دکتر فاطمه نعمت اللهی تله ویزیت

تست های واجب برای مادران

در این مطلب، مجموعه‌ای از آزمایش‌ها را که انجام‌شان برای تعیین سلامت شما و فرزندتان لازم هستند، معرفی می‌کنیم.

تست دندان‌پزشکی (Periodontal Exam)

این تست چیست: معاینه و پاک‌سازی لثه‌ها. این تست انجام می‌شود تا دندان‌ها و لثه‌ها عاری از هرگونه عفونت و عارضه‌ای نگه داشته شوند.

چگونه انجام می‌شود: با معاینهٔ رابطه و فاصله بین دندان‌ها و لثه و مقدار ورمی که در اطراف آن‌ها موجود است.

چرا لازم است: خانم‌هایی که به مشکلات و عارضه‌های لثه‌ای مبتلا هستند، احتمال وضع حمل زودرس در آن‌ها تا هفت برابر بیشتر است. همین‌طور احتمال بروز مشکلات و بیماری‌های لثه‌ای برای خانم‌های باردار و یا خانم‌هایی که با قرص از بارداری جلوگیری می‌کنند، بیشتر است. تغییرات هورمونی می‌تواند باعث متورم شدن لثه‌ها شود؛ البته هنوز دلیل اصلی آن مشخص نشده است.

چند وقت یک‌بار باید آن را انجام دهید: مراجعه به دندان‌پزشک دو مرتبه در سال لازم است. ولی برای خانم‌های باردار هر سه یا چهار ماه یک‌بار این‌کار صورت گیرد، بهتر است. در صورتی‌که لثه‌های شما خون‌ریزی دارند، علامتی برای مراجعه به دندان پزشک است.

تست هورمون تحریک کنندهٔ غدهٔ تیروئید

این تست چیست: آزمایش خونی برای تشخیص کم یا زیاد بودن فعالیت تیروئید است.

چگونه انجام می‌شود: این آزمایش معمولی و صحیح بودن مقدار هورمون‌های تیروئید را اندازه‌گیری و مشخص خواهد کرد.

چرا لازم است: بارداری و دورهٔ پس از وضع حمل، این اختلالات را به‌وجود می‌آورد. این اختلالات تیروئیدی می‌تواند ۵ تا ۱۰ درصد از تمام خانم‌ها را آزار دهد. توجه داشته باشید که نیمی از این افراد هرگز از عارضه خود آگاه نمی‌شوند.

علائم بارز این عارضه همانند عوارض بارداری است. خسته بودن، فراموش کاری و افزایش وزن، تپش قلب، مشکلات خوابیدن و کاهش وزن که می‌تواند بر استرس و هیجان مربوط باشد، همگی علائم کم کاری و یا پرکاری غده تیروئید هستند

در صورتی‌که برای فرزند دیگری تلاش می‌کنید، این آزمایش حیاتی است زیرا اختلالات تیروئیدی می‌تواند باعث جلوگیری از تخمک‌گذاری و یا افزایش احتمال سقط جنین و یا وضع حمل زودرس شود. در صورتی که پزشک شما تشخیص داد شما چنین عارضه‌ای داشته و کم کاری تیروئیدتان روشن شد، می‌توانید برای تمام عمر، از قرص‌های هورمونی استفاده کنید و در صورتی‌که بیش فعالی غده تیروئید شما اثبات شد، می‌توان با اشعه‌های رادیواکتیوی از تولید هورمون تیروئید کاست.

چند وقت یک‌بار باید آن‌را انجام دهید: هر سال یک مرتبه این تست را انجام دهید.

تست کامل خون

این تست چیست: تستی است که صحت و سلامت مغز استخوان و سیستم دفاعی بدن را آزمایش می‌کند.

چگونه انجام می‌شود: گلبول‌های سفید (در صورت بالا بودن نشانه وجود عفونت در بدن است)، هموگلوبین (پائین بودن سطح آن نشانه وجود کم خونی است) و پلاکت‌ها (پائین بودن آن نشانه مشکل داشتن در انعقاد خون است.)

چرا لازم است: پس از بارداری احتمال دچار شدن به عادت‌های ماهانهٔ سخت‌تر بیشتر می‌شود که می‌تواند باعث ایجاد کم خونی شود. در این مواقع عموما قرص‌های مکمل آهن تجویز می‌شود.

چند وقت یک‌بار باید آن‌را انجام دهید: هر سال

تست فشار خون و کلسترول (Cholesterol, Pap, and Skin Exams)

این تست چیست: دو آزمایش که نشان دهندهٔ سلامت قلب شما بوده و احتمال ابتلا به امراض قلبی را در شما می‌سنجد.

چگونه انجام می‌شود: فشار خون روی جدارهٔ رگ‌ها اندازه‌گیری می‌شود و آزمایش کلسترول مقدار HDL یا‌‌ همان کلسترول‌های مفید، LDL یا کلسترول‌های مضر و تریگلیسیریدهای خون را اندازه‌گیری می‌کند.

چرا لازم است: عموما مادران بر این باورند که احتمال بروز اختلالات قلبی در سنین بالا وجود دارد، ولی تحقیقات نشان داده که در صورت رعایت نکردن رژیم غذائی، ورزش نکردن و سیگار کشیدن، ممکن است در ۲۰ سالگی هم روی جداره داخلی رگ‌ها رسوب ایجاد شود. فشار خون ایده‌آل زیر ۸۰/۱۲۰ است. اگر کمی بالا‌تر باشد جای نگرانی نیست و تغییرات ساده زندگی روزمره می‌تواند آن‌را کاهش دهد. LDL خون شما باید کمتر از ۱۳۰ و HDL بالای ۵۰ باشد.

چند وقت یک‌بار باید آن‌را انجام دهید: فشار خون باید به‌طور سالیانه اندازه‌گیری شود. اندازه‌گیری کلسترول از ۲۰ سالگی باید آغاز شود و هر ۵ سال یک‌بار تکرار شود. در صورتی‌که اختلالی مشاهده شد، این آزمایش را بیشتر تکرار کنید.

احتمال وجود اختلال: از پزشک خود بخواهید تست پروتئین سی ریکتیو (c-reactive protein or CRP) را انجام دهد. این آزمایش مقدار مواد تولید شده توسط کبد را اندازه‌گیری می‌کند. در صورت وجود اختلال، احتمال بروز امراض قلبی و یا سکته قلبی نیز افزایش می‌یابد. پیشنهاد ما به خانم‌های بارداری که سن‌شان بالا‌تر از ۳۰ سال می‌باشد، این است که سوابق پزشکی خود و خانواده‌شان، مثلا بالا بودن کلسترول، بالا بودن وزن و یا سابقهٔ بیماری قلبی را مورد توجه قرار داده و با پزشک متخصص در میان بگذارند.

مقالات مرتبط
جدیدترین مـقالات آموزشی
ساعات حضور در مطب
شنبه الی چهار شنبه: صبح ها از 8 الی 12
تلفن: 88430922-021
بالا