شخص بارداری که پیش از دوران بارداری و یا قبل از نیمه اول بارداری دچار فشارخون بالا میباشد را فشارخون مزمن بارداری گویند. فشارخون بالا را از فشار 140 بر روی 90 و بیشتر را گویند که معمولاً بدون هیچگونه هشدار و علامتی بروز میکند.
خطر افزایش فشارخون در بارداری
بسته به اینکه شخص در چه مرحلهای از بارداری قرارگرفته و میزان بالا رفتن فشارخون چقدر است . معمولاً بیشتر خانمهای بارداری که دچار بالا رفتن فشارخون هستند به صورت خفیف به این مسئله دچار میشوند و تقریباً تا اواخر بارداری دچار مشکل جدی نمیشوند.
-احتمال بروز پره اکلامپسی در مادر باردار:25% افرادی که دچار فشارخون بالا در بارداری میشوند در طول زایمان یا پس از آن دچار پره اکلامپسی میگردند.اگر چنانچه شخصی پیش از هفته سیام بارداری دچار فشارخون گردد احتمال بروز پره اکلامپسی برای او بیشتر خواهد شد
-کاهش رشد جنین درون رحم مادر
-زایمان زودرس در مواردی که مادر مبتلا به فشارخون بالای بارداری میباشد بیشتر دیده میشود .
-پاره شدن و جدا شدن زودتر از موعد جفت از رحم مادر.
-مرده زایی
کنترل و درمان فشارخون بالا در بارداری :
معمولاً پزشک یا ماما در معاینات دورهای زنان باردار به اندازهگیری فشارخون آنها میپردازد و همین امر باعث تشخیص زودهنگام فشارخون میگردد . دو حالت برای این مسئله در نظر گرفته میشود :
- افزایش فشارخون خفیف دوران بارداری :
در این حالت پزشک ابتدا برای شما آزمایش دفع پروتئین در ادرار را درخواست مینماید . آزمایشگاه از مادر میخواهد که ادرار 24 ساعته خود را جمعآوری کند تا از نظر وجود پروتئین در ادرار بررسی گردد .
اگر بالا رفتن فشارخون بارداری پس از هفته 37 بارداری صورت گیرد پزشک زایمان القایی را درخواست خواهد کرد و چنانچه جنین قادر به تحمل زایمان طبیعی نباشد سزارین را به شما پیشنهاد میکند .
اگر شخص باردار هنوز به هفته 37 بارداری نرسیده ولی مبتلا به افزایش فشارخون خفیف میباشد به دستور پزشک ممکن است تا زمان زایمان یا زمان کنترل فشارخون در بیمارستان بستری گردد اما ممکن است با توجه به وضع مادر و جنین مرخص گردد و یا تا زمان زایمان مدتی در منزل استراحت مطلق نماید.
در این حالت وضعیت جنین با اندازهگیری هفتگی و یا هر دو هفته یکبار BPP و تستهای non stress و در بعضی از موارد خاص درخواست سونوگرافی با داپلر توسط پزشک کنترل میگردد و تقریباً هر سه هفته یک بار به وسیله سونوگرافی میزان رشد جنین را بررسی خواهد کرد.
اگر علائم پره اکلامپسی (ورم، افزایش ناگهانی وزن، سردرد مداوم یا شدید، تغییرات دید، درد بالای شکم و یا حساسیت آن ناحیه و یا تهوع و استفراغ) و یا علائم پارگی جفت (لکه بینی یا خونریزی از واژن یا درد و حساس شدن رحم در لمس) در شما ایجاد شود باید فوراً مورد معاینه قرار گیرید.
اگر شما یا جنین در معرض خطر جدی قرار گیرید احتمالاً در بیمارستان بستری خواهید شد و هر چه زودتر باید جنین به دنیا آید.
اگر قبل از بارداری فشارخون خود را کنترل نکردهاید و اولین معاینه دوران بارداری در اواخر سه ماهه اول صورت گرفته است ، ممکن است تا اواخر دوران بارداری متوجه افزایش فشارخون نشوید
-افزایش شدید فشارخون در بارداری
اگر فشارخون شخص باردار به صورت شدید افزایش پیدا کرد (160 روی 110 یا بیشتر) بایستی تحت دارودرمانی قرار گیرد تا فشارخون پایین آید و بایستی تا زمان زایمان زن باردار در بیمارستان بستری گردد.
اگر فرد در هفته 34 بارداری یا پس از آن قرار داشته باشید پزشک زایمان را القا میکند و یا در صورت ضرورت جنین سزارین را پیشنهاد خواهد داد. در صورتی که شخص پیش از هفته 34 بارداری دچار فشارخون شدید گشته ، برای تسریع در تکمیل ریههای نوزاد داروی مخصوصی تجویز میگردد و پس از آن زایمان صورت میگیرد .
در حالتی که وضعیت فرد وخیم گزارش میشود زایمان صورت میپذیرد و نوزاد نارس به دنیا خواهد آمد و در دستگاه مورد حمایت و بررسی قرار خواهد گرفت.
نکته مهم : چنانچه شخص با عوارضی مثل سردرد، تاری دید، تورم انتشاریافته در ناحیه دست و پا و صورت ، افزایش ناگهانی وزن و درد در ناحیه راست شکم مواجه گردید احتمال بروز پره اکلامپسی قرار دارد و فوراً بایستی به پزشک معالج یا ماما مراجعه نمایند.
فشارخون بالا بعد از زایمان:
پس از زایمان فشارخون شخص کاملاً مورد بررسی و کنترل قرار خواهد گرفت و پزشک فرد زایمان کرده را از نظر فشارخون و یا پره اکلامپسی مورد بررسی قرار خواهد داد.
چنانچه شخص علائم پره اکلامپسی را مشاهده نمود بایستی چه در منزل و یا در بیمارستان حتماً پزشک خود را در جریان قرار دهد .معمولاً یک هفته پس از زایمان فشارخون خانم زایمان کرده به حد طبیعی کاهش پیدا خواهد کرد.
اما ممکن است ، در بعضی از افراد فشارخون همچنان بالا باقی بماند. که این امر نشانه این است که احتمالاً پیش از بارداری شخص مبتلا به پرفشاری خون بوده است.