استروژن و پروژسترون هورمون های زنانه ای هستند که توسط تخمدان ها تولید می شوند. سطح این هورمون ها در طول چرخه قاعدگی ماهانه متفاوت است. آنها برای رشد فولیکولها، که پر از مایع و حاوی تخمکی هستند که هر ماه آزاد میشود، ضروری هستند.
هورمون سوم، تستوسترون، نیز توسط تخمدان ها در مقادیر کم تولید می شود. تستوسترون در دسته وسیعی از هورمون ها به نام آندروژن قرار دارد و هورمون جنسی غالب در مردان است. بین 4 تا 7 درصد از زنان بیش از حد تستوسترون در تخمدان های خود تولید می کنند. این زنان دارای الگویی از علائم به نام سندرم تخمدان پلی کیستیک هستند.
هنگامی که زنی دارای سطح بالایی از هورمون های آندروژن مانند تستوسترون در بدن خود باشد، نمی تواند تخمک ها را از فولیکول های خود در تخمدان آزاد کند. از آنجایی که فولیکولهای پر از مایع باز و خالی نمیشوند، در تخمدان باقی میمانند و به نظر میرسد که تخمدانها حاوی کیستهای کوچک متعددی هستند. به همین دلیل است که اصطلاح "پلی کیستیک" در نام این بیماری وجود دارد. زنان مبتلا به این بیماری ممکن است مشکلات باروری داشته باشند زیرا آزاد شدن تخمک (تخمکگذاری) متوقف میشود یا هر چند وقت یکبار اتفاق میافتد.
در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک، هورمون های آندروژن نیز ممکن است باعث آکنه شود و رشد مو در الگوی مردانه مانند در ناحیه سبیل یا صورت افزایش یابد.
معمولاً زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک نه تنها سطح بالایی از هورمون های آندروژن دارند. آنها همچنین دارای سطوح بالایی از انسولین و مقاومت در برابر اثرات انسولین هستند. سطوح بالای انسولین نشانگر سایر نگرانی های سلامتی است که در این بیماری رخ می دهد.
همانطور که برای هر کسی که سطح انسولین بالایی دارد، زنان مبتلا به تخمدان پلی کیستیک بیشتر در معرض چاقی هستند. و در خطر ابتلا به دیابت، فشار خون بالا و بیماری قلبی قرار دارند.
علائم
-
دوره های قاعدگی نادر، نامنظم یا غایب
-
مشکل باردار شدن
-
چاقی (در 40 تا 50 درصد زنان مبتلا به این بیماری)
-
آکنه
-
رشد مو در ناحیه ریش، لب بالایی، سوزش پهلو، سینه، ناحیه اطراف نوک سینه یا پایین شکم در امتداد خط وسط
-
پوست تیره و ضخیم شده که گاهی شبیه مخمل به نظر می رسد در زیر بغل.
تشخیص
اگر قاعدگی شما نامنظم است، باید آزمایش بارداری انجام شود.
تغییر در الگوی رشد موهای شما یا ایجاد آکنه ممکن است برای پزشک کافی باشد تا تشخیص دهد که سطح بالایی از آندروژن ها مانند تستوسترون دارید. در غیر این صورت، آزمایش خون می تواند سطوح بالای آندروژن را تشخیص دهد.
همچنین ممکن است از آزمایش خون برای بررسی سطح پرولاکتین استفاده شود. سطح بسیار بالای پرولاکتین می تواند ناشی از تومور غده هیپوفیز باشد و این مشکل می تواند علائمی شبیه علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک ایجاد کند.
پزشک شما ممکن است تصمیم بگیرد که تخمدان های شما را با استفاده از سونوگرافی ببیند، به خصوص اگر تخمدان ها در طول معاینه لگن شما بزرگ شده باشند. آزمایش اولتراسوند احتمالاً کیست های متعدد در تخمدان را نشان می دهد.
مدت زمان مورد انتظار
این مشکل از دوران بلوغ شروع می شود و تا زمانی ادامه می یابد که تخمدان ها به دلیل یائسگی تولید هورمون را متوقف کنند. مقاومت به انسولین، سطوح بالای انسولین، خطر دیابت و خطر بیماری قلبی معمولاً در طول زندگی باقی میمانند.
درمان
کاهش وزن، رژیم غذایی و ورزش برای همه خانم های مبتلا به بیماری تخمدان پلی کیستیک برای پیشگیری از چاقی و کمک به پیشگیری از بیماری های قلبی و دیابت توصیه می شود. سایر درمان های سندرم تخمدان پلی کیستیک به علائم شما و اینکه آیا می خواهید باردار شوید بستگی دارد.
چه زمانی با یک جراح و متخصص زنان تماس بگیرید
اگر هر یک از علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک را دارید، باید به متخصص زنان خود مراجعه کنید، به خصوص اگر بیش از شش ماه پریودهای نامنظم داشته اید.
پیش آگهی
با درمان، علائم ممکن است بهبود یابند یا از بین بروند. زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک باید در طول زندگی خود به روش هایی که می توانند خطر ابتلا به بیماری قلبی و دیابت را کاهش دهند، توجه جدی داشته باشند.
در سامانه تله ویزیت، بصورت آنلاین توسط
دکتر فاطمه نعمت اللهی ویزیت شوید. جهت تله ویزیت روی لینک زیر کلیک کنید.
www.health.harvard.edu