندگی رحم بسته به ویژگی های شخص متفاوت می باشد. به عنوان مثال در برخی از بانوان، چسبندگی رحم هیچ علائمی ندارد و در برخی دیگر وجود چرخه قاعدگی نامنظم، می تواند نشانه ای بر وجود چسبندگی رحم در فرد باشد. به طور کلی علائم و نشانه های چسبندگی رحم شامل موارد ذیل میگردد:
-
آندومتریوز
-
سقط جنین مکرر
-
تغییرات دوره قاعدگی همچون بی نظمی، کاهش یا قطع شدن خونریزی
-
احساس درد در هنگام رابطه جنسی
-
احساس گرفتگی و درد رحم در زمان قاعدگی همراه با خونریزی خفیف یا عدم خونریزی
-
ناباروری بودن دلیل مشخص
-
جفت تهاجمی
انواع جسبندگی رحم
چسبندگی رحم بسته به دلایل ایجاد آن، انواع مختلفی دارد که عبارت است از:
چسبندگی خفیف رحم
در این وضعیت کمتر از یک سوم رحم دچار چسبندگی می گردد.
چسبندگی متوسط رحم
یکی از نشانه های چسبندگی متوسط رحم، خونریزی کم در دوران قاعدگی می باشد، همچنین در این وضعیت حدود دو سوم رحم درگیر چسبندگی می گردد.
چسبندگی شدید رحم
در این مرحله شاهد قطع کامل چرخه قاعدگی به واسطه درگیر شدن تمامی رحم به چسبندگی خواهیم بود.
چه بیماری هایی چسبندگی رحم را تشدید میکند؟
برخی بیماری های شایع زنان میتواند چسبندگی رحم را تشدید کنند ازجمله:
-
آندومتریوز
-
عفونت های ناشی از سل
-
کسانی که آپاندیست کهنه دارند
-
بانوانی که در ناحیه شکم ازجمله روده جراحی داشته اند.
تشخیص چسبندگی رحم
این بیماری عموما نشانه ی خاصی در فرد نداشته و صرفا با مراجعه به پزشک متخصص و به کمک اشعه ایکس بنام هیستروسالپنگوگرام قابل تشخیص است. سونوگرافی ترنس واژینال یا شور، لاپاراسکوپی و هیستروسکوپی نیز میتواند روشهای دیگری در تشخیص چسبندگی رحم باشد.
پیشگیری از چسبندگی رحم
یکی از بهترین راه های جلوگیری از ایجاد چسبندگی رحم، مراجعه به موقع به پزشک پس از مشاهده هرگونه علائم عفونت میباشد. همچنین بهتر است تمامی بانوان حداقل یک یا دو بار در سال به پزشک متخصص مراجعه و از سلامت خود اطمینان حاصل کنند.
درمان چسبندگی رحم
بهره گیری از هیستروسکوپ و لاپاراسکوپی دو شیوه شناخته شده در درمان چسبندگی رحم میباشد. در برخی موارد نیز ممکن است به تشخیص پزشک متخصص نیاز به بهره گیری از بیش از یک روش در درمان چسبندگی رحم باشد. درمان این عارضه منجر به درمان ناباروری می گردد.
بارداری و چسبندگی رحم
یکی از سوالات پرتکرار در این حوزه امکان حاملگی با وجود چسبندگی رحم است. در پاسخ باید گفت که درصورتی که فرد دارای چسبندگی رحم خفیف باشد، ۷۰ تا ۸۰ درصد احتمال حاملگی بی خطر برای مادر وجود دارد اما درصورتی که چسبندگی داخل رحم شدید باشد و به پوشش انسدادی آسیب وارد شده باشد، میزان احتمال بارداری پس از درمان چسبندگی رحم نیز صرفا حدود ۲۰ تا ۴۰ درصد است. در مورد سقط مکرر بیشتر بدانید.
بر این اساس نیاز به پیشگیری در ایجاد چسبندگی رحم در بانوان و تشخیص به موقع برای درمان تاثیر بسیاری در حفظ سلامت و باروری بانوان دارد.
عوارض چسبندگی رحم
-
عدم توانایی فرد در باروری
-
سقط جنین به طور مکرر
-
متوقف شدن چرخه قاعدگی به طور کامل
-
قاعدگی دردناک
-
ایجاد محدودیت رشد برای جنین درون رحم
-
افزایش اختلالات لانه گزینی جفت در حاملگی بعدی
-
وجود دردهای لگنی و چرخه قاعدگی دردناک
در سامانه تله ویزیت، بصورت آنلاین توسط
دکتر فاطمه نعمت اللهی ویزیت شوید. جهت تله ویزیت روی لینک زیر کلیک کنید.