اگر دچار مشکل ناباروری هستید ممکن است پزشک این دارو را برای تسریع باروری تان تجویز کند، در این باره بیشتر بدانید.
گنادوتروپین Gonadotropins در سه دسته موجود هستند:
1- داروی گنادوتروپین یائسگی انسان (HMG) مخلوطی از ترکیب LH و FSH است. نامهای تجاری این دارو Pergonal, Repronex, Menogon است.
2- داروی اوروفولیتروپین یا FSH؛ تنها از ماده FSH )ادرار زنان یائسه( تهیه میشود و به نامهای تجاری Fertinex, Follistim, Gonal F, Puregon موجود است.
3- داروی گنادوتروپین جفتی انسانی (HCG) که در نامهای تجاری Pregnyl, Novarel, Profasi, Ovidrel موجود است.
آیا شما باید گنادوتروپین استفاده کنید؟
اگر بدن شما به داروهای دیگر باروری مانند کلومیفن، پاسخ نداده یا اگر شما دچار سندرم تخمدان پلی کیستیک یا نقص فاز لوتئال هستید یا اگر بدون دلیل پزشکی باردار نمیشوید، همچنین اگر قصد باردار شدن با روش (IVF) را دارید؛ ممکن است پزشک برای شما گنادوتروپین را تجویز کند، این دارو به تولید تخمک میکند. این دارو به طور مستقیم بر عملکرد تخمدانها تاثیر میگذارد.
برای مردانی که عدم تعادل هورمونی ( که منشاء آن در غدد هیپوفیز یا هیپوتالاموس باشد) مربوط به کم بودن یا کیفیت پایین یا جهش اسپرم را دارند، داروی گنادوتروپین میتواند کمک کننده باشد.
درمان چگونه اتفاق میافتد؟
داروی گنادوتروپین یائسگی انسان (HMG) شامل هورمونهای تحریک کننده فولیکول (FSH) و هورمون جسم زرد (LH) است، در حالی که اوروفولیتروپین Urofollitropin، تنها دارای FSH هستند. این دارو به صورت ترزیقی است و به طور معمول پس از تزریق بعد از 32 تا 36 ساعت بدن شروع به تخمک گذاری میکند؛ در حالیکه به صورت طبیعی بدن زنان یک بار در ماه تخمک گذاری میکند.
بعد از تزریق اولین آمپول، داروی گنادوتروپین جفتی انسان (HCG) تزریق میشود تا تخمدان شما بتواند تخمک بالغی را در لولههای فالوپ آزاد کند. اگر در این زمان یک اسپرم سالم در رحم شما باشد، شانس بارداریتان افزایش مییابد.
طول درمان
زمانی که شما سه روز در هر چرخه قاعدگی ماهیانه خود، HMG یا FSH تزریق کردید و مصرف را بین 7 تا 12 روز در هر ماه ادامه دادید (که البته این موضوع بستگی به آزاد شدن تخمک بالغ دارد)، پزشک ممکن است سونوگرافی واژینال و آزمایش خون را به صورت مداوم انجام دهد. او بر میزان اثرگذاری دارو در شما نظارت میکند. بعد از تزریق HCG پزشک شما را به خانه میفرستد و سفارش میکند تا بین 24 تا 36 ساعت آینده، رابطه جنسی داشته باشید. همچنین شاید پزشک تلقیح داخل رحمی اسپرم (IUI) را برای یک یا دو روز بعد از تزریق پیشنهاد کند.
بسیاری از زنان حداکثر سه تا شش ماه پس از استفاده از دارو، باردار میشوند. اگر با این وجود زنی باردار نشود، پزشک ممکن است دوز دارو را افزایش دهد یا اینکه داروی دیگری را جایگزین کند.
عوارض جانبی
حساسیت شکمی، نفخ معده، احتباس مایعات (جمع شدن آب در بدن)، افزایش وزن یا سخت شدن تزریق برای شخص از مشکلات احتمالی مصرف این دارو است. انواع گنادوتروپین خالصتر مانند Gonal F و Follistim عوارض جانبی کمتری دارند و با سوزن کوچکتر زیر پوست تزریق میشوند. داروی Repronex نیز به صورت زیرپوستی تزریق میشود.
داروهای باروری احتمال دارد خطر دوقلوزایی یا چندقلوزایی را افزایش دهند؛ گرچه این موضوع به نظر بیشتر زوجها خوب است اما چندقلو زایی ممکن است خطر سقط جنین و سایر مشکلات را نیز در پی داشته باشد. مصرف این دارو نیازمند یک پشتیبانی عاطفی است به همین دلیل بهتر است زمانی که برای چکاپ یا تزریق نزد پزشک میروید، دوست یا همسرتان همراهتان باشید.
زنانی که ببیش از حد مجاز از این دارو استفاده میکنند، ممکن است دچار سندرم تخمدان (OHSS) شوند که نشانههای آن مانند افزایش وزن زیاد و نفخ معده شدید است. همچنین برخی از بیماران؛ حالتهایی مانند تنگی نفس، سرگیجه، دردهای لگنی، تهوع و استفراغ را تجربه میکنند. این بیماری زمانی رخ میدهد که تخمدانها بیش از اندازه تحریک شده و تخمک زیادی را درون خود تولید کرده باشند. تخمدانها به سرعت متورم میشود و ممکن است وارد حفره شکم شود. به طور معمول اگر در زمان مصرف دارو شخص زیر نظر پزشک باشد، این مشکل اتفاق نمیافتد؛ اما اگر کسی دچار OHSS شد باید برای نظارت بیشتر در بیمارستان بستری شود زیرا در موارد نادر، ممکن است این مسئله حیات شخص را تهدید کند.
پزشکان به تازگی نتایجی را اعلام کردند که از 8 پژوهش مختلف، به دست آوردند؛ آنها متوجه شدند که مصرف داروهای باروری حتی اگر بیش از یکسال هم طول بکشد، خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش نمیدهد. تا پیش از این بررسی، این موضوع نگران کننده و جنجالی بود.