عامل مولد تبخال تناسلی ویروس است این تبخال میتواند به تنهایی یا همراه با ضایعات زخمی یا آبسههای کوچک در دستگاه تناسلی باشد که بیمار را دچار خارش ، سوزش ،… میکند، این عارضه قابل انتقال از فردی به فرد دیگر است و تنها راه سرایت آن مقاربت جنسی به شمار میرود.
با مطالعاتی که امروزه انجام شدهاست ۹۰-۹۵% سرطان دهانه رحم به علت ویروسی است که در بروز تبخال تناسلی دخالت دارد به این دلیل پزشکان خانمهایی را که دچار این عارضه میشوند ضمن تجویز داروی مناسب به آنها هشدار داده میشود که امکان دارد این تبخال تناسلی باز هم عود کند چون ویروسها گاهی اوقات که دفاع بدن ضعیف میشود با وجودی که درمان شدهاند ممکن است دوباره عود پیدا کند.
بنابراین به خانمها توصیه میشود که خیلی از خود مراقبت کنند و آزمایش پیشگیری از بروز سرطان دهانه رحم، آزمایش سلولشناسی که به آن «پاپ اسمیر» یا «پاپا نیکولا» میگویند را سالی یکبار انجام دهند که اگر این آزمایش زمانی گرایش غیر طبیعی پیدا کرد باید کارهای تشخیصی و تکمیلتری مثل «کولپوسکوپی » و «تکه برداری از دهانه رحم» برای این افراد انجام شود.
خارش، ترشح، بوی بد و ضایعاتی مانند سرخک که بعضی از آنها حاوی مایعی به اندازه عدس و بعضی از آنها ترکیده و دلمه بسته به عبارتی دیگر مانند تبخال کنار لب هستند از علائمای عارضه به شمار میروند.
انتقال تبخال تناسلی از طریق آمیزش
این ویروس که باعث بروز تبخال تناسلی است ویروس HPV نام دارد، تنها ازطریق تماس جنسی منتقل می شود در نتیجه درمان یک نفره کافی نیست و زنان باید شریک زندگی خود را هم تحت درمان قرار بدهند زیرا او هم حامل ویروس تبخال است و گاهی اوقات ممکن است هیچگونه علامتی نداشته باشد ولی در تماس های بعدی عفونت را انتقال دهد .
با اشاره به اینکه روابط جنسی علت عمده بروز تبخال تناسلی است، همسرانی که در جریان این ضایعات هستند تا قبل از مراجعه به پزشک متخصص باید از تماس جنسی پرهیز کنند اما اگر فرد مشکوک به این عارضه بود باید تماس جنسی با جلوگیری انجام شود .
معمولا برای جلوگیری از بروز این مشکلات، توصیههای پیشگیرانه مفیدتر خواهد بود که از مهمترین اقدامات پیشگیرانه در این خصوص تزریق واکسن است.
با توجه به اینکه دختران تا ۲۶ سالگی میتوانند این واکسن را علیه ویروس تزریق کنند، ویروسها دارای شماره هستند یعنی نام مشخصی ندارند .۴ مورد از این ویروسها که در بروز سرطان دهانه رحم دخالت دارد ویروسهای شماره ۱۶ – ۱۸ -۶ -۱۲ هستند که ۲ مورد اول بیشترین دخالت را دارند و واکسن «گارداسیل » برای این ۲ ویروس ساخته شدهاست ،سن مناسب برای تجویز این واکسن ۹ الی ۲۶ سالگی است که در سه نوبت تزریق میشوند و مجموع پروسه زمانی تزریق آن حدود شش ماه طول میکشد و اثر پیشگیری کننده دارد.
Em