خانمهایی هستند که دردهای دوره ماهانهشان از روز دوم و سوم بیشتر شده و حتی تا بعد از اتمام قاعدگی نیز رفع نمیشود! حتی بدتر از آن در هر سیکل این درد بیشتر از ماه قبل میشود و همیشه لکه بینی دارند. در این موارد باید به بیماری اندومتریوز مشکوک شد و تستهای لازم را انجام داد و اگر تشخیص تایید شد هرچه سریعتر درمان را آغاز کرد زیرا این بیماری میتواند منجر به خونریزیهای شدید و نازایی شود.
کاشته شدن بافت رحم در قسمتی غیر از جدار داخلی رحم را «اندومتریوز» میگویند. بافت داخل رحم آندومترنام دارد و این بافت ممکن است به دلایل مختلفی در مکانهایی به غیر از رحم کاشته شود. برای مثال اگر هنگام دوره ماهانه خون به جای اینکه خارج شود، از لولهها به داخل حفره شکمی بریزد ممکن است منجر به اندومتریوز شود. عوامل ارثی نیز میتوانند باعث شوند از ابتدای تولد بافت آندومتر در جایی خارج از حفره آندومتر برای مثال داخل شکم، تخمدان و گاهی حتی در روده، زانو و ریه کاشته شود. همچنین تغییرات بعدی سلولها نیز ممکن است باعث شود این سلولها تبدیل به بافت لایه پوشاننده داخلی رحم شوند. البته به تازگی آلودگی هوا نیز یکی از عوامل افزایش وقوع این بیماری در خانمها ذکر شده است. معمولا مقدار کمی از خون دوره ماهانه به داخل شکم برمیگردد اما اگر راه خروجی بسته شده باشد، یعنی راهی که خون باید از طریق آن از رحم به طرف واژن و به بیرون بیاید به علتی دچار اختلال باشد این میتواند باعث برگشت خون بیشتر و اندومتریوز شود. برای مثال ممکن است در سوراخ داخلی یا خارجی دهانه رحم تنگی وجود داشته باشد یا چسبندگی یا ناهنجاریهای رحمی از جمله رحمهای دوشاخ، سپتوم دار، تک شاخ و... یا در قسمت دهانه خروجی ناهنجاری مطرح باشد. تمام این عوامل میتوانند باعث شوند خون به داخل شکم برگردد. البته یکی از دلایل کمتر شایع آن نیز پرده بکارت است که در این حالت باقی ماندن خون در واژن و داخل رحم میتواند منجر به اندومتریوز شود.
راههای تشخیص
تنها راه تشخیص قطعی اندومتریوز انجام لاپاراسکوپی و دیدن حفره شکم است. البته این کار معمولا در مرحله اول انجام نمیشود چون به هرحال نوعی عمل جراحی محسوب میشود. اما اگر در تشخیص بیماری واقعا به مشکل بربخوریم این کار را انجام میدهیم. علاوه بر این، یکی از راههای جدیدی که بسیار کمککننده بوده است. استفاده از امآرآی و انجام تستی به نام 125CA است. این تست تا حد زیادی به تشخیص اندومتریوز کمک میکند، زیرا مارکرها معمولا در این افراد افزایش پیدا میکنند. مواردی بوده است که بیمار فکر میکرده بواسیر یا هموروئید دارد و به دنبال درمان آن بوده است. اما پزشک در معاینه و سونوگرافی «اندورکتال» متوجه نقاط آبی رنگ و قهوهای رنگی شده است که از آنها خون دفع میشود بدون اینکه در آن قسمت واریس مهمی وجود داشته باشد. بواسیر در حقیقت واریس وریدهای ناحیه روده است اما این نقاط تکی هستند و دورشان عروق خاصی نیست و با این حال خونریزی میکنند. اندومتریوز میتواند بهراحتی با بواسیر اشتباه گرفته شود.
درمان
درمان این بیماری بستگی دارد به اینکه آیا بیمار میخواهد باردار شود یا خیر. اگر بیمار ازدواج نکرده باشد و هنوز تمایل به باروری نداشته باشد معمولا از درمانهای نگهدارنده یعنی درمانهای دارویی استفاده میشود تا بیمار اعمال جراحی کمتری را متحمل شود. برای مثال میتوان به صورت مداوم از قرصهای ضدبارداری استفاده کرد. به این ترتیب که بیمار قرصها را 6 ماه میخورد و یک ماه استراحت میکند. در این 6 ماه قرصها اکثرا باید به طور پشتسر هم خورده شود یعنی هر جعبه قرصی که تمام میشود جعبه بعدی باید بلافاصله شروع شود تا دوره ماهانه اتفاق نیفتد و نقاط اندومتریوز خونریزی نداشته باشند. مرحله بعدی استفاده از آمپولهای «دکاپپتیل» یا «دیفرلین» است که این آمپولها 28 روز یک بار تزریق میشوند و باعث یائسگی دارویی یا یائسگی کاذب میشوند. به این ترتیب بیمار عادت ماهانه نمیشود و خونریزی و درد نخواهد داشت. اما متاسفانه همه این داروها، چه قرصهای ضدبارداری و چه آمپولها عوارض جانبی خود را دارند. با این حال اگر بیماری چند بار عمل شده باشد و سنش هنوز کم باشد و ازدواج نکرده باشد میتواند به صورت نوبتی از این داروها استفاده کند. یعنی 6 ماه قرص بخورد و 3 ماه آمپول بزند و بعد دوباره 6 ماه قرص بخورد و... تا روزی که بخواهد بچهدار شود.
در سامانه تله ویزیت، بصورت آنلاین توسط
دکتر فاطمه نعمت اللهی ویزیت شوید. جهت تله ویزیت روی لینک زیر کلیک کنید.