تلقیح داخل رحمی یا همان آی یو آی ، یکی از درمانهای ناباروری زنان است که اسپرمها به داخل رحم فرستاده میشود تا تلقیح انجام شود.
در زمان اقدام به بارداری طبیعی، اسپرم از داخل واژن به سمت رحم و بالای لولههای فالوپ حرکت میکند. در آی یو آی ، اسپرمها شسته (حذف هرگونه ناخالصی از اسپرم) و غلیظ میشوند، همچنین به طور مستقیم به داخل رحم هدایت شده و در نزدیکی تخمک قرار داده میشوند.
این فرآیند احتمال بارداری را در زوجینی که در بارداری طبیعی به مشکل خوردهاند، افزایش میدهد.
چه کسانی به آی یو آی نیاز دارند؟
آی یو آی یکی از درمانهای ناباروری است که نسبت به روشهای مشابه مانند آی وی اف دردسر کمتری داشته و ارزانتر نیز تمام میشود. در برخی از موارد معمولا زوجین با آی یو آی شروع میکنند و اگر از آن پاسخی نگرفتند به سراغ آی وی اف میروند.
در این فرایند میتوان از اسپرمهای مرد و یا اسپرمهای اهدایی استفاده کرد. آی یو آی در موارد زیر از رایجترین درمانهای ناباروری است:
-
ناباروری بیدلیل
-
اندومتریوز خفیف
-
مشکلات رحمی و مخاط آن
-
تعداد کم اسپرم
-
کاهش حرکت اسپرم
-
ناتوانیهای جنسی مرد
-
در مواردی که مشکلات ژنتیکی وجود دارد.
آی یو آی در موارد زیر موثر نیست:
-
زنی که اندومتریوز شدید دارد.
-
زنی که جفت لولههای فالوپ را در آورده است یا هر دوی آنها مسدود است.
-
زنانی که بیماریهای شدید لولههای فالوپ دارند.
-
زنانی که بیماریهای التهابی لگنی متعددی را داشته اند.
-
مردانی که هیچ گونه اسپرمی ندارند.
در این مواقع این فرایند پیشنهاد نمیشود و سایر درمانها مانند ivf میتواند کمک کننده باشد. برای سایر روشهای درمان ناباروری باید با متخصص زنان صحبت کنید.
هنگامی که آی یو آی را انجام میدهید چه انتظاری باید داشته باشید؟
آی یو آی معمولاً فرایندی بدون درد و کم دردسر است. اگر این فرایند در سیکل طبیعی یک زن انجام شود معمولا به هیچ درمانی پس از آن نیاز نیست. زنانی که به طور طبیعی تخمک گذاری میکنند و معمولاً مشکل از سمت مرد است با این روش به راحتی باردار میشوند.
آی یو آی ممکن است به همراه تحریک تخمدان باشد. داروهایی مانند کلومیفن سیترات و هورمون HCG و همچنین هورمون FSH ممکن است برای تحریک تخمدانها و آزاد سازی تخمکهای بالغ، استفاده شوند. تخمک گذاری با بیش از یک تخمک، معمولا شانس بارداری را افزایش میدهد.
هنگامیکه تصمیم گرفته شد که این فرایند درمان مناسبی برای شما است، موارد زیر انجام خواهد شد:
* ممکن است در زمان قاعدگی خود آزمایشهایی را در رابطه با ساختار خون، اولتراسوند و داروهایی را که باید مصرف کنید، انجام دهید.
* اگر داروها تجویز شوند، معمولاً آنها را باید در روزهای ابتدایی دوران قاعدگی شروع به مصرف کنید.
* یک هفته پس از مصرف داروها باید یک آزمایش، سونوگرافی و آزمایش خون دیگری را انجام دهید.
* بنابر جواب آزمایشها، متخصص زنان و زایمان زمان تخمک گذاری را تشخیص میدهد و شما و همسرتان باید به پزشک خود مراجعه کنید. این فرآیند معمولا ۱۰ تا ۱۶ روز پس از شروع مصرف داروها صورت میگیرد.
* در این زمان همسرتان باید نمونهای از اسپرمهای خود را داشته باشد.
* اسپرم بلافاصله شسته میشود. در این فرایند مایعات دیگر اسپرم از آن کاملا حذف شده، کاملاً تغلیظ میشود و آماده است که وارد رحم شود.
فرایند آی یو آی معمولا بدون درد است و هیچ گونه عوارضی ندارد.
* زمانی که اسپرم میخواهد تزریق شود باید روی تخت تست دراز بکشید (همان حالتی که در آزمایش پاپ اسمیر انجام میدهید) تا پزشک بتواند واژن را باز کند و داخل رحم را ببیند.
* اسپرم از داخل رحم رد میشود و به وسیله لوله نازک درازی در رحم جایگذاری میشود.
* پس از این فرآیند، به مدت ۱۰ تا ۳۰ دقیقه همچنان روی تخت دراز میکشید تا فرآیند کامل شود.
* اکثر بانوان در این فرایند احساس ناراحتی را تجربه نمیکنند، اما برخی نیز ممکن است دردهای شکمی خفیفی یا خونریزیهای واژینالی را تجربه کنند.
* برای برخی نیز پروژسترون تجویز میشود تا در مراحل اولیه بارداری آن را مصرف کنند.
* پس از انجام فرآیند آی یو آی ، دو هفته پس از آن باید تست بارداری بدهید.
خطرات و ریسکها
هنگام انجام آی یو آی ریسک کمی از عفونت وجود دارد. اما معمولاً پزشکان از تجهیزات استرلیزه استفاده میکنند تا احتمال عفونت به کمترین مقدار خود برسد.
اگر برای تحریک تخمدان از دارو استفاده شود، احتمال چند قلو زایی نیز وجود دارد. چرا که مصرف این داروها باعث میشود تخمک های بیشتری در یک زمان آزاد شده به همین دلیل احتمال چند قلوزایی را افزایش میدهند.
پزشک باید مقدار این تخمک ها را متعادل کند و همزمان با آنها تست خون و سونوگرافی را انجام دهد تا از آزادسازی بیش از حد تخمکها در یک زمان جلوگیری کند.
در برخی از موارد نیز تخمدانها به این داروها پاسخ بیش از حدی میدهند و در شرایطی به نام سندروم تخمدان تحریک پذیر قرار میگیرید.
در این شرایط تعداد زیادی از تخمکهای بالغ شده آزاد میشوند که در نهایت تخمدان را بزرگ میکنند، مایعات شکمی افزایش پیدا می کنند و دل درد هایی را نیز تجربه خواهید کرد.
درصد موفقیت چقدر است؟
هر کدام از زوجین ممکن است پاسخ متفاوتی را به آی یو آی بدهند. به همین دلیل پیش بینی درصد موفقیت این فرایند مقداری مشکل است. عواملی که در نتیجه موفقیت این فرایند تاثیر گذار هستند عبارتند از:
-
سن
-
دلیل ناباروری طبیعی
-
داروهای باروری مصرف شده
-
و سایر مشکلات باروری
درصد موفقیت آی یو آی، کاملا به دلایل ناباروری بستگی دارد. درصد موفقیت این فرایند در زنان بالای 40 سال افت میکند و همچنین این درصد در زنانی که پس از 3 دوره انجام آی یو آی هنوز باردار نشدهاند نیز افت میکند.
هزینه انجام این فرایند، نسبت به آی وی اف، بسیار به صرفه تر است.