دکتر فاطمه نعمت اللهی تله ویزیت

استراحت مطلق در زمان بارداری

از چندین دهه قبل تا كنون، استراحت مطلق در بسیاری از عوارض بارداری توصیه می شود. بارداریهای دو یا چند قلوئی و مواردی كه در آن احتمال زایمان زودرس می رود (نظیر نارسایی دهانه رحم)، شایعترین مواردی هستند كه استراحت مطلق در آنها تجویز می شود.

همچنین اگر پزشك به عدم رشد صحیح جنین مشكوك باشد (محدودیت رشد در داخل رحم) و یا جفت سرراهی (قرار گرفتن جفت در قسمت پائین رحم و یا در دهانه رحم) وجود داشته باشد، استراحت مطلق تجویز خواهد كرد. و بالاخره اگر افزایش فشار خون بارداری یا پره اكلامپسی خفیف وجود داشته باشد به شما توصیه می شود كه در منزل در رختخواب بمانید تا فشار خون تحت كنترل درآید.

در رابطه با مفید بودن استراحت مطلق مطالعات بسیار كمی انجام گرفته است بنابراین مشخص نیست كه استراحت مطلق در بسیاری از موارد فایده ای داشته باشد. تا امروز اطلاعات كافی جهت تایید یا رد مزایای استراحت در جفت سرراهی، افزایش خفیف فشار خون بارداری یا پره اكلامپسی، نارسائی دهانه رحم، و یا احتمال زایمان زودرس در بارداری های تك قلو در دست نیست. از طرف دیگر، بسیاری از مطالعات مزایای استراحت مطلق در بیمارستان را درمورد بارداریهای دوقلو مورد بررسی قرار داده اند و هیچكدام به این نتیجه نرسیده اند كه این عمل خطر زایمان زودرس را می كاهد. در حقیقت در یك مطالعه حتی نشان داده شد كه استراحت مطلق در بیمارستان خطر زایمان زودرس را افزایش می دهد. (متاسفانه تاكنون مطالعه خوبی در مورد استراحت مطلق در منزل برای بارداری‌های دوقلو انجام نگرفته است). تنها یك مطالعه كوچك تا به امروز تاثیر استراحت مطلق را در محدودیت رشد در داخل رحم مورد بررسی قرار داده است و به این نتیجه رسیده است كه به نظر نمی رسد استراحت مطلق كمكی به این امر بكند.

در این زمینه مطالعات علمی بیشتری لازم است. در عین حال كارشناسان در مورد زنان و چگونگی استراحت مطلق اختلاف نظر دارند. بسیاری از پزشكان معتقدند كه تا زمانی كه شواهد كافی بر علیه استراحت مطلق وجود ندارد، امتحان آن ارزشمند است. بعضی دیگر معتقدند كه استراحت مطلق خود می تواند دارای آثار منفی باشد و نباید آن را به خانمها توصیه نمود مگر آنكه مطمئن باشید فواید آن بیش از ضررش است. این پزشكان بر این عقیده اند كه استراحت مطلق باید در موارد بسیار محدودی تجویز شود ودر بسیاری از موارد تنها كافی است خانم ها از فعالیت خود بكاهند، شغل خود را رها كنند، از بلند كردن اشیاء سنگین و یا ایستادن به مدت طولانی بپرهیزند، و فقط روزی چند ساعت در رختخواب استراحت كنند.

 

درچه مواردی استراحت مطلق مضر است؟

استراحت در رختخواب ممكن است به سلامت شما لطمه وارد كند. استراحت مطلق به مدت طولانی خطر تشكیل لخته را افزایش می‌دهد. (در بعضی شرایط ممكن است حتی هپارین برای پیشگیری از تشكیل لخته تجویز شود. به علاوه، از آنجایی كه شما از عضلات، قلب و ریه هایتان به اندازه كافی استفاده نمی كنید، توان و نیروی خود را تا حد زیادی از دست می دهید وخیلی زود خسته می شوید.

بی خوابی از دیگر عوارض استراحت مطلق است. تغییرات متابولیسم، از دست رفتن توده استخوانی، به وجود آمدن انواع دردها، احساس بی حوصلگی و تنهایی به سلامت روانی شما آسیب وارد می كند. وقتی رفته رفته دوران استراحت مطلق به سر می رسد هفته ها طول می كشد تا نیروی شما بازگردد و این امر نگهداری از نوزاد را مشكل می سازد.

زندگی محدود به بستر می تواند كابوس و خسران مالی به شما و خانواده تان وارد سازد. ممكن است شما مجبور شوید قبل از زمانی كه پیش بینی كرده بودید شغلتان را ترك كنید و یا كسی را استخدام كنید كه از كودكانتان مراقبت كند. هنگام استراحت مطلق باید یك نفر ۲۴ ساعته در خدمت شما باشد تا غذا و سایر مایحتاج را به شما برساند.

 

مقالات مرتبط
جدیدترین مـقالات آموزشی
ساعات حضور در مطب
شنبه الی چهار شنبه: صبح ها از 8 الی 12
تلفن: 88430922-021
بالا