کولپوسکوپی فرآیندی است که در آن از نزدیک، دهانه رحم، واژن و فرج ( دستگاه تناسلی زنانه) برای نشانه ها و علائم بیماری مورد بررسی قرار می گیرد. در طول کولپوسکوپی، پزشک شما از ابزارهای خاصی به نام کولپوسکوپ برای بررسی و آزمایش استفاده می کند. اگر تست پاپ اسمیر شما نتایج غیر عادی داشته باشد ممکن است پزشک شما کولپوسکوپی را پیشنهاد کند. اگر در طول کولپوسکوپی، ناحیه ی غیر عادی از سلول ها مشاهده گردد، نمونه ای از بافت ها را می توان به عنوان نمونه آزمایشگاهی ( بیوپسی) جمع آوری کرد. بیشتر افراد قبل از انجام این آزمایش دچار اضطراب و استرس می شوند. آشنایی با این فرآیند و اینکه قرار است چه کارهایی در آن انجام گیرد به شما کمک می کند آرامش و راحتی بیشتری داشته باشید.
اگر تست پاپ اسمیر و یا معاینات لگنی وجود برخی از اختلالات و موارد غیر عادی را نشان دهد، پزشک متخصص زنان و زایمان ممکن است کولپوسکوپی را پیشنهاد نماید. کولپوسکوپی را می توان برای تشخیص موارد زیر مورد استفاده قرار داد:
-
سرطان دهانه رحم
-
زگیل تناسلی
-
التهاب دهانه رحم
-
تغییرات پیش سرطانی در بافت های دهانه رحم
-
تغییرات پیش سرطانی در بافت واژن
-
تغییرات پیش سرطانی در بافت فرج
-
سرطان واژن
-
سرطان مهبل
خطرات کولپوسکوپی
کولپوسکوپی فرآیند امنی است که معولا خطر بسیار کمی دارد. به ندرت، عوارض پیچیده ای در طول فرآیند کولپوسکوپی رخ می دهد. این موارد شامل:
-
خونریزی شدید
-
عفونت
-
درد لگن
چه زمانی باید به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنیم ؟
نشانه ها و علائمی که ممکن است نشان دهنده عوارض باشد شامل موارد زیر است :
-
خونریزی بسیار شدید. این نوع خونریزی معمولا از خونریزی دوران قاعدگی بیشتر است.
-
لرز
-
تب
-
درد شدید شکم
اگر بعد از کولپوسکوپی، هر کدام از این نشانه ها و علائم را در خود مشاهده کردید حتما به پزشک متخصص زنان و زایمان اطلاع دهید.
چگونه خود را برای این آزمایش آماده کنیم؟
برای آماده شدن، ممکن است پزشک شما موارد زیر را توصیه کند:
-
اجتناب از کولپوسکوپی در طول دوران قاعدگی
-
اجتناب از داشتن رابطه جنسی واژن یک یا دو روز قبل از کولپوسکوپی
-
یک یا دو روز قبل از کولپوسکوپی از تامپون استفاده نکنید
-
از مصرف داروهای مرتبط با واژن یک یا دو روز قبل از کولپوسکوپی اجتناب کنید.
-
از مسکن هایی همچون ایبوپروفن ( ادویل، موترین IB) یا استامینوفن (تیلنول، غیره)، قبل از رفتن به کولپوسکوپی استفاده کنید.
مقابله با استرس و اضطراب قبل از کولپوسکوپی:
بیشتر خانم ها قبل از انجام این آزمایش دچار اضطراب و استرس می شوند. اضطراب می تواند حس ناراحتی را در شما ایجاد کند. در اینگونه موارد معمولا تمرکز بسیار دشوار گشته و ممکن است خواب راحتی نیز نداشته باشید. افرادی که در طول فرآیند کولپوسکوپی اضطراب و استرس بیشتری دارند، درد بیشتری را نسبت به سایر افراد تجربه خواهند کرد. خانم هایی که سطح اضطراب بالایی دارند، ممکن است از انجام این آزمایش چشم پوشی کنند.
اضطراب خود را بپذیرید و به دنبال روش هایی برای مقابله با این استرس و اضطراب بگردید. به عنوان مثال:
-
از پزشک زنان و زایمان خود خود بخواهید بروشور و یا راهنماهای دیگری در مورد کولپوسکوپی در اختیار شما قرار دهد.
-
قبل از اینکه کولپوسکوپی آغاز شود، سوالات و نگرانی های خود را بر روی یک کاغذ بنویسید و آن را از پزشک خود بپرسید.
-
به دنبال فعالیت هایی همچون ورزش و مدیتیشن باشید تا بتوانید به آرامش بیشتری دست یابید.
-
سعی کنید به همراه خود یک دستگاه MP3 پلیر داشته باشید و از پزشک خود اجازه بگیرید و در طول آزمایش به موسیقی آرامی گوش دهید. اینگونه موارد باعث می شود درد کمتری را در طول فرآیند تجربه کنید.
چه چیزهایی می توانید انتظار داشته باشید؟
در طول فرآیند کولپوسکوپی :
کولپوسکوپی معمولا در مطب پزشک انجام می شود و فرآیند آن ممکن است 10 الی 20 دقیقه طول بکشد. شما به پشت دراز می کشید و پاهای خود را بر روی یک وسیله کوچک قرار می دهید. پزشک یک اسپکولوم فلزی را در مهبل قرار می دهد. این اسپکولوم دیواره های واژن را باز نگه می داد بنابراین پزشک می تواند دهانه رحم را به خوبی مشاهده کند. پزشک متخصص زنان و زایمان ممکن است یک ابزار بزرگ کننده مخصوص به نام کولپوسکوپ را چند اینچ آن طرف تر از فرج قرار دهد. یک نور روشن بر روی واژن تابانده می شود و پزشک از طریق لنز می تواند موارد موجود را مشاهده کند. گردن رحم و مهبل (واژن) با استفاده از یک پنبه پاک می شود تا هیچ مخاطی در اطراف آن وجود نداشته باشد. ممکن است محلولی از سرکه یا موارد دیگر بر روی نواحی مورد نظر اعمال شود. این کار ممکن است باعث ایجاد حس سوزش شود. این محلول کمک می کند نواحی سلول های مشکوک به خوبی برجسته شود.
بعد از فرآیند کولپوسکوپی:
اگر پزشک متخصص زنان و زایمان شما در طول فرآیند کولپوسکوپی بیوپسی نکرده باشد، ممکن است هیچ گونه محدودیتی در انجام فعالیت های روزمره خود نداشته باشید. ممکن است لکه ها و خونریزی های بسیار اندکی از ناحیه واژن داشته باشید.
اگر در طول فرآیند بیوپسی گرفته شده باشد ممکن است موارد زیر را تجربه کنید:
-
درد واژن یا که ممکن است یک یا دو روز طول بکشد
-
خونریزی کم از واژن که ممکن است چند روز طول بکشد
-
خروج مواد تیره از واژن
از یک پنبه و یا دستمال تمیز برای پاک کردن خونریزی و یا مواد تیره استفاده کنید. از به کار بردن تامپون و داشتن رابطه جنسی از طریق واژن برای چند روز بپرهیزید.
قبل از اینکه مطب پزشک را ترک کنید در مورد زمان آماده شدن نتایج از او سوال کنید. همچنین یک شماره تلفن از او بگیرید تا در صورت نیاز با آنها در تماس باشید. نتایج حاصل از کولپوسکوپی می تواند تعیین کند که شما به تست یا درمان بعدی نیاز دارید یا خیر. این مورد نیز باید توسط پزشک تشخیص داده شود.
در سامانه تله ویزیت، بصورت آنلاین توسط
دکتر فاطمه نعمت اللهی ویزیت شوید. جهت تله ویزیت روی لینک زیر کلیک کنید.