در همگی خانم ها بعد از دوران بلوغ ترشحات بدون بو و روشن واژن وجود دارد و این امر طبیعی است. ترشحات واژن معمولاً سفید یا شفاف و دارای بافتی خامه ای یا رشته ای (مثل سفیده تخم مرغ) است اما در صورت مشاهده رنگ غیرعادی یا بوی بد مخاط واژن، باید جهت درمان به متخصص زنان مراجعه کرد.
فقط یک نکته را به خاطر داشته باشید، ترشحات تکه ای، ضخیم و بد بو در بیشتر مواقع، از علائم بیماری های مقاربتی است. اکنون علل ترشحات زرد واژنی و نحوه درمان آن را بررسی می کنیم. جهت دسترسی به بخشهای مختلف این مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
ترشحات زرد واژن نشانه چیست؟
ترشحات واژن ترکیبی از ترشحات واژنی و مایع دهانه رحم است که رنگ و بافت آن با افزایش و کاهش سطح استروژن بدن زنان در چرخه قاعدگی، تغییر می کند. برخی از عوامل ایجاد ترشحات زرد، طبیعی هستند و برخی دیگر به مراقبت پزشکی نیاز دارند.
در بیشتر موارد، ترشحات زرد ممکن است به خاطر ترکیب خون قاعدگی با ترشحات طبیعی واژن قبل یا بعد از پریود باشند، در عین حال این ترشحات می توانند نشانۀ عدم تعادل هورمونی یا عفونت هم باشند. ترشحات زرد به تنهایی، یک علامت هشدار دهنده نیستند، بلکه علائم همراه آن، به خوبی مشخص می کنند که آیا این ترشحات نگران کننده هستند یا نه. اگر ترشحات زرد داشتید، این سؤال ها را از خودتان بپرسید:
• آیا ترشحات شما همراه با خارش واژن است؟
• آیا این ترشحات بدبو هستند؟
• آیا در شکمتان احساس درد دارید؟
• آیا رژیم غذایی تان را خیلی تغییر داده اید؟
• آیا داروهای جدیدی برایتان تجویز شده است؟
• اخیراً تست پاپ اسمیر انجام داده اید؟
• آیا باردار هستید؟
• آیا اخیراً رابطه جنسی حفاظت نشده داشته اید؟
• آیا خیلی وقت است که این ترشحات را دارید؟
به عنوان یک قاعده کلی، اگر به هر کدام از سؤالات بالا پاسخ بله داده اید یا هر نشانه ناراحتی مخصوصاً در لگن یا واژن خود دارید، باید به پزشک مراجعه کنید. «دکتر می تواند به شما بگوید که آیا ترشحات زرد شما کاملاً طبیعی هستند یا مسئلۀ بزرگتری وجود دارد که باید درمان شود.»
ترشحات زرد رنگ در یائسگی نشانه چیست؟
شروع یائسگی بدون استثنا، تغییرات زیادی در بدن ایجاد می کند که ترشحات واژن یکی از این تغییرات است. تغییرات هورمونی ناشی از یائسگی معمولاً باعث ترشحات زرد می شود. در دوران یائسگی، اسید واژن کم می شود و دیواره های آن ضعیف تر می شوند که همین موضوع، خطر عفونت را افزایش می دهد.
عفونت هایی که به خاطر رشد باکتری ها و عوامل عفونی دیگر در این نوع از محیط ها ایجاد می شوند، میتوانند رنگ ترشحات واژن را تغییر دهند.
غیر از تغییرات بیولوژیکی معمول، این نوع از عفونت ها ممکن است در زنانی که قبل از 40 سالگی دچار یائسگی زودرس می شوند نیز ایجاد شود. هیسترکتومی، اشعه درمانی یا هورمون درمانی برای سرطان نیز می توانند بر ترشحات واژن تأثیر بگذارند.
در موارد بسیار کمی، غذای جدید یا بعضی از ویتامین ها هم ممکن است دلیل به وجود آمدن ترشحات زرد باشند.
آیا ترشحات زرد واژن بعد از قاعدگی طبیعی است؟
دیدن ترشحات زرد بعد از دوره قاعدگی، طبیعی است. در این مدت، بدن مایع سرویکال بیشتری تولید می کند تا برای تخمک گذاری آماده شود. با این حال، گاهی اوقات، کمی از خون قاعدگی با این مایع ترکیب می شود و رنگ آن را به زرد تغییر می دهد. این ترشحات ممکن است چند روز ادامه داشته باشند اما دلیلی برای نگرانی نیست.
چرخه قاعدگی به طور متوسط بین 25 تا 30 روز طول می کشد. گاهی اوقات ممکن است درست بعد از تمام شدن پریود خود، ترشحات خونی مایل به قهوه ای یا صورتی ببینید. این رنگ ممکن است به خاطر ترکیب ترشحات با خون قاعدگی ایجاد شده باشد و بعد از چند روز، خود به خود از بین می رود.
توجه کنید که ترشحات زرد به تنهایی نگران کننده نیستند اما بوی بد، درد یا احساس سوزش و خارش همراه با ترشحات غیرطبیعی واژن، نشانه هایی است که باید توسط پزشک معاینه شود.
آیا ترشحات زرد واژن نشان دهنده عفونت باکتریایی است؟
ترشحات مایل به زرد واژن ممکن است به خاطر نبود تعادل میزان باکتری های خوب و بد واژن باشد. حفره های واژینال، باکتری هایی به نام لاکتوباسیلوس دارند که جلوی باکتری های تولیدکنندۀ بیماری را می گیرند و تضمین می کنند که همه چیز متعادل است. تجمع باکتری های بد، می تواند باعث تغییر در ترشحات و در نتیجه ایجاد شرایطی شود که به آن ﻋﻔوﻧت ﺑﺎﮐﺗرﯾﺎﯾﯽ واژن گفته می شود. ﻋﻔوﻧت ﺑﺎﮐﺗرﯾﺎﯾﯽ واژن معمولاً یا از راه رابطه جنسی ایجاد می شود یا به دلیل عادت های اشتباه بهداشتی و عدم رعایت نکات بهداشتی لباس زیر. اگر علائم ﻋﻔوﻧت ﺑﺎﮐﺗرﯾﺎﯾﯽ واژن چند دوره تکرار شود، باید به پزشک مراجعه کنید. همچنین توصیه می شود که لباس زیر پنبه ای آزاد بپوشید.
ﻋﻔوﻧت ﺑﺎﮐﺗرﯾﺎﯾﯽ واژن ممکن است به علت شستشوی واژن با صابون های معطر یا استفاده از وکس برای دفع موهای زائد باشد. دوشهای واژینال هم می تواند رشد طبیعی باکتری در واژن را مختل کرده و باعث شود که ترشحات زرد رنگ به نظر برسند، زیرا شیمی بدن شما به آنچه ممکن است یک تهدید به حساب بیاید، پاسخ می دهد.
علائم ﻋﻔوﻧت ﺑﺎﮐﺗرﯾﺎﯾﯽ واژن عبارتند از: بوی بد واژن پس از زایمان، خارش یا کهیر در اطراف مهبل و درد یا احساس سوزش موقع ادرار یا بعد از آن. این عفونت، بدن را آمادۀ ابتلا به بیماری های مقاربتی دیگری مثل سوزاک یا کلامیدیا می کند.
آیا تغییرات دارویی موجب ترشحات زرد واژن می شود؟
آنتی بیوتیک ها می توانند تعادل باکتری ها را در واژن تغییر دهند و باعث شوند که رنگ ترشحات زرد شود. آنتی بیوتیک ها همچنین ممکن است باعث ایجاد تورم و قارچ شوند. قرص های ضد بارداری هم می توانند تغییرات فیزیولوژیکی در ترشحات ایجاد کنند. باید دانست که هیچ کدام از این موارد بدون معاینه دقیق و انجام آزمایشات بیشتر توسط یک پزشک، قابل تشخیص نیستند. باید هنگام توضیح علایم خود با پزشک، صادق باشید. ممکن است علائم دیگری هم باشد که اطلاعات مهمی برای تشخیص علت ترشحات غیرطبیعی شما به پزشک بدهد.
ترشحات زرد واژن چه ارتباطی با بیماری التهابی لگن دارد؟
PID عفونتی در اندام های تولید مثل زنان است که معمولاً از طریق تماس جنسی منتقل می شود. اگر دهانه رحم پس از زایمان یا در حین سقط جنین یا خود به خود آسیب ببیند، احتمال دارد که فرد دچار بیماری التهابی لگن شود. البته این احتمال چندان شایع نیست. علت اصلی بیماری PID، انتقال بیماری مقاربتی درمان نشده مانند سوزاک یا کلامیدیا است.
بیماری التهابی لگن می تواند موجب تشکیل بافت اسکار شود که خطر ابتلا به آبسه های متعدد در طول لوله های فالوپ را ایجاد می کند. بیماری التهابی لگن معمولاً نشانه ای ندارد، اما برخی زنان، نشانه هایی مثل ترشحات واژنی غیرطبیعی (زرد، قهوه ای، سبز) و درد شکمی یا لگن را گزارش کرده اند. اگر بیماری التهابی لگن درمان نشود، می تواند باعث آسیب دائمی اندام های تولید مثل و حاملگی های خارج رحم، ناباروری یا کیست تخمدان شود.
ترشحات زرد به دلیل تریکومونیازیس
تریکومونیازیس یک بیماری است که در اثر انتقال انگل تریکوموناس واژینالیس در طی تماس جنسی با فرد بیمار ایجاد می شود. این بیماری در بیشتر موارد، بدون علامت است. 70 درصد از مبتلایان به تریکومونیازیس نشانه ای از بیماری ندارند. با این حال، یکی از نشانه های تریکومونیازیس که برخی افراد آن را تجربه کرده اند، ترشحات سبز مایل به زرد با بوی ماهی گندیده است که بین پنج تا 28 روز پس از انتقال بیماری دیده می شوند.
ترشحات واژنی غیرطبیعی، شایع ترین نشانه ای است که 75 درصد بیماران مبتلا به تریکومونیازیس به آن اشاره کرده اند. دیگر علائم شایع تجربه شده عبارتند از: خارش یا کهیر در اطراف واژن با 50 درصد، درد یا ناراحتی در هنگام ادرار با 25 درصد و خونریزی بین دوره ای با 25 درصد. درد لگن نیز در موارد کمی گزارش شده است. اگر چه تریکومونیازیس بدون علامت است اما سلامتی فرد را به خطر می اندازد. در صورت ابتلا به تریکومونیازیس، احتمال ابتلا به بیماری های خطرناک تر مانند HIV بیشتر می شود. همچنین خطر زایمان زودرس و تولد نوزادان کم وزن در زنان بارداری که به تریکومونیازیس مبتلا هستند بیشتر از دیگران است.
ارتباط التهاب دهانه رحم و ترشحات زردرنگ
سرویسیت، التهاب دهانه رحم است. این بیماری بعد از انتقال یک STD مانند تریکومونیازیس یا کلامیدیا پیشرفت می کند. علائم این بیماری عبارتند از: ترشحات خاکستری یا زرد کم رنگ، خون همراه با ترشحات، احساس گر گرفتگی هنگام دفع ادرار یا لکه بینی در بین دو پریود. اگر حدس می زنید که به این بیماری مبتلا شده اید، توصیه می شود بلافاصله به پزشک مراجعه کنید تا بتواند بیماری را تشخیص دهد و درمان کند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
توصیه می شود که در صورت احساس هر گونه ناراحتی همراه با ترشحات غیرطبیعی به پزشک مراجعه کنید. حتماً به علائم زیر توجه کنید:
• درد در لگن و قسمت پایین شکم
• وجود بوی بد همراه با ترشحات
• خونریزی غیر طبیعی یا پریودهای غیرمعمول شدید
• درد یا خونریزی هنگام رابطه جنسی
• احساس سوزش هنگام دفع ادرار
• تب یا لرز
• سابقه رابطۀ جنسی محافظت نشده
• اگر باردار یا مشکوک به بارداری هستید
با پیدا کردن علت بیماری، باید از برنامۀ درمانی که پزشک به شما می دهد پیروی کنید. اگر نمی توانید به توصیه های پزشکتان عمل کنید، نظر یک پزشک دیگر را بپرسید. واضح است که ندیدن نشانه های اضافی به این معنی نیست که به یکی از بیماری های مقاربتی دچار نشده اید. اگر گمان می کنید که به یک نوع STD مبتلا شده اید، آزمایش تشخیص بیماریهای مقاربتی را فراموش نکنید.
نکته نهایی در مورد ترشحات زرد واژن
ترشحات زرد یکی از نشانه های معمول عفونت است، مخصوصاً اگر کف دار، تکه ای و بدبو باشد. اما به هر علتی که به وجود آمده باشد به راحتی قابل درمان است. فقط ضروری است که پزشک شما به موقع تشخیص بدهد و درمان هر چه زودتر شروع شود. این تنها راه جلوگیری از هر گونه عوارض احتمالی است.
در سامانه تله ویزیت، بصورت آنلاین توسط
دکتر فاطمه نعمت اللهی ویزیت شوید. جهت تله ویزیت روی لینک زیر کلیک کنید.