دکتر فاطمه نعمت اللهی تله ویزیت

چه تفاوتی بین علائم سندروم پیش از قاعدگی و بارداری وجود دارد؟

برخی اوقات ممکن است عادت ماهانه شما به هر دلیلی به تاخیر بیفتد در این حالت ممکن است نتوانید تشخیص دهید که باردار هستید یا علائم سندرم پیش از قاعدگی را تجربه میکنید.  سندروم پیش از قاعدگی ، علائمی بسیار شبیه به علائم بارداری دارد. به همین دلیل، برخی از زنان در تعیین اینکه آیا باردار هستند یا اینکه دوره قاعدگی آنها شروع شده، دچار مشکل می شوند سندرم پیش از قاعدگی گروهی از علائم است که به طور معمول یک تا دو هفته قبل از قاعدگی بروز میکند. علائم PMS بسیار شبیه اوایل بارداری است. در این مقاله علائم سندرم پیش از قاعدگی (PMS) را با علائم اولیه بارداری مقایسه کرده و به اختلاف بین این دو پی می بریم.

بروز تغییراتی در خلق و خو

حس زود رنجی، نگرانی یا غم و یا گریه کردن، از علائم رایجی است که هم در مراحل اولیه بارداری و هم در روزهای قبل از قاعدگی رخ می دهد. این علائم سندرم پیش از قاعدگی (PMS)، معمولا با شروع  قاعدگی از بین می روند. اما اگر تغییرات خلق و خو ادامه داشتند و فرد، دوره قاعدگی نداشت، ممکن است باردار باشد. تداوم احساس ناراحتی و غم، می تواند نشانه ای از افسردگی باشد. اگر این حالت،2  هفته یا بیشتر ادامه پیدا کرد، حتما با پزشک خود ملاقاتی داشته باشید. در حدود 10 درصد از زنان باردار در سرتاسر جهان، به نوعی شرایط مربوط به سلامت روانی را تجربه کرده اند که یکی از شایع ترین آنها، افسردگی می باشد.

درد سینه

سندرم پیش از قاعدگی است: تورم و حساسیت در طول نیمه دوم چرخه قاعدگی رخ می‌دهد و این اتفاقی است که در اثر کاهش سطح پروژسترون می‌افتد. بافت سینه به ویژخ درمناطق بیرونی ممکن است متراکم و ناهموار باشد و شما احساس پری در سینه‌ها کنید.
بارداری است: طی اوایل بارداری سینه ممکن است دچار درد شده یا حساس به لمس باشد. این حساسیت به لمس و تورم معمولا یک تا دو هفته بعد از نزدیکی اتفاق می‌افتد و ممکن است تا زمانی که سطح پروژسترون دوباره بالا برود، باقی بماند.

خونریزی

سندرم پیش از قاعدگی است: اگر خونریزی نداشته باشید، یعنی دچار سندرم پیش از قاعدگی هستید و اگر عادت ماهانه واقعی‌تان شروع شود جریان خون سنگین و قابل توجهی برای یک هفته خواهید داشت.
بارداری است: یکی از اولین نشانه‌های بارداری خونریزی واژینال کم یا لکه بینی به رنگ صورتی یا قهوه‌ای تیره است. این اتفاق 10 تا 14 روز بعد از نزدیکی می‌افتد و معموا انقدر زیاد نیست که نیاز به استفاده از پد باشد.
یبوست

تغییرات هورمونی یکی از علل شایع بروز یبوست در زنان است. نوسانات هورمونی، سرعت حرکات روده را می توانند کند کنند. تحقیقات نشان می دهند که در طول دوران بارداری، یبوست می تواند به میزان 38 درصد بر روی زنان باردار تاثیر بگذارد، اما بسیاری از زنان نیز قبل از دوران قاعدگی، دچار یبوست می شوند.

زنان باردار بیشتر در سه ماهه اول و دوم دوران بارداری، دچار یبوست می شوند، در حالی که زنان مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی، مشکلات مربوط به روده ای آنها، معمولا با شروع قاعدگی، از بین میرود.

گرفتگی

سندرم پیش از قاعدگی است: اگر دچار درد قاعدگی باشید این گرفتگی 24 تا 48 ساعت قبل از شروع دوره اتفاق می‌افتد. این درد در طول دوره کاهش می‌یابد و در نهایت از بین می‌رود.
بارداری است: در اوایل دوران بارداری ممکن است دل درد خفیفی را تجربه کنید. این گرفتگی شبیه گرفتگی‌های سبکی است که در دوران عادت ماهانه تجربه می‌کنید اما بیشتر در شکم و پایین کمر احساس می‌شود. وقتی باردار باشید این گرفتگی برای مدتی طولانی مثلا هفته‌ها یا ماه‌ها ادامه خواهد داشت.
سر درد و کمر درد

تغییرات هورمونی باعث سردرد و کمر درد در اوایل دوران بارداری و قبل از شروع دوران قاعدگی می شوند.

تغییر در اشتها

افزایش اشتها و هوس خوردن غذا از علائم بارداری است، اما در سندرم پیش از قاعدگی نیز ممکن است اتفاق بیفتد. بسیاری از افراد مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی (PMS)، اشتها و هوس زیادی برای خوردن غذاهای شیرین یا چرب یا غذاهای غنی از کربوهیدرات دارند. تغییرات در هورمون های استروژن و پروژسترون، احتمالا بر اشتها و میل به غذا، قبل از دوره قاعدگی نیز تاثیر می گذارند.

تحقیقات نشان می دهند که 50 تا 90 درصد زنان باردار در ایالات متحده، اشتها و هوس زیادی به خوردن مواد غذایی دارند. بسیاری از زنان باردار به خوردن غذاهای خاصی تمایل نشان میدهند و  بعضی غذاهای دیگر را دوست ندارند و گاهی نیز از دیدن یا بوئیدن آنها، حس ناخوشایندی به آنها دست می دهد. دوست نداشتن غذا، در افراد مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی (PMS)، خیلی کمتر شایع می باشد.

برخی زنان باردار به خوردن موادی غیر از مواد غذایی تمایل نشان می دهند مانند خوردن یخ و خاک که به این حالت در پزشکی، پیکا گفته می شود (تمایل به خوردن موادی غیر از غذا (مانند خاک رس، گچ و خاکستر) که در دوران کودکی یا بارداری اتفاق می افتد و علامتی از نوعی بیماری می باشد). چنانچه فردی به پیکا مبتلا باشد باید با یک پزشک صحبت کند.

بعضی از علائم حاکی از نشانه های اولیه بارداری در مقایسه با علائم دوران قاعدگی هستند. با این حال، فرد با انجام تست بارداری در خانه یا مراجعه به پزشک، می تواند از باردار بودن خود، اطمینان حاصل کند.

علائمی که احتمالا نشان دهنده بارداری هستند عبارتند از:

نداشتن یک دوره قاعدگی

نداشتن یک دوره قاعدگی، از بدیهی ترین علائم بارداری می باشد. چنانچه، قاعدگی به مدت 1 هفته، عقب افتاد و احتمال بارداری وجود داشت، یک تست بارداری انجام دهید.

بسیاری از آزمایشات، خیلی حساس هستند و میزان هورمون های بارداری را حتی چند روز قبل از نداشتن یک دوره قاعدگی، تعیین می کنند.

با این حال، دلایل زیادی برای پریود نشدن یا عقب افتادن آن، وجود دارد. مانند:

    استرس

    وزن کم بدن

    سندرم تخمدان پلی کیستیک

    تغییر روشهای پیشگیری از بارداری

    داشتن بیماری هایی مانند تیروئید یا دیابت

    یائسگی

حالت تهوع

با اینکه علائم خفیف ناراحتی گوارشی، ممکن است قبل از دوره قاعدگی اتفاق بیفتد، اما حالت تهوع و استفراغ، از علائم سندرم پیش از قاعدگی به شمار نمی روند.

به هر حال، تهوع و استفراغ، از علائم بارداری هستند که بسیار شایع می باشد. حالت تهوع میتواند تا 80 درصد زنان باردار را تحت تاثیر خود قرار دهد. معمولا حالت تهوع و استفراغ قبل از هفته نهم بارداری شروع می شود.

معمولا، این علائم در سه ماهه دوم بارداری از بین می روند، اما برخی از زنان در تمام طول دوران بارداری، حالت تهوع را دارند.

تغییرات در نوک پستان

تغییرات ظاهری پستان، هم در سندرم پیش از قاعدگی و هم در طول دوران بارداری اتفاق می افتد، اما تغییرات در نوک پستان، قبل از شروع دوره قاعدگی، به ندرت اتفاق می افتد.

چنانچه هاله پستان (منطقه رنگی اطراف نوک پستان)، تیره تر یا بزرگتر شود، می تواند نشانه ای از بارداری باشد. این تغییرات، 1 یا 2 هفته پس از بارداری اتفاق می افتد.

چه زمان باید به پزشک مراجعه کنیم؟

زنانی که به باردار بودن یا نبودن خود، مشکوک هستند، باید یک تست بارداری خانگی، انجام دهند. در صورت مثبت بودن نتیجه، برای تأییدیه بارداری و برنامه ریزی کردن برای مراحل بعدی، باید به پزشک مراجعه کنند.

چنانچه نتیجه تست بارداری، منفی باشد و 1 تا 2 هفته بعد از انجام تست، قاعدگی اتفاق نیفتد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

پزشک، علت عقب افتادن پریود یا نداشتن یک دوره قاعدگی را می تواند تشخیص دهد و گزینه های درمانی مناسب را پیشنهاد کند. همچنین، پزشکان می توانند هرگونه  علائم غیر معمول را متوجه شوند.

راه مطمئن

بهترین راه تشخیص تفاوت علائم بین سندرم پیش از قاعدگی و بارداری انجام تست بارداری است. همچنین شما می‌توانید علائم را پیگیری کنید تا متوجه تغییر الگوی کلی شوید. اگر سوال یا نگرانی در این مورد دارید بهتر است با پزشک مشورت کنید.

مقالات مرتبط
جدیدترین مـقالات آموزشی
ساعات حضور در مطب
شنبه الی چهار شنبه: صبح ها از 8 الی 12
تلفن: 88430922-021
بالا