زمانی به یک بارداری حاملگی پوچ گفته میشود که تخمک و اسپرم با هم لقاح پیدا میکنند ولی ازتخم بارور شده فقط یک کیسه حاملگی رشد میکند و جنین در داخل آن بوجود نمیآید. در واقع ممکن است بنا به دلایلی جنین، کیفیت لازم برای رشد را نداشته باشد و ساک حاملگی خالی ایجاد شود.حاملگی پوچ از علل بسیار شایع سقط جنین در خانمها میباشد.
علل حاملگی پوچ:
علت حاملگی پوچ و تشکیل نشدن جنین، اشکال در تقسیم سلولی، اختلال کروموزومی جنین، اسپرم یا تخمک و کیفیت بد جنین، تخمک یا اسپرم میباشد.
علایم حاملگی پوچ :
در بارداری پوچ ، تاخیر پریود و تست حاملگی مثبت وجود داشته و به علت ترشح هورمون HCG )هورمون بارداری) از جفت، خانم علائم بارداری مانند خستگی و بیحالی و سنگینی و درد پستان را دارد. به علت عدم رشد جنین، ممکن است مادر باردار دچار لکهبینی در اوایل بارداری، درد زیر شکم و خونریزی زیاد و سنگین شود که در این صورت بایستی فورا به پزشک مراجعه کنید. با کاهش هورمون حاملگی از جفت، بتدریج علایم بارداری مانند تهوع و درد سینه از بین میروند. حاملگی پوچ از علل شایع سقط در سه ماهه اول بارداری است.
تشخیص بارداری پوچ:
تشخیص بارداری پوچ با مراجعه به متخصص زنان صورت میگیرد. حاملگی پوچ در مراحل اولیه با سونوگرافی تشخیص داده میشود. بطور طبیعی، در حدود 6 هفته جنین در داخل کیسه حاملگی تشکیل میشود اما در حاملگی پوچ، ساک حاملگی در این زمان خالی است. در خانمهایی که دوره نامنظم دارند در صورتی که در این سن حاملگی، جنین دیده نشود میتوان آن را طبیعی در نظر گرفت. زیرا گاهی جنین دیرتر تشکیل میشود، اما انتظار میرود در طی 2-1 هفته آتی، با تکرار سونوگرافی، جنین در ساک حاملگی دیده شود. در هر حال پزشک متخصص زنان جهت اطمینان از عدم تشکیل جنین، ملزم به تکرار سونوگرافی حاملگی میباشد.
درمان حاملگی پوچ:
یک حاملگی با ساک خالی محکوم به سقط است . گاهی بدن خانم باردار خود به این حاملگی پوچ واکنش داده و سعی در دفع محصولات حاملگی دارد. وقتی نشانههای سقط وجود ندارد، متخصص زنان با دارو ، رحم را تحریک به دفع و سقط میکند. اگر سقط کامل انجام نشود یعنی محصولات حاملگی بطور کامل دفع نشوند بسته به نظر متخصص زنان ممکن است کورتاژ لازم باشد.
پیشگیری از حاملگی پوچ :
این مشکل ممکن است برای هرکس و بدون هیچ سابقهای ایجاد شود. خبر خوش برای مادران باردار با سابقه حاملگی پوچ این است که این افراد میتوانند بارداری موفقی داشته باشند. اما احتمال تکرار آن در بعضی افراد با درصد بسیار کم وجود دارد. پیشگیری از حاملگی پوچ با ساک خالی امکان پذیر نیست مگر اینکه بررسیهای لازم قبل از بارداری انجام شود. حاملگی پوچ ممکن است یکبار اتفاق بیفتد و بارداری بعدی موفق باشد اما در صورت تکرار این موضوع، باید با متخصص سقط مکرر، مشاوره انجام شده و تست های تشخیص سقط مکرر درخواست گردد. اگر شما هم در بارداری قبلی دچار چنین مشکلی بودهاید میتوانید با بهرهگیری از مشاوره با یک فوق تخصص زنان و نازایی در زمینه سقط و انجام مراقبتها و اقدامات لازم ، بارداری موفقی داشته باشید.
در سامانه تله ویزیت، بصورت آنلاین توسط
دکتر فاطمه نعمت اللهی ویزیت شوید. جهت تله ویزیت روی لینک زیر کلیک کنید.