دکتر فاطمه نعمت اللهی تله ویزیت

ممنوعیت ارتباط جنسی در دوران قاعدگی

نزدیکی و برقراری رابطه جنسی در دوره های خاصی ممنوعیت دارد که دلیل این ممنوعیت خطرات و عوارضی است که متوجه سلامتی زن و شوهر است و مشکلات ایجاد شده تنها مختص زنان نخواهد بود. یکی از این ممنوعیت ها برقراری رابطه جنسی در قاعدگی است.

 

برقراری رابطه جنسی در قاعدگی به دلیل باز بودن دهانه رحم و احتمال افزایش شانس ابتلا به عفونت حتی با استفاده از کاندوم نیز به هیچ عنوان به زوجین توصیه نمی شود. از طرفی دیگر در این دوران به علت آغشته شدن آلت مرد به خون بالطبع لذت جنسی نیز برای طرفین کاهش می یابد.

 

خون محیط مناسبی برای حضور و رشد و انتقال عوامل بیماریزاست. بنابراین درصورت آلودگی یکی از طرفین به یک عامل عفونی میکروبی یا ویروسی (مثل سوزاک، سیفیلیس، کلامیدیا و عامل ایدز و ویروس تبخال) امکان انتقال این عامل به دیگری در زمان قاعدگی افزایش می یابد. علاوه بر این قاعدگی ممکن است یکی از عوامل بیرون ریختن تبخال های تناسلی در زنان باشد.
احتمال ابتلا به عفونت های کلامیدیایی با رابطه جنسی در قاعدگی حتی با استفاده از کاندوم  ارتباط مستقیم دارد.

 

 

رابطه جنسی در قاعدگی چه تاثیری بر مدت زمان و شدت خونریزی دارد؟

گاهی ممکن است بدلیل افزایش انقباضات رحمی ناشی از ارگاسم (و اثر هورمون اکسی توسین) بافت در حال ریزش داخلی رحم سریعتر ریزش کند و قاعدگی زودتر از زمان مورد انتظار پایان یابد. در زنان نزدیک به سن یائسگی، بررسی ها حاکی از افزایش همزمانی رابطه جنسی در قاعدگی با افزایش میزان زمان و شدت خونریزی رحمی در زنان بود.

 

افزایش خونریزی از علائمی است که ممکن است افراد بدین خاطر تشویق به برداشتن رحم در دوران نزدیک به یائسگی شوند. بعبارت دیگر احتمال داده شد که افرادی که حین قاعدگی اقدام به نزدیکی نمیکنند کمتر تحت عمل هیسترکتومی یا برداشتن رحم قرار می گیرند.

 

در یک مطالعه دیگر بر روی ۴۹۸ زن نازا اندومتریوز با احتمال داشتن رابطه جنسی در قاعدگی رابطه مستقیم داشت. پزشکان معتقدند رابطه جنسی آزاد غیر از زمانهای ممنوعه مثل مدت دوره ماهانه می‌تواند به کاهش دردهای قبل از دوران قاعدگی یا همان PMS کمک زیادی کند. البته تمامی این موارد جدای از حکمی است که اسلام در این باره داده است.  

در دوران قاعدگی دهانه‌ی رحم باز است و دیواره‌های آن نیز بر اثر ریزش زخمی شده‌اند. برای همین است که وقتی رابطه جنسی در قاعدگی صورت می‌گیرد، میکروب‌ها به سادگی وارد رحم شده و ایجاد عفونت می‌کنند.


 یکی از مهمترین عوامل لازم جهت مقاربت مطلوب وجود آرامش روحی و میل جنسی است که در اصطلاح پزشکی به آن  Libido ) ) یا میل جنسی می گویند. یعنی طرفین میل به مقاربت داشته باشند و الا در صورت عدم وجود میل از یک یا هر دو طرف عمل جنسی برای طرفی که میل کافی ندارد، نه تنها مطلوب و پسندیده نیست، بلکه موجب تنفر نیز می‏ شود.

 

در دوران قاعدگی، سطح هورمون‏های جنسی خانم‏ها (استروژن و پروژسترون) کاهش می‏ یابد و در اثر آن دیواره داخلی رحم ریزش یافته و خونریزی می‏ شود. در این دوران از یک طرف به علت کاهش هورمونی، عواطف و روحیه خانم‏ها بسیار حساس و زودرنج شده و کج ‏خلقی و بی‏ حوصلگی خانم‏ها در این دوره بیشتر می‏ شود و حتی گاه تحمل بچه ‏داری را ندارند و از طرف دیگر خونریزی از توان جسمی آنها می‏ کاهد.

یکی از مهمترین عوارض نزدیکی در پریود عفونتهای شدید رحمی به خصوص اندومتریوز می باشد. حال با این اوصاف آیا مقاربت که هم آمادگی روحی می‏خواهد و هم آمادگی جسمی صحیح است؟ مسلما در این گونه مواقع فقط مردان به لذت جنسی می‏رسند، ولی زن به لحاظ عدم آمادگی به اوج لذت جنسی یا اُرگاسم نمی ‏رسد و دچار درد ناحیه کمر و لگن و… شده و حتی احتمال سردمزاجی و کاهش میل جنسی حتی در دوران طهارت و پاکی برای او وجود دارد.

 

با برقراری رابطه جنسی در قاعدگی حتی گاهی به علت عدم آمادگی روحی و جنسی زن، خود مرد هم آن طور که باید و شاید لذت نمی‏ برد؛ یعنی غدد ترشحی دستگاه تناسلی زن که مسیر مقاربت را لزج و آماده می‏ کنند، به خوبی فعالیت نمی ‏کنند و مقاربتی دردناک همراه با خاطره ‏ای بد برای زن به دنبال دارد و خود مرد هم به ارگاسم نرسیده است. در حالی که تمام توصیه‏ های پزشکی این است که بهترین مقاربت، مقاربتی است که هر دو جنس آن هم در یک زمان و یا با فاصله زمانی اندک به اوج لذت جنسی (اُرگاسم) برسند.

 

یکی از اهداف مقاربت، تکثیر نسل است. هر چند از نظر پزشکی احتمال آبستنی زن در ایام عادت بسیار کم است.

استراحت جنسی برای هر دو جنس (مرد و زن) یک ضرورت است، که علم نیز آن را ثابت کرده است. قاعدگی خانم‏ها وسیله ‏ای اجباری است برای این که زن و مرد مدتی استراحت جنسی داشته باشند و بعد از آن با میل و رغبت بیشتر در کنار یکدیگر باشند. هر بار نزدیکی و مقاربت که همراه با ارگاسم باشد، تمام عضلات بدن به یک باره منقبض شده و به شدت از ذخیره انرژی بدن می‏ کاهد. احساس خستگی شدید بعد از مقاربت به خاطر همین مطلب است.

 

 

طول دوران سیکل قاعدگی ۲۸ روز فرض می‏ شود که تخمک‏ گذاری ۱۴ روز قبل از بروز قاعدگی صورت می ‏پذیرد. لذا پیش ‏بینی زمان تخمک‏ گذاری بسیار دشوار است. در برخی موارد زمان تخمک‏ گذاری به جلو افتاده و در اواخر قاعدگی (قاعدگی ‏های طولانی) صورت می‏گیرد. لذا برای زوجینی که قصد پیشگیری از بارداری را دارند نزدیکی منجر به باروری می ‏شود.

 

مقالات مرتبط
جدیدترین مـقالات آموزشی
ساعات حضور در مطب
شنبه الی چهار شنبه: صبح ها از 8 الی 12
تلفن: 88430922-021
بالا