آزمایش پاپ اسمیر احتمال وجود سرطان دهانه رحم، نوع عفونت و زخم دهانه رحم را ارزیابی می کند. سلول های به دست آمده حاصل از تست پاپ اسمیر زیر میکروسکوپ بررسی می شود و جواب آزمایش پاپ اسمیر به آنالیز تغییرات مشاهده شده در سلول دهانه رحم می پردازد.
دل دردهای زیر شکم یکی از شایع ترین شکایت های خانم هاست که همیشه هم باعث نگرانی شان می شود. اولین شکی هم که به ذهن هر خانمی می رسد، عفونت های رحمی است. یکی از ساده ترین و مطمئن ترین کارهایی که می توانید انجام دهید تست پاپ اسمیر برای دهانه رحم است. هرچند که اگر برای سلامت خود ارزش قائل اید حتما باید سالی یک بار این آزمایش را انجام دهید. این آزمایش می تواند پیش آگاهی مهمی برای سرطان دهانه رحم محسوب شود.
پاپ اسمیر چه نوع تستی است؟
ساده ترین آزمایش قابل دسترس در تشخیص سرطان های مهاجم و پیش مهاجم دهانه رحم تست پاپ اسمیر است. روشی تشخیصی در مرحله بدون علامت سرطان دهان رحم که بخش عمده کاهش مرگ و میر ناشی از سرطان دهانه رحم در زنان نتیجه غربالگری موثر همین روش است. در این روش سلول هایی از دهانه رحم جمع آوری می شود که در بخش انتهایی رحم و در بالای واژن وجود دارد. تشخیص اولیه سرطان رحم با استفاده از پاپ اسمیر شانس بهتری را در درمان ایجاد می کند. پاپ اسمیر می تواند تغییراتی را در سلول های دهانه رحم نشان دهد که حاکی از احتمال بروز سرطان در آینده باشد. تشخیص زودهنگام سلول های غیرطبیعی با استفاده از پاپ اسمیر اولین قدم در متوقف کردن سرطان دهانه رحم خواهد بود. علاوه بر این تست اپ اسمیر میتواند بیانگر نوع عفونت و نشان دهنده وجود زخم دهانه رحم نیز باشد.
قبل از انجام تست باید بدانید
برای اطمینان از این که پاپ اسمیر به موثرترین نحو انجام می شود، باید به موارد زیر توجه کرد:
-
دو روز قبل از انجام پاپ اسمیر از داشتن رابطه زناشویی خودداری کنید، از فوم های اسپرم کش یا داروهای واژینال، کرم ها و ژل استفاده نکنید، این موارد می تواند مانع از تشخیص سلول های غیرنرمال شود.
-
در طول دوران قاعدگی تان پاپ اسمیر انجام ندهید.
-
پاپ اسمیر در مطب پزشک انجام می شود و چند دقیقه بیشتر طول نمی کشد.
به منظور انجام آزمایش پاپ اسمیر روی تخت قرار گرفته و پاهای شما روی رکاب هایی قرار می گیرد. متخصص زنان به آرامی با استفاده از ابزاری به نام اسپکولوم دهانه واژن را باز می کند به این ترتیب امکان مشاهده داخل واژن و دهانه رحم فراهم می گردد. سلول های جمع آوری شده برای دریافت جواب آزمایش پاپ اسمیر به آزمایشگاه فرستاده می شوند.
پیش از انجام آزمایش پاپ اسمیر متخصص زنان خود را در جریان داروهای مصرفی قرار دهید. زیرا برخی قرص های ضد بارداری حاوی استروژن و پروژسترون بر جواب آزمایش پاپ اسمیر تاثیر می گذارد. به هنگام انجام آزمایش پاپ اسمیر اگر قبلا این آزمایش را انجام داده اید حتما متخصص زنان را در جریان قرار دهید.
24 ساعت قبل از انجام آزمایش پاپ اسمیر از مصرف دوش واژینال و نوار بهداشتی داخلی اجتناب کنید. در این زمان از داشتن نزدیکی جنسی نیز خودداری فرمایید. آزمایش پاپ اسمیر در زمان پریود نباید انجام شود زیرا خون سبب می گردد تا جواب آزمایش پاپ اسمیر دقت کمتری داشته باشد. اگر دچار خونریزی غیر منتظره شدید قرار انجام آزمایش پاپ اسمیر را کنسل نکنید. در این شرایط متخصص زنان باید لزوم انجام پاپ اسمیر را تعیین کند. سن شروع انجام آزمایش پاپ اسمیر 21 سالگی می باشد. بعد از دریافت جواب آزمایش پاپ اسمیر در این زمان تکرار آزمایش به سه سال آینده موکول می شود. در افراد بالای 30 سال انجام آزمایش پاپ اسمیر و تست اچ پی وی هر دو به طور همزمان توصیه می گردد. اگر جواب آزمایش پاپ اسمیر و تست اچ پی وی نرمال باشد در آن صورت تکرار غربالگری ها 5 سال دیگر خواهد بود. در مورد خانم هایی که در بازه سنی 65 تا 70 سالگی قرار دارند، چنانچه جواب آزمایش پاپ اسمیر در سه نوبت قبلی در بازه 10 سال منفی بوده باشد نیازی به تکرار آزمایش پاپ اسمیر نخواهند داشت.
جواب آزمایش پاپ اسمیر: نرمال
نتایج نرمال در جواب آزمایش پاپ اسمیر به معنی عدم مشاهده تغییرات سلولی غیر نرمال می باشد. باید توجه داشت جواب آزمایش پاپ اسمیر 100 درصد دقیق نیست. در برخی موارد ممکن است سرطان دهانه رحم به آرامی شکل گرفته و رشد کند حال آن که جواب آزمایش پاپ اسمیر نتایج غیر نرمالی را نشان نمی دهد.
جواب آزمایش پاپ اسمیر: نتایج غیرنرمال
اگر سلول های غیرنرمال در پاپ اسمیر مشخص شود نتیجه مثبت خواهد بود. نتیجه مثبت به معنی وجود سرطان دهانه رحم نیست. این که نتیجه مثبت چه پیغامی خواهد داشت به نوع سلول های مشخص شده بستگی دارد. نتایج غیر نرمال در جواب آزمایش پاپ اسمیر به این صورت طبقه بندی می گردد:
ASCUSیا AGUS
در این جا اصطلاحاتی وجود دارد که ممکن است پزشک از آن ها استفاده کند در مورد ASCUS، پاپ اسمیر نشان می دهد که سلول های سنگفرشی کمی غیرنرمال شده اند اما این تغییر الزاما وجود سلول های پیش سرطانی را نشان نمی دهد. با استفاه از تست liquid – based test پزشک نمونه را دوباره بررسی می کند تا وجود ویروس شناخته شده پاپیلومای انسانی یا HPV مشخص شود. این ویروس می تواند منجر به بروز سرطان شود اگر ویروسی در نمونه وجود نداشت سلول های غیرنرمال مشخص شده چندان نگرانی بزرگی نخواهند بود اما اگر ویروس در نمونه وجود داشته باشد باید تست های بیشتری انجام شود.
LSILو HSIL
«Squamous intraepithelial lesion» این اصطلاح زمانی به کار می رود که نشان دهد سلول های جمع آوری شده از پاپ اسمیر ممکن است پیش سرطانی باشند. اگر تغییرات مربوط به اندازه، شکل و دیگر مشخصات در حد ضعیفی باشد، نشان می دهد که سال ها تا سرطانی شدن فاصله دارد اما اگر تغییرها بسیار زیاد باشد، احتمال بیشتری وجود دارد که این ضایعات به زودی سرطانی شوند. در این صورت تست های تشخیصی بیشتری مورد نیاز خواهد بود.
این تغییرات در جواب آزمایش پاپ اسمیر نشان دهنده وجود تغییرات سرطانی می باشد. ضایعات HSIL در مقایسه با ضایعات LSIL بیشتر درخطر تبدیل شدن به سرطان دهانه رحم قرار دارند.
CIS
-
این تغییرات در جواب آزمایش پاپ اسمیر به معنی تغییرات سلولی غیر نرمالی است که در صورت عدم درمان به سرطان دهانه رحم تبدیل می شوند.
ASC
-
این تغییرات در جواب آزمایش پاپ اسمیر همانند HSILتفسیر می شود.
AGC
« Atypical glandular cells» سلول های گلاندولار منجر به تولید مخاط می شوند و در رحم و درون رحم رشد می کنند، سلول های گلاندولار آتیپیک ممکن است کمی غیرنرمال به نظر برسد اما مشخص نیست که آیا در آینده سرطانی می شوند یا خیر. در این مورد لازم است تا تست های بیشتری انجام شود تا منبع سلول های غیرنرمال و اهمیت آنها مشخص شود. ممکن است منجر به سرطان در بخش بالای دهانه رحم یا داخل رحم شود.
AC یا SCC
«Squamous cell cancer یا Adenocarcinoma cells » این نتایج نشان می دهد سلول های جمع آوری شده از پاپ اسمیر غیرنرمال است و پاتولوژیست از وجود قطعی سرطان مطمئن است. سرطان سلول های سنگفرشی به سرطانی اشاره دارد که از سلول های مسطح واژن یا رحم ناشی می شود. آدنوکارسینوما به سرطان موجود در سلول های گلاندولار اشاره دارد. اگر چنین سلول هایی در نمونه یافت شود، پزشک توصیه خواهد کرد تا ارزیابی های دقیقی انجام شود. اگر پاپ اسمیر غیرنرمال باشد پزشک روش دیگری به نام کولپوسکوپی را با استفاده از وسیله ای ذره بینی به نام کولپوسکوپ انجام می دهد تا بافت دهانه رحم و واژن را معاینه کند. در این حالت پزشک از نواحی که نرمال به نظر نمی رسد نمونه گیری کرده و سپس برای تشخیص قطعی نمونه ها را به آزمایشگاه می فرستد.