1. بینظمی قاعدگی
بینظمی قاعدگی یکی از شایعترین مشکلاتی است که زنان در طول زندگی با آن مواجه هستند. دختران جوان تا رسیدن به سن بلوغ خونریزی ندارند و اولین قاعدگی در سن 12-13 سالگی دیده میشود. اگر خونریزی در دوران کودکی قبل از بلوغ رخ دهد، باید بررسی شود. در شرایط عادی، قاعدگی در حدود 2 سال پس از اولین خونریزی منظم میشود. این الگو تا زمانی که به یائسگی نزدیک شویم ادامه مییابد. بینظمی قاعدگی در دوران بلوغ یا نزدیک به یائسگی بسیار شایع است. اگر در این دورهها ناهنجاری آشکاری در بینظمیها وجود نداشته باشد، نیازی به درمان زیادی نیست. با این حال، خونریزی نامنظم، لکه مانند یا طولانی مدت که به طور غیر منتظره رخ میدهد، نیاز به بررسی و درمان دارد. هرگونه خونریزی بعد از یائسگی، صرف نظر از میزان آن، بسیار مهم است.
علل بینظمی قاعدگی
بینظمیهای قاعدگی در سنین باروری که عبارتند از: «قاعدگی مکرر»، «قاعدگی کم»، «عدم قاعدگی»، «خونریزی در اواسط قاعدگی»، «خونریزی زیاد یا کمتر در دوران قاعدگی»، «قاعدگی طولانی یا کوتاه».
اول از همه احتمال حاملگی را باید در نظر گرفت و در صورت رد این احتمال، بررسی سایر علل هورمونی انجام شود. علاوه بر این، تومورهایی به نام «میوم» که به عنوان خوشخیم شناخته میشوند و در رحم دیده میشوند، جدای از اثرات هورمونی، از شایعترین علل بینظمیهای خونریزی محسوب میشوند. در حالی که میوم ها با توجه به محل خود میزان خونریزی را افزایش می دهند، مکان آنها را میتوان در نتیجه معاینات زنان و سونوگرافی تعیین کرد. در حالی که ضخیم شدن غشای رحم بیش از حد طبیعی باعث خونریزی میشود، رشد بیش از حد این غشاء به ویژه در سنین بالا نیاز به نظارت دارد. خونریزی پس از تماس جنسی نشاندهنده وجود ضایعات در دهانه رحم در پیش زمینه است. پاپ اسمیر منظم، با یا بدون خونریزی، برای سلامت زنان اهمیت زیادی دارد.
2. ترشحات واژن
از جمله مهمترین مشکلاتی که بر سلامت جنسی و زندگی زنان تأثیر منفی میگذارد، «ترشحات واژن» که بیشتر ناشی از عفونت است، به دو دسته ترشحات فیزیولوژیکی طبیعی و ترشحات مرتبط با عفونت تقسیم میشوند. ترشحات بیبو، شفاف و بیرنگ که با توجه به دورههای خاصی از قاعدگی افزایش یا کاهش مییابد، به عنوان ترشحات فیزیولوژیکی طبیعی توصیف میشود. این ترشحات لزج و شفاف رنگی که از دهانه رحم میآید در زمانهای خاصی افزایش مییابد زیرا به هورمونها مرتبط هستند. علائم ترشحات ناشی از عفونت عبارتند از: ظاهر شدن مقادیر رنگی، بدبو و آزاردهنده. این ترشحات که ممکن است منشا باکتریایی، قارچی یا انگلی داشته باشند، عموماً به رنگ خاکستری، خاکستری متمایل به زرد یا سبز هستند و ممکن است با سوزش و خارش همراه باشند. اگرچه از طریق معاینه بالینی میتوان ایده اولیه در مورد عامل ایجاد کننده را از خصوصیات ترشحات به دست آورد، اما تایپ کردن این عفونتها با توجه به ظاهر خاص آنها در زیر میکروسکوپ دقیقترین روش در نظر گرفته میشود. علت بیماری هر کدام که باشد، درمان بر اساس آن انجام میشود.
3. درد در ناحیه کشاله ران و کمر
درد در ناحیه کشاله ران و کمر که اغلب در زنان رخ میدهد، ممکن است مربوط به اندام تناسلی و همچنین در ارتباط نزدیک با دستگاه ادراری، مثانه و روده در این ناحیه باشد. همه این سیستمها باید هنگام ارزیابی شکایات درد در نظر گرفته شوند. به خصوص تکرر ادرار، بیدار شدن برای ادرار در شب و احساس سوزش هنگام ادرار کردن از مهمترین علائم بیماریهای مجاری ادراری است. به منظور تعیین عوامل ایجاد کننده درد کشاله ران و کمر، تحقیقات بر روی دستگاه ادراری و دستگاه گوارش به اندازه معاینه زنان اهمیت دارد. به همین دلیل ممکن است علاوه بر آزمایشات ساده مانند آزمایش ادرار، معاینات رادیولوژیک یا آندوسکوپی سیستم ادراری و رودهای نیز مورد نیاز باشد. شروع ناگهانی درد با شدت آنها آشکار میشود.
علل درد در ناحیه کشاله ران
خونریزی در ناحیه شکم، باز شدن کیست یا تومور تخمدان و یا بدتر شدن تغذیه تخمدان با چرخش به دور خود، شروع خونریزی از حاملگی خارج از رحم در لولهها از شایعترین و مهمترین علل این نوع از درد در این موارد پس از تشخیص، درمان بیشتر با روشهای جراحی انجام میشود.
4. بیاختیاری ادرار
بیاختیاری ادرار یک مشکل اجتماعی بسیار مهم است، اما با درمانهای مدرن امروزی میتوان آن را با موفقیت برطرف کرد. بیاختیاری ادرار که اساساً یکی از بیماریهای زنان است، از هر 5 زن بالای 35 سال، یک نفر دیده میشود. هرگونه بیاختیاری ادراری که زندگی اجتماعی فرد را تحت تاثیر قرار دهد یک بیماری است و باید درمان شود. بیاختیاری ادرار؛ ممکن است زمانی که فشار داخل شکمی افزایش مییابد مانند سرفه، عطسه یا خنده یا ممکن است با تلاش کمتر (مانند راه رفتن، بلند شدن از رختخواب) رخ دهد. گاهی اوقات بی اختیاری ادرار با میل ناگهانی فرد به دفع ادرار و احساس فوریت همراه است. در برخی افراد هر دو نوع بی اختیاری ادرار با هم دیده می شود. در بیماران مبتلا به بیاختیاری ادرار لازم است با آزمایشاتی که قبل از درمان انجام میشود علت و نوع بیاختیاری ادرار مشخص شود.
5. یائسگی
یائسگی فرآیندی است که زمانی رخ میدهد که عملکرد تولید هورمون تخمدانها در زندگی زن متوقف شود.
یائسگی چیست؟
یائسگی یک بیماری نیست، بلکه یک دوره انتقالی مهم در زندگی یک زن است. یائسگی یک رویداد طبیعی است که زمانی رخ میدهد که تخمدانها تولید هورمونهای جنسی (استروژن، پروژسترون، تستوسترون) را متوقف کنند. این هورمونها زن را قادر میسازد باردار شود، قاعدگی داشته باشد و بر بسیاری از عملکردهای بدن مانند سیستم گردش خون، دستگاه ادراری تناسلی و استخوان تأثیر میگذارد. در حالی که برخی از زنان هیچ شکایتی از یائسگی ندارند، برخی از آنها شکایت یائسگی دارند، به خصوص در سنین بین 40 تا 55 سال. اگرچه بسیاری از زنان میگویند زمانی که چرخه قاعدگی آنها مختل شده است وارد یائسگی شدهاند، اما یائسگی به عنوان عدم پریود شدن یک زن برای 12 ماه متوالی تعریف میشود.
سن یائسگی
شروع یائسگی و مدت زمان آن در زنان متفاوت است. سن شروع یائسگی بین 45 تا 53 سال در سراسر جهان متفاوت است. میانگین سنی 51 سال است. در کشور ما سن یائسگی بین 46 تا 48 سال است. در کشور ما تقریباً 20 درصد از جمعیت زنان ما حدود 25 سال از زندگی خود را در دوره پس از یائسگی سپری می کنند. بسیاری از علائمی که در این دوره رخ می دهد می تواند کیفیت زندگی سالم یک زن را به طور جدی تحت تاثیر قرار دهد.
علائم یائسگی
با شروع دوره یائسگی، برخی علائم به دلیل کاهش هورمون استروژن مشاهده میشود. گرگرفتگی، تعریق، بیخوابی، خشکی واژن، کاهش میل جنسی، مشکلات ادراری، خستگی، تغییرات خلقی، توجه و مشکلات حافظه از علائم اصلی این بیماری هستند. سایر علائم عبارتند از تغییرات در اندامهایی مانند دهان و دندان، پوست و زائده ها (ناخن و مو)، مفاصل و چشمها. 75 درصد از زنان یائسه از گرگرفتگی شکایت دارند. گرگرفتگی در شب میتواند باعث بیخوابی شود. در 30 درصد از زنان، این شکایات میتواند شدید باشد. این علائم مهم هستند، اتفاقاتی که کیفیت زندگی زن را به شدت کاهش میدهد. امروزه هورمون درمانی ارجحترین روش درمانی در درمان علائم مربوط به کمبود استروژن در دوره پس از یائسگی است. هدف از هورمون درمانی درمان علائم یائسگی، پیشگیری و درمان آتروفی دستگاه تناسلی و پیشگیری از پوکی استخوان است. هر زنی که به سن 40 سالگی رسیده باشد ممکن است علائم قبل یا بعد از یائسگی را تجربه کند. زنانی که این علائم را تجربه میکنند باید با متخصص زنان و زایمان مشورت کنند. علاوه بر این، اگرچه هر زنی که وارد دوران یائسگی شده است شکایتی ندارد، اما برای جلوگیری از تحلیل استخوان یا حفظ زندگی جنسی باید با پزشک مشورت کند.
6. سندرم تخمدان پلی کیستیک
سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟
شایعترین اختلال هورمونی در زنان سندرم تخمدان پلی کیستیک است. علت آن دقیقاً مشخص نیست، اما مشکلاتی مانند سوءتغذیه و افزایش وزن بیش از حد میتواند باعث این بیماری شود. این بیماری معمولاً در دختران جوان و معمولاً در دوران نوجوانی رخ میدهد. دختران مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک معمولا چاق هستند، رشد مو و ریزش مو و جوشهای آکنه دارند.
درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک
هیچ بیماری نیست که تا یائسگی بهبود نیابد، هیچ روش درمانی برای از بین بردن بیماری وجود ندارد، درمان آن فقط برای علائم است. مهمترین و اولین قدم در درمان بیمار کنترل وزن و کاهش وزن است. زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک کمی سخت تر وزن کم میکنند. اگر افزایش وزن ناشی از اختلال هورمونی باشد، باید.به متخصص زنان مراجعه کنند
علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک
یکی از نشانههای سندرم تخمدان پلی کیستیک تغییرات پوستی است. به عبارت دیگر شکایاتی مانند ریزش مو، چربی، آکنه... در درمان این تغییرات پوستی باید از آنتی آندروژنها (داروهای سرکوبکننده هورمونهای مردانه) استفاده شود. یکی دیگر از علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک، بینظمی قاعدگی و مشکل در باردار شدن است. در خانمهایی که هنوز ازدواج نکردهاند یا نمیخواهند بچه دار شوند، میتوان این دورهها را با قرصهای ضد بارداری تنظیم کرد. با این حال، زنانی که میخواهند بچهدار شوند باید از داروهای تحریک تخمکگذاری استفاده کنند.
7. دردهای پریود
بیش از نیمی از زنان قاعدگی در یکی دو روز اول خونریزی خود درد دارند. معمولاً این درد خفیف است، اما گاهی اوقات میتواند آنقدر شدید باشد که فعالیتهای روزانه را محدود کند. این درد شدید را دیسمنوره مینامند. علائم دیسمنوره شامل درد یا گرفتگی در قسمت تحتانی شکم، سردرد، حالت تهوع و استفراغ و سرگیجه است. درد ممکن است قبل از شروع قاعدگی شروع شود و ممکن است در طول دوره شدیدتر شود و پس از پایان آن ادامه یابد. درمان دیسمنوره شامل داروها و تکنیکهای کاهش درد است، اما ممکن است در برخی موارد نیاز به جراحی باشد.
در سامانه تله ویزیت، بصورت آنلاین توسط
دکتر فاطمه نعمت اللهی ویزیت شوید. جهت تله ویزیت روی لینک زیر کلیک کنید.