دخترخانم ها هم ممکن است مانند خانم های متاهل دچار عفونت های واژینال شوند و این موضوع اصلا جای تعجب ندارد، فقط میزان شیوع بیماری در دخترها کمتر است ولی این طور نیست که اصلا وجود نداشته باشد زیرا عوامل قارچی از راه های مختلفی می توانند شرایط رشد و تکثیر را در محل پیدا کنند.
علائم عفونت واژن در دختران
قارچ ها یکی از میکرو ارگانیسم هایی هستند که در ناحیه واژینال زندگی می کنند اما در حالت عادی فعالیت بیماری زایی ندارند زیرا محیط طبیعی واژن اسیدی است و فلور طبیعی یا میکروب های غیربیماری زای منطقه اجازه نمی دهند قارچ ها فعالیت داشته باشند اما وقتی به دلایل متعددی فلور طبیعی از بین برود و محیط اسیدی به هم بخورد، شرایط برای رشد و تکثیر قارچ ها فراهم می شود و فعالیت آنها در ناحیه واژینال علامت های مهمی مثل خارش و ترشحات زیاد و بودار ایجاد می کند.
این عفونت می تواند به علت گرمای بسیار زیاد، رطوبت بالا، بارداری، مصرف داروهای ضدبارداری، ابتلا به دیابت، پوشیدن شلوارهای تنگ و فاق کوتاه، پوشیدن لباس های زیر تنگ و فانتزی که جنسشان از مواد شیمیایی است، سن بالا، استرس زیاد، رعایت نکردن بهداشت و عوض نکردن به موقع لباس زیر، ضعف سیستم ایمنی بدن به دلایلی مثل استفاده طولانی مدت از داروها به خصوص آنتی بیوتیک ها، مصرف داروهای سرکوب کننده ایمنی و... ایجاد شود.
لازم به ذکر است مصرف مواد قندی زیاد حالت اسیدی مخاط واژن را از بین می برد و باعث رشد و تکثیر عوامل قارچی می شود. به همین دلیل خانم های مبتلا به دیابت ممکن است دچار عفونت های قارچی مکرر در ناحیه تناسلی شوند. قطعا در چنین شرایطی بهترین کار مراجعه به پزشک و مصرف داروهای ضدقارچی است که بلافاصله فعالیت قارچ ها را محدود می کند و علائم را به سرعت از بین می برد. در حالی که استفاده از مواد مختلفی مثل آب نمک، جوش شیرین و... می تواند باعث تحریک مخاط دستگاه تناسلی شود و آن را زخمی کند. زخمی شدن مخاط شرایط بهتری برای حضور و فعالیت قارچ ها فراهم می کند و در نتیجه عوارض تشدید می شود.
درمان عفونت واژن در دختران
عفونت های قارچی با هم فرق می کنند و دکتر بعد از معاینه بهترین روش درمانی مناسب برای شما را انتخاب می کند. درمان عفونت قارچی واژن معمولا بر اساس شدت علائم صورت می گیرد.
عفونت واژن خفیف
برای عفونت های خفیف قارچی، دکتر معمولا برای 1 تا 3 روز پماد، قرص و کرم های خاصی را تجویز می کند. زنان مبتلا به عفونت واژن خفیف باید بعد از مصرف دارو نیز به دکتر مراجعه کرده و از درمان عفونت واژن مطمئن شوند. همچنین اگر علائم عفونت واژن بعد از 2 ماه برگشت باید حتما به دکتر خود مراجعه کنید.
عفونت واژن شدید
عفونت واژن زمانی شدید محسوب می شود و درمان های خاصی برای آن در نظر گرفته می شود که پزشک علائم زیر را مشاهده کند:
- قرمزی، تورم و خارش شدید واژن که منجر به ایجاد زخم در بافت واژن می شود.
- بیش از 4 بار ابتلا به عفونت واژن در سال
- عفونت ناشی از کاندیدا که از نوع آلبیکنس نیست
- داشتن دیابت کنترل نشده یا ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن بر اثر مصرف دارو
راه های پیشگیری از عفونت واژن در دختران
جهت پیشگیری از واژینیت و عوارض آن مانند ترشحات غیر طبیعی، راهکارهای ساده اما موثری بویژه به دختران جوان پیشنهاد میشود که با رعایت آن ها می توانند از این نظر سلامت خود را حفاظت نمایند:
-
بطور منظم سطح خارجی نواحی تناسلی را با آب ولرم شستشو دهید. برای شستن نواحی تناسلی نیازی به استفاده از صابون نیست.
-
پس از ادرار کردن و اجابت مزاج همیشه از سمت جلو به طرف عقب، خود را بشویید، یعنی ابتدا ناحیه خروجی ادرار و سپس ناحیه خروجی مدفوع شسته شود. این کار از رانده شدن باکتریهای انتهای دستگاه گوارش به ناحیهی تناسلی جلوگیری می کند.
-
قبل و بعد از رفتن به دستشویی دست ها را بشویید؛ چرا که گاهی تماس دستان آلوده به ناحیه تناسلی منجر به انتقال میکروب و بروز عفونت می شود.
-
نوار بهداشتی (پد) را باید هر چهار تا شش ساعت یک بار (حداکثر هشت ساعت) عوض کرد. پیش از گذاشتن پد نیز دست های خود را با آب و صابون بشویید.
-
از نوارهای بهداشتی و دستمال توالت معطر استفاده نکنید.
-
از ژل های بهداشتی موجود در بازار به طور مکرر استفاده نکنید. چرا که این عمل با تغییر PH ناحیه، باکتری های طبیعی و محافظ این ناحیه را ممکن است از بین ببرد.
-
همیشه نواحی تناسلی و اطراف آن را خشک و تمیز نگه دارید، رطوبت رشد میکروب ها را سرعت می بخشد. هیچگاه لباسهای خیس و مرطوب را به تن نکنید. چنانچه لباسهایتان خیس شد، فورا آن را عوض کنید.
-
پس از استحمام با یک حوله نرم تمیز ناحیه تناسلی را به ملایمت خشک کنید. برای این کار میتوانید از سشوار (با درجه باد سرد) نیز استفاده کنید.
-
از پودر تالک در اطراف ناحیه ی تناسلی استفاده نکنید، زیرا پودر تالک رطوبت را در خود نگه می دارد.
-
در طی روز لباس های زیر با جنس الیاف نخی به تن کنید. از پوشیدن لباسهای بدون تهویه مانند لباسهای نایلونی و ساخته شده از سایر الیاف مصنوعی خودداری کنید. همچنین از پوشیدن لباس های تنگ مانند شلوار جین، جوارب شلواری و مایو به مدت طولانی اجتناب کنید. بیشتر اوقات لباس های گشاد و راحت به تن کنید و جهت شستشوی لباس های زیر خود از ماشین لباسشویی و پودر و شوینده های معطر استفاده ننمایید. (انجام شستشو با دست حتما به کمک صابون لباس)
-
لباس های زیر خود را حداقل هر یک روز در میان عوض کنید و پس از شستشو با دست حتی الامکان در معرض نور آفتاب خشک نمایید و یا پس از خشک شدن اتوکشی نمایید.
-
حین استحمام از صابون و شامپوهای غیرمعطر و ملایم استفاده کنید. از وان کف صابون نیز استفاده نکنید.
-
هنگام شامپو کردن و آب کشیدن موها حین استحمام ، سر خود را به سمت جلو خم کنید تا شامپو با ناحیه ی تناسلی تماس نیابد.
-
پس از استحمام ادرار کنید.
-
از استخر رفتن در آبهای آلوده و محیط های غیر بهداشتی اجتناب نمایید.
-
از بی تحرکی و نشستن های طولانی مدت در یک مکان خودداری کنید.
-
حتی الامکان از خوردن غذاهای فست فودی و حاوی سوسیس و کالباس اجتناب نمایید و در رژیم غذایی روزانه خود حتما میوه و سبزیجات تازه و لبنیات (به ویژه پروبیوتیک) بگنجانید.
-
از دیدن عکس ها وفیلم های تحریک کننده جنسی اجتناب کنید؛ چراکه گاه باعث افزایش ترشحات و رطوبت در ناحیه تناسلی شده که در صورت عدم رعایت بهداشت منجر به بروز عفونت می شود.
-
سرخود آنتی بیوتیک نخورید. مصرف بیرویه و سرخود آنتی بیوتیکها، باکتریهای مفید و طبیعی را که به حفظ سلامت مان کمک میکنند از میان برده و زمینه ابتلا به عفونتهای قارچی را افزایش میدهد.
-
در صورت بروز نشانه هایی مثل خارش و سوزش در ناحیه تناسلی، بویژه وقتی که ترشحاتی غیر طبیعی در این قسمت از بدن میبینید، حتما به ماما یا پزشک زنان مراجعه نمایید.