جفت چگونه کار میکند و در چه صورت طبیعی است؟
در دوران بارداری، جفت نقش حیاتی و مهمی را ایفا میکند.
جفت چه میکند؟
جفت اندامی است که در دوران بارداری در رحم رشد میکند. این ساختار اکسیژن و مواد غذایی لازم را برای جنین در حال رشد فراهم میکند و مواد زائد را از خون جنین خارج میسازد. جفت به دیوارهی رحم متصل است و بند ناف جنین از جفت گرفته شده است. در اغلب بارداریها، جفت به بالا یا کنارههای رحم وصل میشود.
چه مسائلی بر سلامت جفت تاثیرگذار هستند؟
عوامل مختلفی میتوانند بر سلامت جفت در دوران بارداری اثر بگذارند که برخی از آنها قابل اصلاح هستند. برای مثال:
- سن مادر: برخی از مشکلات مربوط به جفت در مادرانی که سن بالایی دارند (بهخصوص پس از 40 سالگی) مشاهده میشود.
- پارگی زود هنگام غشا: طی بارداری، جنین با غشایی پر از مایع احاطه شده است که آنرا کیسه آمنیوتیک مینامند. اگر این کیسه پیش از زایمان سوراخ یا پاره شود، خطر بروز مشکلاتی برای جفت افزایش مییابد.
- فشار خون بالا: فشار خون بالا میتواند بر جفت تاثیر بگذارد.
- بارداری دوقلو یا چند قلو: اگر تعداد جنین بیش از یکی باشد، احتمال بروز مشکلاتی برای جفت بالا خواهد بود.
- اختلال در لخته شدن خون: هر نوع مسئلهای که جلوی لخته شدن خون را در هنگام نیاز بگیرد یا احتمال لخته شدن خون را در شرایط عادی بالا ببرد میتواند احتمال بروز مشکل در جفت را افزایش دهد.
- سابقهی جراحی رحم: اگر قبلا جراحی در ناحیه رحم انجام دادهاید (برای مثال سزارین یا جراحی برای خارج کردن فیبرومهای رحمی) احتمال بروز مشکل در جفت جنین افزایش خواهد یافت.
- سابقهی بروز مشکل در جفت: اگر در بارداریهای پیشین دچار مشکلاتی در جفت بودهاید، احتمال بروز مجدد این مشکل در جفت جنین شما وجود خواهد شد.
- مصرف بیش از حد از برخی مواد خوراکی: بعضی از مشکلات موجود در جفت جنین در زنانی مشاهده میشود که سیگار میکشند یا از مواد غیرمجاز مانند کوکائین و غیره در دوران بارداری استفاده میکنند.
- آسیبهای شکمی: آسیب به شکم (مانند زمین خوردن یا هر نوع ضربهای به شکم) احتمال بروز مشکل در جفت را افزایش میدهد.