روش های زیادی برای پیشگیری از بارداری وجود دارد اما شاید انتخاب بهترین راه ممکن برای شما مشکل باشد ، شما می توانید با روش های معرفی شده زیر یک راه مطمئن برای جلوگیری انتخاب کنید به خصوص اگر تازه عروس هستید و با شیوه های پیشگیری از بارداری آشنا نیستید.
هر چند اجتناب و پرهیز از برقراری رابطه ی جنسی، تنها روش صد در صد قطعی در پیشگیری از بارداری است، اما متدهای دیگری هم وجود دارد که در صورت استفاده و اجرای درست می تواند تقریبا همین نتیجه را بدهد.
بهترین روش های جلوگیری از بارداری مخصوص تازه عروس ها
جلوگیری از بارداری
روش بیرون کشیدن آلت روشی طبیعی برای پیشگیری از بارداری
بیرون کشیدن به موقع آلت قبل از انزال یکی از روشهای جلوگیری است که تقریبا 6 دهم زنان در آآمریکا ازاین روش برای جلوگیری از بارداری استفاده می کنند. احتمال بارداری بااین روش 4 درصد در سال و در کل 18 درصد است . این روش در صورتی کارآمد است که مرد لازم در این زمینه را داشته باشد .
قرص ضد بارداری رایج ترین روش جلوگیری از بارداری
یکی از روش های رایج برای جلوگیری از بارداری می باشند که نوع رایج قرص ضد بارداری از هورمون های استروژن و پروژسترون برای جلوگیری از تخمک گذاری استفاده می کند. این قرص ها تاثیر زیادی برای جلوگیری از حاملگی دارند و افرادی با این روش ناخواسته باردار می شوند که دز دارو روی آنها اثر نکند.می توان این قرص ها را بدون تجویز پزشک از داروخانه تهیه کرد.از مزایای قرص های ضد بارداری قاعدگی منظم و خونریزی کم تر و درد های کمتر قاعدگی است و از معایب آن بی اثر بودن آن بر روی بیماری های جنسی و اثرات جانبی مانند سفتی در سینه ها، لک صورت، لخته شدن خون، و فشار خون بالا را می توان نام برد.
پیشگیری از بارداری با کاندوم های مردانه و زنانه
یکی از قدیمی ترین راه های جلوگیری از بارداری استفاده از کاندوم می باشد . کاندوم ها در دو نوع زنانه و مردانه وجود دارند که این کاندوم ها از ورود اسپرم به بدن زن جلوگیری کرده و در برابر بیماری های جنسی هم از زوجین حفاظت می کند. کاندوم زنانه یک کیسه ی پلاستیکی باریک است که باید 8 ساعت قبل از نزدیکی در داخل واژن قراردهید . کاندوم زنانه را باید از طرفی که بسته است با دست گرفته و به داخل واژن بکشید. درصد خطای کاندوم مردانه 15 درصد است ، کاندوم زنانه از نوع مردانه تاثیر کمتری دارد و احتمال خطای آن بیشتر است .کاندوم ها مزایایی مانند ارزان بودن و راحت بودن تهیه آن و حفاظت در برابر بیماری های جنسی را دارند و معایبی همچون یک بار مصرف بودن و کاهش لذت جنسی را به همراه دارند.
آمپول جلوگیری از بارداری
آمپول جلوگیری از بارداری که با نام دپوپروورا شناخته می شود ،یک آمپول هورمونی می باشد که به مدت 3 ماه از بارداری جلوگیری می کند. درصد خطای این آمپول ها تنها 3 درصد است و از قرص های جلوگیری بهتر عمل می کنند. آمپول های جلوگیری مزایایی مانند استفاده در سال فقط 4بار و معایبی مثل هزینه زیاد ، ایجاد لک های پوستی و عدم محافظت در برابر بیماری های جنسی را دارند.
روش اضطراری پیشگیری از بارداری
چسب و حلقه روشی برای جلوگیری از بارداری
چسب و حلقه، هر دو جزء روش های هورمونی پیشگیری از بارداری هستند و دارای استروژن و پروژسترونمی باشند . چسب یک تکه ی کوچک پلاستیکی است که روی شکم، باسن، بازو یا بالاتنه ی شما می چسبد و به صورت هفتگی باید تعویض شود. حلقه یک وسیله ی کوچک انعطاف پذیر است که در 5 روز اول قاعدگی در داخل واژن قرار می دهند و 3 هفته در آنجا باقی می ماند. سپس در پایان هفته ی سوم آن را خارج می کنید و یک هفته ی بعد، دوباره یک حلقه ی نو درون واژن می گذارید .
چسب و حلقه ی ضدبارداری، تمام مزایای قرص های ترکیبی را دارند و فقط استفاده از آنها راحت تر است. همچنین می توانید برای به تأخیرانداختن دوره ی پریودتان، به طور مداوم از آنها استفاده کنید . چسب ضدبارداری و حلقه معایبی مانند واکنش های پوستی در برخی از خانم ها ،لکه بینی، سردرد، نفخ و حساسیت سینه ها دارند.
جدیدترین روش های جلوگیری از بارداری
پیشگیری از بارداری با اسفنج اسپرم کش
اسپرم کش حاوی ماده شیمیایی ای است که اسپرم را می کشد و به صورت کف، ژل، یا کرم قبل از نزدیکی در داخل واژن زن قرار می گیرد. بعضی از انواع اسپرم کش ها باید نیم ساعت قبل از نزدیکی به کار برده شوند .
اسفنج ضدبارداری، یک فوم نرم است که با اسپرم کش پوشیده شده است. این وسیله شبیه دونات به نظر می رسد و وقتی داخل واژن قرار می گیرد، دهانه ی رحم را می پوشاند . اسفنج را می توانید 24 ساعت قبل از رابطه ی جنسی وارد واژن کنید. دست ها را با آب و صابون بشویید و اسفنج را هم با آب تمیز، مرطوب کنید. اسفنج را کمی فشار دهید تا اسپرم کش آن فعال شود، سپس طرفین آن را تا کنید جوری که باریک و بلند بشود. با استفاده از انگشت تان، اسفنج را تا آخرین جایی که ممکن است در واژن بلغزانید. اسفنج بعد از ورد، باز شده و دهانه ی رحم را می پوشاند .
حداقل شش ساعت بعد از رابطه ی جنسی اسفنج را خارج کنید و نگذارید بیشتر از 30 ساعت باقی بماند. برای بیرون آوردن اسفنج، دست ها را با آب و صابون بشویید، یک انگشت را داخل واژن کرده و حلقه را بگیرید و اسفنج را بیرون بکشید. اسفنج یکبار مصرف است . تاثیر فوری، عدم نیاز به پزشک جهت جاانداختن، حس نشدن توسط زن و مرد و امکان استفاده در دوران شیردهی از امتیازات این روش پیشگیری از بارداری است. عدم مراقبت در برابر بیماری های آمیزشی، سخت بودن جا انداختن آن، احتمال بروز حساسیت واژینال، لزوم استفاده از آب و احتمال خشک کردن واژن از معایب این شیوه است .
استفاده از حلقه مهبلی برای جلوگیری از بارداری
بهترین راه جلوگیری از بارداری
حلقه مهبلی یکی دیگر از راههای جلوگیری از بارداری استفاده از حلقه مهبلی است. حلقه مهبلی ،حلقه پلاستیکی نرم هستند که داخل واژن می گذارند ، این حلقه ها هورمون های قرص های جلوگیری از بارداری را آزاد می کنند و به اندازه ی چسب و قرص اثر گذار می باشند.این حلقه ها مزایایی مانند منظم شدن دوره های ماهانه و کاهش خونریزی ماهانه و معایبی مانند التهاب واژن ، عدم محافظت از بیماری های جنسی دارد .
دیافراگم برای جلوگیری از بارداری
دیافراگم یکی دیگر از راههای جلوگیری بارداری است. این کلاهک گنبدی شکل لاستیکی قبل از نزدیکی روی دهانه رحم گذاشته شده و آن را می پوشاند. این وسیله با اسپرم کش در کنار هم استفاده می شود و کارایی آن به اندازه کاندوم مردانه است . مزایای این روش ارزان قیمت بودن آن و معایب آن عدم محافظت از بیماری های جنسی است . درصد خطای این روش 16 درصد می باشد.
کلاهک رحم و جلوگیری از بارداری
یکی از روش های ضد بارداری استفاده از کلاهک رحم می باشد ، کلاهک رحم روی دهانه رحم قرار می گیرد و از ورود اسپرم به رحم جلوگیری می کند. این وسیله با اسپرم کش استفاده می شود .مزیت کلاهک های رحم قیمت ارزان آن می باشد و از معایب های آن این است که باید به وسیله پزشک جا انداخته شود و عدم محافظت در برابر بیماری های جنسی می باشد.
راه های جلوگیری از بارداری
وازکتومی بهترین راه جلوگیری از بارداری
وازکتومی روشی است که زوجها می توانند برای جلوگیری از بارداری آن را انتخاب کنند. در این روش، با یک جراحی کوچک مسیر وازدفران را که وظیفه آن عبور اسپرم از بیضه است، مسدود می شود و از رسیدن اسپرم به تخمک جلوگیری می شود. در این روش این امکان برای مردها وجود دارد که همانند خانمها برای باز کردن لوله های خود عمل جراحی انجام دهند . بعد از انجام عمل بازگشت وازکتومی شانس بارداری زوجها 99 درصد نسبت به زمانیکه عمل وازکتومی انجام شده بود افزایش می یابد. هرچند احتمال بارداری پس از وازکتومی کم است اما امکان آن هنوز وجود دارد.
آی .یو.دی یک وسیله ی پیشگیری از بارداری
آی.یو.دی، یک وسیله ی پیشگیری از بارداری مؤثر است و کمتر از 1 درصد از خانم ها علی رغم استفاده از آن باردار می شوند. این وسیله از بیرون مشخص نیست و مجبور نیستید به همراه آن از اسپرم کش استفاده کنید.آی.یو.دی یا دستگاه داخل رحمی، وسیله ای T شکل است که پزشک آن را داخل رحم شما قرار می دهد. در حال حاضر 2 نوع آی.یو.دی وجود دارد که می توانید یکی از آنها را انتخاب کنید:آی.یو.دی های مسی یا آی.یو.دی هایی که هورمون پروژسترون دارند . از آی.یو.دی مسی می توان برای جلوگیری اورژانسی از بارداری نیز استفاده کرد. برای این منظور باید در عرض 5 روز از رابطه ی جنسی محافظت نشده، درون مهبل قرار داده شود. آی.یو.دی ها دردهای شکمی را افزایش می دهند.
کپسول های کاشتنی ضدبارداری
کپسول کاشتنی، میله ی پلاستیکی تقریبا کوچکی به اندازه ی یک چوب کبریت است که دارای پروژسترون می باشد و باید پزشک آن را زیر پوست بازوی شما قرار دهد. این روش می تواند تا 3 سال از بارداری جلوگیری کند . کمتر از 1 درصد از خانم ها علی رغم استفاده از این روش باردار می شوند. بیشتر زنان در طول سال اول کاشت این کپسول ها دچار خونریزی نامنظم می شوند و حتی ممکن است عادت ماهیانه ی برخی از آنها در این مدت قطع شود.
بستن لوله های رحمی در زنان از روش های قطعی جلوگیری از بارداری
جلوگیری از بارداری
بستن لوله های رحمی که به عقیم سازی زنان نیز معروف است، یک روش دائمی پیشگیری از بارداری برای خانم هاست. این روش شامل بستن لوله های فالوپ برای جلوگیری از بارورشدن تخمک های زن و وقوع بارداری است . این روش تقریبا 100 درصد مؤثر است و خطر ابتلا به سرطان تخمدان را در سال های بعد کاهش می دهد . معایب این روش این است که انجام آن همراه با جراحی و بیهوشی است و به عنوان یک جراحی، معایبی مانند :واکنش به داروی مسکن، آسیب به مثانه یا روده و درد لگن بعد از جراحی را دارد . برگشت عقیم سازی زنان مانند وازکتومی مردان، پرهزینه است و تضمینی برای موفقیت آن وجود ندارد.
ژل های ضد بارداری
ژل های ضد بارداری که در واقع ، مواد شیمیایی اسپرم کش هستند ، یکی از وسایل پیشگیری از حاملگی هستند. قبل از آمیزش ،این مواد در مهبل قرار داده می شوند و از رسیدن اسپرم به تخمک و ایجاد حاملگی جلوگیری می کنند .
نکته قابل توجه آن است که هیچ گونه تفاوتی بین کرم و ژل ضد بارداری وجود ندارد و خانم ها بنا به انتخاب و سلیقه خود می توانند یکی از آن ها را از داروخانه تهیه کنند. در زمان خریداری این کرم و ژل همراه با آن یک اپلیکاتور پلاستیکی به مصرف کننده داده می شود که با فشار دادن لوله، محتویات کرم به مقدار مورد نیاز خارج شده و باید در حدود یک ساعت قبل از نزدیکی این محتویات را در داخل مهبل قرار داد.این مواد بصورت شیاف مهبلی ، ژل ، کرم ، خمیر ، کف و اسپری ، وجود دارد .
یکی از انواع این مواد که در ایران وجود دارد کرم نونوکسینول 9 است که باید حداکثر 1 ساعت قبل از مقاربت ( 10 دقیقه قبل از مقاربت ، بهتر است ) مقداری از کرم با آپلیکاتور ( لوله ) بداخل مهبل ریخته شود . قبل از هر بار مقاربت ، استعمال کرم ضروری است . مدت اثر آن 1 ساعت است و پس از آن در صورت نیاز باید دوباره استعمال گردد .
جلوگیری از بارداری بصورت اضطراری
روش جلوگیری از بارداری بصورت اضطراری به مجموعه ای از روشها و تکنیک هایی می گویند که در صورت نزدیکی کردن بدون استفاده از یکی از راههای ایمن پیشگیری از بارداری و یا اتفاقی مانند پاره شدن کاندوم و یا نظیر آن می توان از آن استفاده کرد.این روش ها به هیچ وجه از انتقال بیماریهای مقاربتی جلوگیری نمی کند.
رایج ترین روش پیشگیری بصورت اضطراری، مصرف قرصهای معمولی خوراکی ضد بارداری HD است که به نام “قرص صبح روز بعد” مشهور شده اند که بهتر است در اولین فرصت بعد از نزدیکی بدون محافظت، از این روش استفاده شود .
این روش به نحوه صحیح استفاده و بخصوص زمان مصرف قرصها بستگی دارد و تقریبا در 98% موارد از حاملگی پیشگیری می کند.
قرص ها اضطراری پیشگیری از بارداری به سه دسته تقسیم بندی می شوند که شامل :
منو فازیک (تک مرحله ای) :میزان هورمون های استروژن و پروژسترون در تمام قرص ها یکسان می باشد. قرص های LD و HD در این گروه قرار دارند .
دی فازیک (دو مرحله ای) :میزان هورمون های استروژن و پروژسترون در دو مرحله تغییر می کند .
تری فازیک (سه مرحله ای) :میزان هورمون های استروژن و پروژسترون در سه مرحله به تدریج افزایش می یابد .
زمان و نحوه مصرف قرص ها اضطراری پیشگیری از بارداری
قرص های اضطراری ضد بارداری
باید در دو نوبت با فاصله 12 ساعت هر بار 2 قرص HD خورده شود . در واقع بعد از مقاربتی که احتمال بارداری دارد در اولین فرصت 2 قرص خوراکی HD همراه با شیر یا آب زیاد مصرف می شود. باید دقت کرد که قرص نوبت اول در زمانی خورده شود که نوبت دوم را بتوان 12 ساعت پس از آن مصرف کرد. مصرف نوبت اول را نباید بی دلیل به تاخیر انداخت، زیرا میزان تاثیر ممکن است با گذشت زمان کاهش یابد.اگر قرص نوع LD در دسترس باشد، باید در هرنوبت 4 قرص مصرف کرد.نکته مهم:اگر بیش از 72 ساعت (3 روز) از مقاربت گذشته باشد، استفاده از روش اضطراری توصیه نمی شود و باید در این موارد با پزشک مشورت کرد .
مزایای استفاده از روش فوری جلوگیری ازبارداری
می توان بعد از مقاربت از آن استفاده نمود.
استفاده از آنها آسان است.
از قرصهای معمولی جلوگیری از بارداری می توان استفاده کرد.
اشکالی در بارداری های آینده ایجاد نمی کند .
معایب استفاده از روش فوری جلوگیری ازبارداری
دارای عوارض جانبی مثل تهوع می باشد.
باید حتما در طی 72 ساعت بعد از مقاربت استفاده شود.
از بیماریهای عفونی مقاربتی مثل ایدز جلوگیری نمی کند.
از این روش فقط در موارد اورژانسی و اضطراری باید استفاده شود و نباید به طور دائمی از آن استفاده کرد.
روش های پیشگیری از بارداری
آیا پیشگیری از بارداری باعث ناباروری می شود ؟
خیر، اگر این چنین بود باید تمام مردم دنیا به خصوص ساکنان کشورهای پیشرفته که اجازه نمی دهند خیلی سریع باردار شوند همگی باید نازایی داشته باشند البته اگر خانمی علایمی دال بر اختلال های هورمونی و تخمک گذاری دارد نباید برای مدت طولانی جلوگیری کند و باید سریع تر برای بارداری اقدام کند .
اینکه مصرف طولانی مدت قرص های ضدبارداری، ناباروری می آورد اثبات شده نیست ولی توصیه می شود همه خانم ها بعد از 2.5-2 سال مصرف قرص جلوگیری، چند ماه به سیستم هورمونی خود استراحت دهند تا به روال عادی برگردد و از روش های دیگری جز دارو مثل کاندوم یا آی یودی برای پیشگیری استفاده کنند .