دکتر فاطمه نعمت اللهی تله ویزیت

تاثیر تیروئید بر قاعدگی و میل جنسی

تاثیر تیروئید بر رابطه زناشویی،مسئله تمایلات جنسی و قدرت باروری فقط مربوط به ارگان‌های جنسی نیست، درست است که ارگان‌های اصلی غدد جنسی (در خانم‌ها تخمدان‌ها و در آقایان بیضه‌ها) هستند اما سلامت جنسی با عوامل دیگری هم در ارتباط است. کنترل غدد جنسی در بدن انسان توسط هیپوفیز قدامی انجام می‌شود و خود هیپوفیز قدامی هم تحت نظر هیپوتالاموس است بنابراین محور هیپوتالاموس، هیپوفیز قدامی و ارگان‌های جنسی باید صحیح کار کند تا هورمون‌های جنسی در بدن یک خانم (استروژن و پروژسترون) و در بدن یک مرد (تستوسترون) به اندازه کافی ترشح شوند. به این ترتیب در بدن مرد اسپرم تولید می‌شود و این اسپرم‌ها مراحل رشدشان را طی می‌کنند و به اسپرم‌های بالغ و زایا تبدیل می‌شوند. از آن طرف هم تخمدان‌ها در بدن خانم تخمک سالم آزاد می‌کنند سپس طی فرآیند لقاح، اسپرم و تخمک به هم می‌رسند و تشکیل سلول تخم را می‌دهند و بعد شروع به تقسیم و تمایز می‌کنند.

تیروئید در به هم ریختگی سیکل عادت ماهیانه، باروری و اختلالات میل جنسی نقش بسیار مهمی دارد و با توجه به اینکه اولین علامت این بیماری تغییر در دوره عادت ماهیانه است، متخصص زنان و زایمان برای این بیماران به عنوان اولین اقدام، وضعیت عملکرد تیروئید را بررسی می کند.


تیروئید به دلیل ترشح هورمون TSH، تاثیر مهمی بر قاعدگی و میل جنسی دارد. در کم کاری تیرویید، ترشح هورمون TSH و TRH افزایش می یابد. با افزایش ترشح TRH سطح پرولاکتین بالا می رود و باعث می شود ترشح هورمون FSH و LH هورمون های محرک تخمدان – در هیپوفیز قدامی مختل شود. افزایش پرولاکتین، هورمون های تحریک کننده تخمدان را کاهش می دهد، در نتیجه تخمک گذاری انجام نمی شود. این اختلال باعث به تعویق افتادن سیکل عادت ماهیانه و در مواردی ناباروری خواهد شد. با مراجعه به پزشک و انجام آزمایش به راحتی می توان به این مشکل پی برد. اگرچه فقط در یک درصد موارد ممکن است به هم ریختن سیکل ماهیانه به دلیل اختلال در عملکرد تیرویید باشد اما با توجه به اینکه تیرویید در عملکرد بدن بسیار تاثیرگذار است لازم است حتما این بررسی انجام شود.


از سوی دیگر افزایش پرولاکتین باعث کاهش میل جنسی در خانم ها و آقایان می شود. با درمان کم کاری تیرویید این مشکل رفع خواهد شد. در مبتلایان به پرکاری تیرویید نیز اگرچه افزایش یا کاهش میل جنسی دیده نمی شود، اما به علت احتمال بروز عوارض دیگر بهتر است بیماری خود را جدی بگیرند.

مقالات مرتبط
جدیدترین مـقالات آموزشی
ساعات حضور در مطب
شنبه الی چهار شنبه: صبح ها از 8 الی 12
تلفن: 88430922-021
بالا