تنبلی تخمدان یک بیماری رایج در بین زنان است که از هر ده زن تقریبا یک نفر به این بیماری مبتلا می شود. همچنین یکی از عواملی است که می تواند منجر به عدم باروری در زنان شود. تنبلی تخمدان می تواند منجر به بروز شرایط بدتری مانند دیابت، بیماری های قلبی، افسردگی و افزایش احتمال سرطان رحم نیز شود.
از کجا بفهمیم تنبلی تخمدان داریم؟
تستوسترون بیش از حد: بدن همه خانم ها مقداری تستوسترون تولید می کند، اما تولید بیش از حد آن می تواند مانع تخمک گذاری و تغییر چرخه قاعدگی شما.
مقاومت به انسولین: در این حالت بدن شما باید انسولین بیشتری نسبت به حالت طبیعی تولید کند تا سطح قند خون را پایدار نگه دارد. تداخل انسولین بیش از حد باعث افزایش تولید تستوسترون می شود و می تواند منجر به موارد زیر شود:
کاهش باروری
پریودهای نامنظم یا از دست رفته
رویش بیش از حد مو بر بدن
ریزش موی سر
تغییرات در پوست، مانند آکنه، و یا تیره شدن تکه های پوست
رژیم غذایی
افرادی که یک رژیم کم کربوهیدرات یا با شاخص گلیسمی کم را دنبال کردند، شاهد بهبود متابولیسم انسولین و کاهش کلسترول هستند. افراد مبتلا به تنبلی تخمدان هم که از این رژیم غذایی پیروی می کنند، زندگی با کیفیت بهتر و پریودهای منظم تری را گزارش داده اند.
همچنین به طور کلی، مطالعات نشان داده اند که از دست دادن وزن به زنان مبتلا به تنبلی تخمدان کمک می کند، صرف نظر از نوع خاص رژیم غذایی که دنبال می کنند.
آیا تنبلی تخمدان با ورزش درمان می شود؟
در ادامه به برخی از ورزش هایی که می تواند برای شما مفید باشد، اشاره می کنیم.
تمرینات هوازی
این ورزش ها برای کاهش مقاومت به انسولین، افزایش باروری و تثبیت حالت مفید هستند.
ورزش های متوسط مانند پیاده روی سریع، دویدن، دوچرخه سواری یا شنا همه فعالیت های عالی هستند که می تواند به بهبود علائم تنبلی تخمدان کمک کند. این نوع ورزش باعث افزایش حساسیت بدن به انسولین می شود که خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی و دیابت نوع 2 را کاهش می دهد.
انجام 30 دقیقه ورزش یا بیشتر در روز همچنین می تواند به مدیریت وزن، علائم افسردگی و اضطراب و همچنین بهبود فرکانس چرخه های قاعدگی و تخمک گذاری نیز کمک کند. و اگر شما در حال شروع درمان IVF هستید، ورزش منظم سبک می تواند موفقیت شما در تولید مثل را افزایش دهد.
درمان تنبلی تخمدان با ورزش های قدرتی
این ورزش ها برای کاهش مقاومت به انسولین، افزایش میزان متابولیسم، بهبود ترکیب بدن (عضله بیشتر و بافت چربی کم) مفید هستند.
تمرینات جسمانی قدرتی مانند اسکات، شنا باعث بهبود عملکرد انسولین در بدن شما می شود، همچنین می تواند متابولیسم بدن را با ایجاد توده عضلانی بیشتر افزایش دهد. ترکیب ورزش های مقاومتی با ورزش های هوازی بهترین راه برای ایجاد یک بدن لاغر، دستیابی به BMI سالم و کاهش خطر ابتلا به بیماری های مزمن مانند دیابت نوع 2 است.
داروهای موثر برای درمان تنبلی تخمدان
گزینه های درمان در دسترس برای تنبلی تخمدان در مدیریت علائم مربوطه برای خانم ها موثر هستند، اما علائم بلافاصله از بین نمی روند. علاوه بر تغییرات شیوه زندگی، مانند خوردن سالم و ورزش منظم، لازم است که خانم ها از برخی داروها نیز مانند انسولین استفاده کنند.
طبق گزارش HHS، این داروها می تواند شامل موارد زیر باشند:
قرصهای جلوگیری
این قرص ها می توانند چرخه های قاعدگی را کنترل کنند، تولید آندروژن را کاهش دهند و به پاک شدن آکنه کمک کنند.
تنبلی تخمدان و بارداری، داروهای باروری
این داروها می توانند تخمک گذاری را در بیماران مبتلا به تنبلی تخمدان که می خواهند باردار شوند، تحریک کنند. این داروها عبارتند از کلومیفن (که با نام تجاری کلومید یا سروفون نیز شناخته می شود) که به صورت خوراکی مصرف می شود. یا گنادوتروپین ها مانند هورمون تحریک کننده فولیکول (FSH) یا هورمون لوتئینیزه (LH) که به بدن تزریق می شوند.
علاوه بر این ها، داروهای دیگری هم برای درمان تنبلی تخمدان می تواند موثر باشد که عبارتند از:
داروهای ضد چاقی مانند اورلیستات و سیبوترامین
ضد آندروژن ها مانند اسپیرونولاکتون یا فلوتامید
داروهای دیابت مانند متفورمین که ممکن است مقاومت به انسولین را بهبود بخشد.
برای درمان تنبلی تخمدان حتماً باید زیر نظر پزشک متخصص زنان باشید.