دلیل طولانی شدن قاعدگی
بعضی مواقع در زمان پریودی متوجه می شوید که بیشتر از یک هفته است از پریودتان گذشته اما هنوز خونریزی دارید.
طول زمان قاعدگی
معمولا خونریزی قاعدگی بین 3 تا 7 روز است. اگر خونریزی زیاد یا بیش از 7 روز داشته باشید به این نوع پریود منوراژی گفته می شود.
طولانی شدن قاعدگی نشانه چیست؟
اگر پریودی شما بیش از 10روز باشد ممکن است مشکلی وجود داشته باشد. اغلب، خونریزی های بلند مدت چیز جدی نیستند. ولی بهتر است برای اطمینان از علت طولانی شدن پریود با خونریزی زیاد به یک متخصص زنان مراجعه کنید تا علت آن بررسی شود.
دلایل طولانی شدن قاعدگی
علت طولانی شدن پریود و لکه بینی متعدد است. عواملی مثل سن، بیماریها، سبک زندگی می تواند باعث طولانی شدن پریودی در زنان و دختران شود. بیشتر این دلایل نگران کننده نیستند و با مراجعه به پزشک به راحتی بر طرف می شوند. دلیل طولانی شدن قاعدگی ممکن است مربوط به یکی از موارد زیر باشد:
• پیشگیری از بارداری با IUD
استفاده از وسیله داخل رحمی IUD برای پیشگیری از بارداری در خانم های جوان ممکن است علت طولانی شدن قاعدگی باشد. فرقی نمی کند از چه نوع آی یو دی استفاده می شود. خونریزی طولانی یا زیاد بعد از گذاشتن آی یو دی طبیعی است. اما اگر سه پریود طولانی یا منوراژی را بعد از قراردادن ای یو دی تجربه می کنید و همچنان پریود طولانی دارید باید به پزشک مراجعه کنید. احتمالا دستگاه در رحم جا بجا شده است و این مشکل به راحتی برطرف می شود.
• تنبلی تخمدان یا سندروم تخمدان پلی کیستیک
تنبلی تخمدان بیماری است که در آن، کیست های متعددی در تخمدان زنان یا دختران ایجاد می شود. تقریبا 10 درصد از زنان بالغ به این عارضه مبتلا هستند. یکی از عوارض این بیماری، بیشتر شدن طول مدت قاعدگی است. با مراجعه به پزشک و انجام برخی از آزمایشها می توانید از بودن یا نبودن این عارضه مطمئن شوید. اگر تنبلی تخمدان دارید، باید بدانید که این بیماری قابل درمان است و پریود شما به حالت عادی بر می گردد.
• فیبروم رحمی
ممکن است علت طولانی شدن پریود با خونریزی زیاد وجود پولیپ یا فیبروم در رحم باشد. پولیپ یا فیبروئید باعث تحریک بافت آندومتر و افزایش جریان خون در آن می شود. به همین دلیل بافت آندومتر ضخیم تر از حالت عادی شده و موقع پریودی خونریزی طولانی یا بیشتری خواهید داشت.
فیبروم رحمی در 80 درصد از زنان زیر 50 سال ممکن است بروز کند. این توده ها خوش خیم هستند و با روش های دارویی یا جراحی درمان می شوند. معمولا فیبروم هایی که بزرگ شده اند و باعث درد می شوند از طریق جراحی از رحم خارج می شوند.
• بارداری
یکی از علل طولانی شدن قاعدگی بارداری است. البته این در صورتی است که خونریزی طولانی با سایر علائم بارداری مثل تهوع صبحگاهی همراه باشد. بهترین راه برای اینکه مطمئن شوید باردار هستید یا نه، انجام تست بارداری است.
• تخمک گذاری
هر نوع مشکلی در تخمک گذاری تخمدانها می تواند باعث طولانی شدن پریودی شود. گاهی اوقات موقع تخمک گذاری به خاطر کاهش استروژن ممکن است دچار خونریزی یا لکه بینی شوید. به این حالت خونریزی بین قاعدگی گفته می شود.
• سقط جنین در اوایل بارداری
ممکن است علت طولانی شدن قاعدگی، سقط جنین باشد. در واقع نیمی از حاملگی زنان در همان اوایل بارداری و حتی بدون اطلاع مادر از بارداری با سقط جنین پایان می یابد. سقط در اوایل بارداری با خون ریزی زیاد یا طولانی در پریودی همراه است.
معمولا خونریزی طولانی پریودی که به خاطر سقط جنین در اوایل حاملگی اتفاق می افتد، بعد از 2 دوره پریودی خونریزی به حالت قبل بر می گردد. ولی اگر خونریزی شما بعد از سه قاعدگی همچنان غیرعادی و طولانی باشد باید به پزشک مراجعه کنید. ممکن است به دلیل وجود بعضی از مشکلات باروری دچار سقط جنین مکرر خونریزی های طولانی در قاعدگی شوید.
• اختلالات هورمون تیروئید
غده تیروئید در جلوی گردن قرار گرفته و هورمون های آن در تنظیم قاعدگی نقش دارند. کم کاری شدید غده تیروئید باعث طولانی شدن قاعدگی و منوراژی می شود. با انجام آزمایش تیروئید می توانید از کم کاری یا پر کاری غده تیروئید خود مطمئن شوید. با تنظیم دوباره سطح هورمون تیروئید، قاعدگی شما نیز عادی می شود.
کم خونی، برخی از مشکلات خونی، استفاده از قرص های ضد بارداری، عفونت های واژینالی و یا عفونت در دهانه رحم نیز از علل طولانی شدن قاعدگی هستند. این مشکلات نیز خیلی جدی نبوده و با روشهای ساده ای درمان می شوند.
علت طولانی شدن پریود دختران
گاهی قاعدگی دختران طولانی تر از 7 روز می شود. در این مدت ممکن است خونریزی کمتر یا بیشتر از قبل شود. اغلب مواقع این مشکل به خاطر تغییر در سطح هورمون استروژن اتفاق می افتد. این نوع تغییرات هورمونی در قاعدگی های نامنظم رایج است و از مشکل جدی خبر نمی دهد. این نوع بی نظمی ها در دخترانی که به تازگی بالغ شده اند و قاعدگی را تجربه می کنند و همچنین در زنان یائسه بسیار شایع است و جای نگرانی نیست.
تنبلی تخمدان یا کیست تخمدان نیز می تواند از دیگر علل طولانی شدن پریود دختران باشد. این مشکل می تواند علاوه بر بی نظمی قاعدگی و منوراژی باعث نازایی در آینده شود. به همین علت نیز تشخیص و درمان آن را باید جدی بگیرید.
تاثیر استرس بر طولانی شدن قاعدگی
باید برای تخمک گذاری هورمون های استروژن و پروژسترون به حد مشخصی برسند تا تخمدانها بتوانند تخمک آزاد کنند. اما وجود استرس می تواند این چرخه را به هم بزند و باعث تاخیر در تخمک گذاری شود. اگر بعد از تخمک گذاری دچار استرس زیاد شوید، به خاطر به هم خوردن تعادل هورمونها، رنگ و مدت خونریزی پریودی تان تغییر می کند.
تشخیص علت طولانی شدن قاعدگی
برای تشخیص علت طولانی شدن قاعدگی ابتدا در مورد سن، وضعیت بیمار، وضعیت بارداری، روشهای پیشگیری و ... سوال می شود.
همچنین آزمایش های زیر می تواند به تشخیص علت طولانی شدن قاعدگی کمک کند:
• آزمایش خون
پزشکان به کمک آزمایش خون می توانند متوجه تغییرات سطح هورمون های زنانه، سطح هورمون تیروئید، شدت کم کاری تیروئید، کم خونی و مشکلات خونی دیگر شوند. گاهی کم خونی هم می تواند باعث طولانی شدن پریود با خونریزی کم باشد. همچنین با آزمایش خون می توان از بارداری یا عدم بارداری مطمئن شد.
• سونوگرافی
وجود کیست تخمدان، سندروم تخمدان پلی کیستیک، پولیپ یا فیبروم رحمی می تواند علت طولانی شدن قاعدگی باشد. پزشکان برای اطمینان از وجود یا عدم وجود این مشکلات، از تصاویر سونوگرافی کمک می گیرند.
• بیوپسی آندومتر
آندومتر پوشش داخلی رحم است که با پایان سیکل قاعدگی ریزش کرده و باعث خونریزی می شود. ضخیم شدن لایه آندومتر یکی از علل طولانی شدن پریودی است. برای تشخیص علت ضخیم شدن آندومتر یا همان هایپرپلازی آندومتر، از بافت آندومتر نمونه برداری یا بیوپسی انجام می شود. برای بیوپسی آندومتر از تست پاپ اسمیر استفاده می شود.
چه زمانی باید طولانی شدن قاعدگی را جدی بگیریم؟
گاهی دلایل طولانی شدن پریودی خیلی جدی و یا نشانه بیماری وخیمی نیستند. با تشخیص علت و برطرف شدن آن دوباره خونریزی قاعدگی به سطح نرمال خود بر می گردد. این نوع عوارض با دارودرمانی و یا اصلاح سبک زندگی برطرف می شوند.
اما گاهی طولانی شدن قاعدگی نشان دهنده یک بیماری و یا مشکل جدی است که عدم درمان آن عوارض بیشتری به دنبال دارد. مثلا ممکن است طولانی شدن قاعدگی در اثر تنبلی تخمدان باشد که می تواند باعث نازایی شود. همچنین گاهی برای رفع طولانی شدن قاعدگی مجبور هستید از روشهای درمانی مثل هیسترکتومی، برداشتن یا سوزاندن آندومتر کمک بگیرید. با بیش از سه مرتبه طولانی شدن پریودی حتما باید به پزشک مراجعه کنید تا علت آن بررسی شود.
در سامانه تله ویزیت، بصورت آنلاین توسط
دکتر فاطمه نعمت اللهی ویزیت شوید. جهت تله ویزیت روی لینک زیر کلیک کنید.