دکتر فاطمه نعمت اللهی تله ویزیت

رحم دوشاخه چیست؟

رحم دوشاخه چیست؟

 


رحم دوشاخه تقریبا به شکل قلب است. در برخی موارد هم حتی یک دیواره به طور کامل و سراسری رحم را به دو نیمه تقسیم می کند.

رحم دو شاخ، نوعی اختلال مادرزادی است که به معنی آن است که زن با چنین اختلالی به دنیا می آید. زمانی که شاخه ها در بخش بالایی رحم به هم متصل نشده و جدا می مانند باعث بروز چنین وضعیتی می شود که این روش شکل گیری، تحت اختیار فرد نبوده و شما نمی توانید از این وضعیت جلوگیری کرده یا آن را متوقف کنید.


اما علاوه بر مشکلات پزشکی و مشکلات متفرقه دیگر، شکل ظاهری رحم می تواند در بعضی زنان متفاوت باشد. رحم در شکل عادی خود دارای هیچ دیواره ای در وسط و یا بخش جداکننده نیست. اگر رحم در بخش تحتانی عادی، اما در بخش فوقانی از هم جدا شده باشد ، این رحم را رحم دوشاخه می گویند.

شکل رحم در بدن زن مهم است زیرا در صورت بارداری، شکل و اندازه آن در چگونگی قرارگیری و یا رشد کودک تاثیر گذار است. بی نظمی های رحم و شکل غیر عادی آن نسبتا غیر معمول است.

به طور کلی حدود 3 درصد از زنان ممکن است دچار نقص در اندازه، شکل یا ساختار رحم باشند که در حقیقت این مشکل مادرزادی است. رحم دوقطبی یکی از رایج ترین انواع بی نظمی های رحم است. این گونه مشکل در ساختار رحم می تواند قابل درمان باشد. به خصوص که این مشکل می تواند در دوران بارداری بر روند عادی و طبیعی آن تاثیر بگذارد.

رحم یکی از اعضای مهم و مرکزی بدن زن است که وظیفه اصلی نگهداری جنین را به عهده دارد. ممکن است این ناحیه حساس و آسیب پذیر بر اثر عوامل خارجی یا پزشکی دچار مشکلاتی شود که رفع این مشکلات بر عهده پزشک متخصص زنان است.

علائم رحم دوشاخه


زنانی که با رحم دوقطبی متولد می شوند، ممکن است از مشکل خود اطلاع داشته و یا از آن بی اطلاع باشند، مگر اینکه بنا به دلایلی سونوگرافی یا سایر آزمایش های تصویربرداری انجام دهند که در این صورت، پزشک متوجه رحم دوشاخه در این زنان می شود. به طور کلی می توان گفت که در حالت عادی، رحم دو شاخ نشانه های قابل توجهی ندارد.

از سوی دیگر، برخی از زنان مبتلا به رحم دوقطبی، علائم زیر را گزارش می دهند:
- خونریزی نامنظم واژینال
- سقط مکرر
- دوره های دردناک قاعدگی
- درد در ناحیه شکم و درد در هنگام رابطه جنسی
- حاملگی خارج رحمی

در صورتی که دارای رحم دوشاخ هستید این اختلال یک عمر با شما همراه بوده و بنابراین هر گونه علائم بالقوه ممکن برای شما ایجاد شود.


آیا رحم دو شاخ باعث نازایی می شود؟


رحم دوشاخه قلبی شکل، احتمالا بر باروری شما تاثیر نمی گذارد. مطالعات نشان داده است که رحم دو شاخه، احتمال شانس بارداری زن را کاهش نمی دهد.
تحقیقات گذشته نشان می دهد این اختلال در زنان نابالغ شایع تر است، رحم دوقطبی یا دو شاخه خطر ابتلا به سقط جنین را در دوران بارداری و همچنین خطر نوزاد زودرس را افزایش می دهد.


برخی محققان عقیده دارند که این مشکلات به علت انقباضات نامنظم رحمی یا کاهش توانایی رحم اتفاق می افتند. به عنوان مثال، یکی از گزارشات مربوط به ایجاد خطر در بارداری، اظهار می کند که شیوع سقط مکرر در زنان مبتلا به نقص رحم بین 1.8 تا 37.6 درصد است.

علاوه بر این، نوزادان متولد شده در مادرانی با رحم دوقطبی، بیشتر در معرض خطر ابتلا به نقایص مادرزادی هستند و در واقع می توان گفت که میزان این خطر تقریبا چهار برابر بیشتر از مادران با رحم طبیعی است.

در صورتی که رحم دوشاخ دارید، دوران حاملگی شما به عنوان دوره ای خطرزا در نظر گرفته شده و پزشک معالج بررسی های لازم و درمان موثر را صورت می دهد. در این وضعیت، پزشک شما با دقت دوران بارداری شما را کنترل خواهد کرد.

در این دوران ممکن است برای بررسی موقعیت نوزاد، سونوگرافی مکرر توصیه شود. در رحم دوشاخ، کودک شما ممکن است در موقعیت خاصی از شکم قرار گیرد، به این معنی که بخش پایین تنه و یا پاهای کودک قبل از زایمان رو به پایین باشد.

در طی دوران بارداری، شما ممکن است نیاز به آزمایشات اضافی داشته باشید و اکثر زایمان های رحم های دو شاخ به صورت سزارین خواهد بود.
 

شما میتوانید از طریق سامانه تله ویزیت به صورت آنلاین ویزیت شوید.

شما می توانید به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید یا اگر وقت مراجعه به پزشک را ندارید یا دسترسی به یک پزشک متخصص زنان و زایمان خوب برای شما سخت است، پیشنهاد می‌کنیم با استفاده از سامانه پزشکی از راه دور تله ویزیت به صورت آنلاین  با دکتر نعمت اللهی متخصص زنان و زایمان به صورت متنی ارتباط برقرار کنید.

مقالات مرتبط
جدیدترین مـقالات آموزشی
ساعات حضور در مطب
شنبه الی چهار شنبه: صبح ها از 8 الی 12
تلفن: 88430922-021
بالا