دکتر فاطمه نعمت اللهی تله ویزیت

سونوگرافی آنومالی جهت بررسی سلامت جنین

سونوگرافی آنومالی و ضرورت انجام آن

سه ماهه دوم بارداری از هفته 13 بارداری آغاز می شود و تا هفته 28 ادامه می یابد. سونوگرافی آنومالی بین هفته های 18 تا 20 بارداری انجام می شود. اسکن آنومالی یا اسکن سه ماهه دوم بارداری محل قرار گرفتن جنین، شکل و اندازه صورت و دست ها را نشان می دهد و شما می توانید جنین تان را بر روی مانیتور به خوبی مشاهده نمایید.

کاربردهای متعدد سونوگرافی سبب تحول زیادی در مراقبت های بهداشتی از مادر و جنین و نیز مراقبت های دوران بارداری شده است. بسیاری از ناهنجاری هایی را که منجر به اختلال شکل بدن جنین می شوند، می توان در جنینی که در رحم به سر می برد، از طریق سونوگرافی تشخیص داد. از جمله این نقایص می توان به بزرگی سر جنین، عدم تشکیل مغز در جنین، شکاف های ستون فقرات و بیرون زدگی نخاع، ناهنجاری های گوارشی و اختلالات کلیوی در جنین اشاره نمود.

drnematolahi

در سونوگرافی آنومالی، تک تک اعضای حیاتی جنین مثل قلب و مغز و کلیه و معده و ...بررسی میشود

 
آیا قبل از انجام سونوگرافی آنومالی مثانه پر باشد؟

سونوگرافی آنومالی زمانی انجام می شود که حداقل مثانه تان پر شده باشد. بعضی از پرسنل از شما می خواهند که 36 اونس ( 1 لیتر مایع) را قبل از آن بنوشید. برای اکثر زنان حامله، این مسئله دردناک است و سایرین دردی را از مثانه پر تجربه نمی کنند. اگر جز افرادی هستید که از پر بودن مثانه ناراحت میشوید، تحمل کنید چون معاینه سریعی است. مایع موجود در مثانه، به تکنسین کمک می کند که بهتر فرزندتان را ببینید. زمانی که مایع نیاز نیست، به شما اجازه می دهند که مثانه را خالی کنید.

در زمان سونوگرافی آنومالی، روی یک میز دراز می کشید متخصص زنان، مبدل را روی شکمتان به حرکت در می آورد. تصاویر فرزندتان روی صفحه، نمایش داده میشود.

سونوگرافی کننده موارد زیر را بررسی می کند:

اندام‌های مختلف جنین که در اسکن آنومالی مورد بررسی قرار می‌گیرد شامل موارد زیر است:

* تشخیص بارداری چند قلویی. گاهی دوقلوها تا هفته 20 بارداری قابل تشخیص نمی باشند.

* شکل و ساختار سر جنین و مشکلات مغزی نادر که قابل مشاهده باشند مورد بررسی قرار می گیرد.

*صورت جنین و لب شکری بودن آن بررسی می گردد.

* ستون فقرات از لحاظ طولی و هم مقطع عرضی بررسی می شود تا پزشک مطمئن گردد همه استخوان ها در یک ردیف قرار دارند.پوست بدن، ستون فقرات را در پشت کمر پوشش می‌دهد. بررسی ستون فقرات برای تشخیص ناهنجاری‌های نقص‌های مادرزادی لولۀ عصبی که نسبتاً شایع‌تر از موارد دیگر هستند ضروری است.

* وجود اندام‌های داخلی و احاطه شدن آنها توسط دیوارۀ شکم بررسی می شود. همچنین جفت، بند ناف و مایع آمنیوتیک بررسی می‌شود.

* قلب کودک بررسی می شود. دریچه ها باید هم اندازه باشند و با هر ضربان باز و بسته شوند.

*معده کودک بررسی می شود و اینکه جنین بخشی از مایع آمنیوتیک که در اطرافش قرار دارد را می بلعد که این مایع به صورت حباب سیاه رنگی در معده قابل تشخیص است.

*سلامت کلیه های جنین بررسی می شود. پزشک ارزیابی می کند که آیا گردش ادرار به طور آزاد در مثانه جریان می یابد.

* دست ها و پاها قابل مشاهده اند و پزشک انگشتان دست و پا را می شمارد.

* جفت، مایع آمنیوتیک و بند ناف مورد ارزیابی قرار می گیرند. جفت ممکن است در دیوار جلویی رحم (قدامی) یا دیوار پشتی رحم (خلفی) یا نزدیک با بالا یا پایین رحم باشد. اگر جفت پایین باشد نیاز است که سونوگرافی دیگری در سه ماهه سوم بارداری جهت ارزیابی موقعیت جفت و جنین انجام گیرد.

در طول سونوگرافی آنومالی، متخصص اعضای بدن جنین را اندازه‌گیری می‌کند تا از طبیعی بودن رشد او مطمئن شود. مواردی که در این اسکن اندازه‌گیری خواهد شد در قسمت زیر آمده است:
 
دور سر (HC)
 
دور شکم AC))
 استخوان ران FL))

drnematolahi

سونوگرافی آنومالی بین هفته های 18 تا 20 بارداری انجام می شود

 
زمان انجام این سونوگرافی آنومالی:

اواسط حاملگی ( بین هفته های 18 تا 22 بارداری) برای سونوگرافی انتخاب میشود چون در این مرحله می توان بسیاری از اندام ها را در معاینه سونوگرافی دید و راحتتر مشکلات را بررسی کرد. متخصص زنان به خوبی می تواند به تفسیر سونوگرافی بپردازد.

حتی اگر قبل از این غربالگری انجام داده اید، انجام آن برای دیدن فرزندتان لذت بخش خواهد بود.

تشخیص نقص‌های جنین در اسکن آنومالی

متخصص زنان هنگام سونوگرافی آنومالی، لیستی از اختلالات احتمالی را مورد بررسی قرار می دهد. این اختلالات ممکن است خیلی جدی باشد و حیات جنین را تهدید کند یا ممکن است اختلالی باشد که پس از به دنیا آمدن نوزاد قابل درمان است. اگر هنگام اسکن، اختلالات قابل درمانی تشخیص داده شود، پزشک  به محض به دنیا آمدن نوزاد، مراقبت‌های لازم را باید از او به عمل آورد و درمان را آغاز کند. بسیاری از اختلا‌لات احتمالی بسیار نادر است و جای نگرانی وجود ندارد.

بسیاری از اختلالات نظیر آنانسفالی، مشکلات ناحیۀ شکم، دست و پا و نقص‌های لولۀ عصبی و حتی مشکلات کلیه به احتمال زیاد تشخیص داده می‌شود. اما برخی اختلالات نظیر مشکلات قلبی و عروقی یا هیدروسفالی، انسداد دستگاه گوارش یا فتق دیافراگم فقط در نیمی از موارد این مرحله تشخیص داده می‌شود.

مقالات مرتبط
جدیدترین مـقالات آموزشی
ساعات حضور در مطب
شنبه الی چهار شنبه: صبح ها از 8 الی 12
تلفن: 88430922-021
بالا