دکتر فاطمه نعمت اللهی تله ویزیت

عفونت سوزاک در بانوان

بیماری‌های منتقل شونده‌ی جنسی نسبتا شایع هستند و هر کسی را بدون در نظر گرفتن نژاد، جنسیت، وضعیت اجتماعی، جمعیت شناسی، تحصیلات و … تحت تاثیر قرار می‌دهند. اکثر نوجوانان و جوانانی که به بیماری‌های منتقل شونده‌ی جنسی مبتلا شده‌اند، در معرض افسردگی قرار دارند. سوزاک نیز یکی از بیماریهایی است که از طریق رابطه‌ی جنسی منتقل می‌شود. باکتریی که عامل انتقال سوزاک است، هم در زنان و هم در بین مردان شیوع دارد.

این عفونت اگر درمان نشود، می‌تواند باعث ناباروری شود.

سوزاک چیست ؟

سوزاک یک عفونت منتقل شونده‌ی جنسی است که از طریق تماس جنسی، منتقل می‌شود. باکتری که باعث ایجاد بیماری سوزاک می‌شود، نایسریا گنوره آ است. و می‌تواند هر دو جنس مرد و زن را درگیر کند.

این عفونت بیشتر در بین جوانان ۱۵ تا ۲۴ ساله رایج است. باکتری‌ها در نواحی گرم و مرطوب بدن رشد می‌کنند. اثرات سوزاک را می‌توان در مجاری ادراری، لوله‌های فالوپ، رحم، واژن، آلت تناسلی، رکتوم، چشم، گلو و مفاصل مشاهده کرد.

این عفونت تنها از طریق رابطه‌ی جنسی منتقل می‌شود و از راه‌های دیگر مثلا از طریق تماس با صندلی توالت و دسته در، منتقل نمی‌شود.

عفونت سوزاک چقدر رایج است؟

سوزاک یک بیماری عفونی گسترده است. سالیانه حدود ۸۲۰ هزار نفر از مردان و زنان در ایالات متحده آمریکا به این بیماری مبتلا می‌شوند.

عفونت سوزاک، در ایالات آمریکا دومین بیماری باکتریال منتقل شونده‌ی جنسی است.

تاثیر سوزاک در بانوان

اثرات متعددی از این عفونت در زنان ثبت شده است. عفونت در رحم و لوله‌های فالوپ می‌تواند منجر به بیماری‌های عفونی لگن (PID) شود.  PIDباعث ایجاد زخم در لوله‌های فالوپ می‌شود و تخمکی که بارور شده است، توانایی منتقل شدن به رحم را ندارد و در لوله‌های فالوپ لانه‌گزینی می‌کند. در نتیجه باعث ایجاد بارداری‌های خارج رحمی و رشد رویان در لوله‌های فالوپ می‌شود. که یکی از جدی‌ترین خطرات تهدید کننده‌ی مادران است.

علائم عفونت لگن در بانوان شامل: تب، درد لگن و رابطه جنسی دردناک است که اگر درمان نشود باعث ناباروری و حاملگی‌های خارج رحمی (جنین در جایی خارج از رحم لانه گزینی می‌کند) در شخص می‌شود.

اگر عفونت شدید باشد، باعث ایجاد آبسه در تخمدان می‌شود بنابراین احتمال اینکه به یک جراحی بزرگ منتهی شود، بسیار زیاد است.

آیا سوزاک مسری است؟

بله سوزاک مسری است. و در بین افرادی که شرکای جنسی متعددی دارند و هنگام برقراری رابطه‌ی جنسی از کاندوم و سایر روش‌های محافظتی استفاده نمی‌کنند، عفونت گسترش میابد. باکتری‌هایی که باعث سوزاک می‌شوند، از طریق مایعات بدن مانند ترشحات واژن و مایع منی منتقل می‌شوند.

اگر عفونت سوزاک را در دوران بارداری داشته باشید، احتما بیشتری را برای سقط جنین دارید. و حتی هنگام زایمان، احتمال انتقال سوزاک از مادر به نوزاد وجود دارد. این عفونت می‌تواند بر روی چشم نوزاد تاثیر بگذارد.

چه چیزی باعث سوزاک می شود؟

عفونت سوزاک ناشی از باکتری نایسریا گونوره آ است و از طریق رابطه جنسی محافظت نشده دهانی، مقعدی و واژینال بین افراد منتقل می‌شود.این عفونت اغلب، بر روی ارگان‌های زیر تاثیر می‌گذارد:

  • واژن
  • گلو
  • مجاری ادراری
  • راست روده

این عفونت در خانم‌ها می‌تواند بر روی دهانه رحم سوار شود و حین رابطه‌ی جنسی گسترش یابد.

چگونه عفونت سوزاک منتقل می‌شود؟

مردم سوزاک را هنگام برقراری رابطه‌ی جنسی با شخصی که عفونت گنوره را دارد و مقاربت محافظت نشده باشد، می‌گیرند. سوزاک از طریق مایع واژن، پیش آب، مایع منی، مقعد و ناحیه تناسلی و در رابطه دهانی در دهان منتقل می‌شود.

سه روش برای انتقال سوزاک وجود دارد:

اگر مایعات آلوده به این عفونت،از طریق دست به چشم مالیده شود، باعث درگیری چشم نیز می‌شود.

این عفونت هنگام تولد نوزاد، از مادر آلوده به نوزاد منتقل می‌شود. احتمال انتقال این عفونت ۱۰۰ درصد نیست و در برخی موارد منتقل نمی‌شود. سوزاک از طریق بوسیدن، بغل کردن، دست دادن، مشارکت در تغذیه و نوشیدنی‌ها، عطسه و سرفه منتقل نمی‌شود.

علائم عفونت سوزاک در بانوان

زنان مبتلا به سوزاک ممکن است در مراحل ابتدایی عفونت، علائم خاصی را نشان ندهند. حال اگر علائم شروع شوند بصورت کاملا ملایم هستند و ممکن است با عفونت‌های واژینال و ادراری اشتباه شوند. با این حال علائم رایج  سوزاک بصورت:

برخی دیگر از علائم و نشانه‌های سوزاک در بانوان شامل:

  • تب
  • کمر درد
  • دل درد
  • عفونت‌های رکتوم و مقعد
  • خارش، درد و تورم مقعد

درمان عفونت سوزاک در بانوان

هر زنی که از نطر جنسی فعال باشد، مستعد گرفتن این عفونت است. در این زمینه تشخیص پزشک اهمیت دارد زیرا در انتخاب آنتی بیوتیک مناسب کمک کننده است. خانمی که به این عفونت مبتلا است حتما میبایست درمان‌های لازم را بگیرد زیرا در صورت داشتن رابطه‌ی جنسی، شرکای جنسی نیز مبتلا می‌شوند. دارو و درمان باید، هم برای آقایان و هم همسرانشان شروع شود تا از ابتلای مجدد به بیماری جلوگیری شود. بانوانی که علاوه بر سوزاک، به PID نیز مبتلا هستند، باید درمان را بصورت تهاجمی آغاز کنند زیرا باید درمان انتخاب شده هم عفونت‌های لگنی و هم سوزاک را از بین ببرد. بانوانی که علائم شدید تر و جدی‌تری دارند، باید بستری شوند و آنتی بیوتیک را بصورت وریدی دریافت کنند.

آیا سوزاک قابل درمان است؟

بله با مصرف آنتی بیوتیک‌های مناسب کاملا ریشه کن می‌شود. اما آسیب‌های ناشی از زخم و عفونت لوله‌های فالوپ را جبران نمی‌کند. و در صورتی که مقاومت آنتی بیوتیکی رخ دهد، درمان این عفونت به سختی انجام می‌شود.

سوزاک، یکی از عفونت‌هایی است که از راه ارتباط جنسی منتقل می‌شود. از نشانه‌های آن ترشحات غیر طبیعی واژن، درد لگن و شکم است. تنها راه جلوگیری از این مدل بیماری‌ها داشتن فقط یک شریک جنسی و استفاده از روش‌های محافظتی مانند کاندوم، حین رابطه ی جنسی است.

از آنجایی که حین رابطه‌ی دهانی، باکتری‌های سوزاک وارد دهان می‌شوند، گلو را درگیر کرده و باعث گسترش عفونت در آن ناحیه می شود. بنابراین جهت کنترل سوزاک، باید هنگام برقراری رابطه از کاندوم استفاده شود. پیشگیری ازگسترش  بیماریهای منتقل شونده‌ی جنسی، به تشخیص به موقع، مشاوره زوجین و درمان عفونت‌ها بستگی دارد.

در سامانه تله ویزیت، بصورت آنلاین توسط  دکتر فاطمه نعمت اللهی  ویزیت شوید. جهت تله ویزیت روی لینک زیر کلیک کنید.

مقالات مرتبط
جدیدترین مـقالات آموزشی
ساعات حضور در مطب
شنبه الی چهار شنبه: صبح ها از 8 الی 12
تلفن: 88430922-021
بالا